“Žena s ružičastom vrpcom”

Nagradne igre Komentari isključeni za “Žena s ružičastom vrpcom” 22

U suradnji s V.B.Z.-om dijelimo dva primjerka knjige “ Žena s ružičastom vrpcom ” Vesne Andrijević Matovac. Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, te mjesec u kojem se podiže osviještenost o toj bolesti.


Knjige su dobili:
Anamarija Klaić
Vinko Robić
Inspirativna priča o borbi sa zloćudnom bolešću i tromim zdravstvenim sustavom.
Vesna Andrijević Matovac bolovala je od raka dojke i deset se godina, do samoga kraja, neustrašivo borila s tom bolešću.
Zahvaljujući svojoj upornosti, predanosti i želji za životom, ova doktorica ekonomskih znanosti svladala je svu medicinsku terminologiju, pratila najnovije kliničke studije u svijetu i bila spremna obići svijet kako bi pronašla lijek i svojim primjerom pokazala svima da se može. Uvjerila je hrvatske liječnike da je nužno pokretati nova klinička istraživanja, apelirala je, molila, otvarala vrata našim pacijenticama u inozemstvu kad im u Hrvatskoj ne bi mogli pomoći, vodila ih vrhunskim svjetskim onkolozima.
Senzibilizirala je hrvatsku javnost na poteškoće s kojima se te žene i njihove obitelji susreću i bila jedna od osnivačica Udruge »SVE za NJU!«.
Vesna Andrijević Matovac bila je i ostala uzor oboljelim ženama. Njezina nepresušna životna energija najbolje se ogleda u njezinim tekstovima koje je od listopada 2009. do veljače 2011. objavljivala u Croatian Medical Journalu, u kolumni »Patient Voice« (»Glas pacijenta«), a ova je knjiga zbirka tih tekstova. Njezine riječi pune optimizma, nade i vjere u život izravna su poruka svima da je vrijedno boriti se za svaki novi dan i da pritom nismo sami – poruka iznimne i nesebične žene koja je potaknula promjene u našem zdravstvenom sustavu koje su mnogima otvorile vrata i olakšale težak put kojim je morala prolaziti ona sama. Ova knjiga ulijeva nadu i pokazuje da život ima smisla i da je izlječenje moguće.
O Vesni pišu i prijatelji i suradnici – Almenka Balenović, Ivan Đikić, Paula Bobanović, Tanja Rudež i Ana Marušić te kći Nika Matovac i sestra Biljana Andrijević Derk.
Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, te mjesec u kojem se podiže osviještenost o toj bolesti. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli više od 2300 žena, a rak dojke najčešći je zloćudni tumor koji se javlja kod žena. Ipak, redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje.

Pretraži

Back to Top