„Black Coffee“ u Zorin domu

Glazba Komentari isključeni za „Black Coffee“ u Zorin domu 11

U Zorin domu će se 18.01. u 20 sati održati JAZZ KONCERT pod nazivom „An American Songbook“. Nastupa poznati splitski sastav „Black Coffee“, a specijalna gošća im je američka jazz pjevačica Martine Thomas.


Black Coffee je poznati splitski jazz sastav, koji djeluje od 1993.

1996. izlazi prvi nosač zvuka pod nazivom " BLACK COFFEE ". Na albumu gostuju zvijezde hrvatske glazbe Oliver Dragojević i Gibonni te poznati glumac i umjetnik Božidar Alić. Za kompoziciju "Night & Day "u suradnji s Oliverom, grupa dobiva diskografsku nagradu "Porin" za najbolju jazz izvedbu.

Od tada do danas grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima (Lagano, lagano; Hrvatski Jazz Sabor; Springtime Jazz Fever; Liburnia Jazz Festival; Alpe-Adria Jazz Festival; Baloon 2; Porin itd.) te izdala 5 nosača zvuka. Od nastupa treba istaknuti uvodni koncert 1. SPLITSKOG JAZZ FESTIVALA na kojem su nastupila imena kao što su McCoy Tyner, Michael Brecker i Trilok Gurtu, JAZZ FOR PEACE (jazz festival u Pescari) pored Jamesa Williamsa, Larry Willisa i Bobby Watsona te gostovanja u susjednim zemljama.

Na albumima im gostuju poznati hrvatski umjetnici kao što su Boško Petrović, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček i drugi. Imaju višestruke nominacije za nagradu Porin, a grupa je poznata po velikoj koncertnoj aktivnosti i suradnji s mnogim zvijezdama hrvatske glazbe (Gabi Novak, Arsen Dedić, Tedi Spalato, Divas, Meri Cetinić, Bruno Kovačić, TBF itd.).

Okosnicu grupe čini ritam sekcija – basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo. Njih dvojica nastupaju u raznim "all star" postavama i sviraju sa inozemnim glazbenicima kao što su Miles Griffith, George Makinto, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D’Amato, Primož Grašič i drugi.
Renato Švorinić, više puta nominiran za najboljeg basistu, poznat je kao aranžer i producent više projekata u pop glazbi, a nastupao je sa velikim imenima hrvatske pop glazbe kao što su Gibonni i Vanna.
Jadran Dučić Čićo je izdao nekoliko vlastitih projekata, a 2000. je nominiran za fusion glazbenika godine. Sa Matijom Dedićem čine poznati "Telletubies Jazz Trio".

2002. grupa pokreće novi projekt "GLASOVI DALMACIJE" .

2003. godine izlazi album "Krijanca", po prvi puta u povijesti hrvatske glazbe, dalmatinska pjesma vezala se uz jazz izričaj.

2004. godine album "Krijanca" nagrađen je s dva Porina te promoviraju album na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj – Grožnjan jazz festival, Novigrad etno-jazz festival, Špancirfest Varaždin, Večer dalmatinske pisme Kaštela, a najznačajniji koncert je u 2004. održan u HNK Split pod nazivom "10. godina zajedno" gdje su kao gosti grupe nastupili pred prepunim gledalištem kazališta u Splitu, Boško Petrović, Matija Dedić, Gibonni, Klapa "Mendula" te Dražen Vrdoljak kao moderator večeri.
Projekt "Glasovi Dalmacije" promoviran je i u inozemstvu u Italiji, Austriji i Sloveniji, na prestižnim jazz festivalima u Pescari, Chieti…

2006. godine ostvaren je zajednički projekt s Meri Cetinić, CD pod nazivom "Tiramola", u izdanju Croatia Records. Također treba naglasiti kako od 2006. godine sastav surađuje s niz inozemnih glazbenika poput:
Tammy McCann – američka jazz pjevačica poznata po suradnji sa Ray Charles i George Duke,
Robin Brown – jedna od najboljih američkih gospel pjevačica,
Carlos Werneck – brazilski glazbenik dugogodišnji suradnik Tanie Marie,
Georgie Fame – britanska glazbena legenda,
Marcelo Godoy – brazilski kantautor,
Nico Menci – jedan od ponajboljih talijanskih pijanista nove generacije
Posljednjih nekoliko godina "Black Coffee" najviše surađuje s talijanskim bandoneonistom – Daniele di Bonaventura, s kojim 2009. godine objavljuju CD za talijansku etiketu "Caligola Records" iz Venecije pod nazivom "Dall altra parte del Adriatico". CD je promoviran na nekoliko festivala u Italiji (Venezia,Pesaro,Bologna,…) te isto tako dobiva izvanredne kritike u glazbenim magazinima "Musica Jazz" i "Jazzit".
Album, na kojem se po prvi put u novijoj glazbenoj povijesti nalaze zajedno hrvatske i talijanske kompozicije, promoviran je na niz domaćih festivala (Splitsko Ljeto, Dani Matice Hrvatske Mostar, Jazz festival Lošinj, Zadarsko Kazališno Ljeto).

Pretraži

Back to Top