„WIENERBERGER SPECIAL PRIZE“ pripala arhitektu Andriji Rusanu

Dom, Gradnja Komentari isključeni za „WIENERBERGER SPECIAL PRIZE“ pripala arhitektu Andriji Rusanu 12

Hrvatski arhitekt Andrija Rusan, u suradnji s kolegama Marijanom Mirkovićem i Ljerkom Kabelkom dobitnik je nagrade „Wienerberger special prize“ za projekt poslovne zgrade Lumenart u Puli. Poslovna zgrada Lumenart predstavlja savršen primjer sinergije arhitekture i svjetla, jer su na njoj surađivali arhitekt Andrija Rusan i dizajner rasvjete, Dean Skira. Kvaliteti izvanrednog rezultata projekta pridonijeli su suvremeni materijal poput Porotherm opeke i najsuvremenije ploče od recikliranog stakla.


„S obzirom na to kako je u konkurenciji bilo više od stotinu radova, a predsjednik samog žirija je Wang Shu, dobitnik Pritzkerove nagrade, ovo priznanje svakako je doprinijelo samopouzdanju te sam izuzetno zadovoljan i počašćen što se cijeni moj rad i rad mog tima te obitelji. Sada su ispred mene ipak novi projekti i izazovi kojima se moram posvetiti.“ – ponosno je izjavio dobitnik, arhitekt Andrija Rusan.
Osim nagrađenog projekta Andrije Rusana, svoje projekte prijavili su i sljedeći hrvatski autori:
1. dr. sc. Andrej Uchtytil, dipl.ing.arh. i Renata Waldgoni, dipl.ing.arh. Postament za skulpturu kardinala Franje Kuharića
2. Cvjetka Peronja, dipl.ing.arh. / Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, Gradske vile na Mirogojskoj cesti
Stručni žiri vrednovao je primjere najkvalitetnije realiziranih arhitektonskih rješenja u kojima se opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi koriste na izniman i inovativan način, s posebnim naglaskom na energetski učinkovitu i održivu gradnju.

Dobitnik glavne nagrade Wienerberger Brick Award 2014 projekt je Kantana filmskog i animacijskog studija u tajlandskom Nakhon Pathomu. Studio je poznat po tome što se sastoji od više od 600.000 ručno izrađenih cigli.
„Vrlo sam entuzijastičan kada govorimo o kreativnim konceptima i arhitekturi nagrađenih projekata. Smatram kako su projekti izgrađeni od reciklirane opeke posebno inspirativni – oni su dokaz dugotrajnosti i održivosti ovog materijala za izgradnju“ – rekao je Heimo Scheuch, direktor Wienerbergera AG.
“Ponosan sam što je stručni žiri hrvatski projekt poslovne zgrade Lumenart prepoznao po kvaliteti i vrhunskoj arhitektonskoj konstrukciji. Arhitekt Andrija Rusan sa stručnim suradnicima na najbolji način je prezentirao uporabu opeke u izgradnji energetski učinkovitog, a elegantnog i jedinstvenog poslovnog prostora” – izjavio je CEE product manager Tomislav Franko.

Pretraži

Back to Top