„Polovica žutog sunca“

Nagradne igre Komentari isključeni za „Polovica žutog sunca“ 17

U suradnji s V.B.Z.-om dijelimo dva primjerka hvaljenog romana mlade nigerijske spisateljice Chimamande Ngozi Adichie nagrađenog nagradom Orange. Polovica žutog sunca podsjeća svijet na njegovu ravnodušnost, ali ga ne osuđuje. Ona tek bolnim uspomenama daje glas koji daleko seže i u srcu Afrike slavi ljubav, onu posvuda ipak neslomljivu vezu među ljudima.


Knjige su osvojili:
Maja Išek
Ivanka Sedlar
Čestitamo dobitnicama a knjige stižu poštom na kućnu adresu.
Izniman talent nigerijske spisateljice Chimamande Ngozi Adichie (1977.) prepoznat je već u njezinoj prvoj knjizi, a nakon što je objavila Polovicu žutog sunca (nagrađenu nagradom Orange), kritičari su je prozvali nasljednicom velikog afričkog pisca Achebea i spisateljicom koja ima dar drevnih pripovjedača.
Majstorski napisan, usudili bismo se reći nezaboravan, ovaj roman opisuje jedan od važnijih trenutaka moderne povijesti Afrike: strastvenu borbu Biafre za osamostaljenje od Nigerije potkraj 1960-ih. Polovica žutog sunca naizgled je ratna priča, no Chimamanda Adichie na svjež i literarno umješan način u prvi plan stavila je likove i literaturu te lakoćom rođene pripovjedačice dala sjajan, nemilosrdan opis ljubavi, nasilja i izdaje u vrijeme rata u Biafri.
Mladi Ugwu sluga je sveučilišnog profesora Odenigba, zanesenog revolucionarnim idejama. Olanna je profesorova prelijepa, obrazovana djevojka koja ostavlja privilegije visoke klase i pridružuje mu se u malom gradu. Richard, sramežljivi Englez, u vezi je s Olanninom blizankom. Kako nigerijske trupe napreduju, oni su primorani boriti se za goli život, a njihovi ideali i međusobna povezanost dolaze u kušnju.
Na svakoj stranici ove strastvene proze upijamo čulnost, mirise i boje Afrike. Ona vodi čitatelja duboko u afričku realnost i duše njezinih stanovnika, u dio svijeta o kojem se govori tek kad je posrijedi kakva katastrofa golemih razmjera. Chimamanda Adichie kaže kako je roman napisala zato što je odrasla u sjeni Biafre, zato što je oba djeda izgubila u tom ratu, zato što mnogi problemi koji su doveli do njega ni danas nisu riješeni, zato što je ostavština kolonijalizma čini gnjevnom… Zato što ne želi zaboraviti.
„Iznimna knjiga. Ovo je poput ‘Zameo ih vjetar’, ali u Nigeriji.“New York Magazine

Pretraži

Back to Top