15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival!

Događanja, Kultura Komentari isključeni za 15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival! 7

Četiri dana, od 09. do 12. rujna 2010. u Karlovcu se održava 15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival!


Program će se održavati u u gradskom kazalištu Zorin dom, starom gradu Dubovcu te karlovačkoj Knjižnici za mlade. Natjecateljski program uključuje 91 film hrvatskih i stranih srednjoškolaca i srednjoškolki – od toga je 39 hrvatskih filmova koji čine službeni program Filmske revije mladeži, dok su 52 filma djela srednjoškolaca diljem svijeta i čine program Four River Film Festivala.
“Filmski 5+” održat će se u Zorinom domu, a osmišljen je za osnovnoškolski uzras. Zainteresirani će moći uživati u nekoliko dječjih filmskih klasika: “Tajna starog tavana” igrani je dječji film Vladimira Tadeja iz 1984. koji kombinira pustolovinu, akciju, špijunažu i humor. Govori o dva dječaka radio-amatera, Miri iz Zagreba i Pepeku iz Praga, koji za vrijeme školskih praznika na Hvaru otkriju zaboravljeni izum čudnovatog antigravitacijskoga topa, djelo pokojnog Mirina pradjeda još iz vremena Prvog svjetskog rata. “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” animirani je film iz 1997. koji progovara o avanturama čuvenog lika iz priče Ivane Brlić-Mažuranić. Režiju potpisuje Milan Blažeković, a scenarij Pajo Kanižaj. Glavni je protagonist mali miš, šegrt Hlapić, i njegov vjerni pas Bundaš koji prolaze kroz niz pustolovina zahvaljujući tijesnim čizmicama koje Hlapić mora razgaziti.
“Filmski 5+” uključuje i program “Dragulji Zagreb filma za djecu“ koji se sastoji od 13 kratkih animiranih filmova za djecu čuvenih hrvatskih autora poput Dušana Vukotića, Zlatka Grgića, Borivoja Dovnikovića, Mate Lovrića i mnogih drugih.
"Dubovac open air" uključuje projekcije na otvorenom na starom gradu Dubovcu, gdje će se moći vidjeti dva ovogodišnja hrvatska filmska hita: najnovije uratke čuvenih domaćih filmaša Rajka Grlića i Ognjena Sviličića. Film „Neka ostane među nama“ apsolutni je hit ovogodišnje Pule, ovjenčan sa čak sedam nagrada, uključujući Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film. Ova drama govori o ljubavima i preljubima sredovječnih Zagrepčana, a sjajnu glumačku ekipu predvode Miki Manojlović, Daria Lorenci, Bojan Navojec i Nataša Dorčić.
Program "Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima" pak obuhvaća predstavljanje srodnih festivala i radionica.
Kroz četiri će se dana u Karlovcu održati i niz popratnih sadržaja edukativnog karaktera, od čega čak tri filmske radionice različite tematike. Sve mlade zainteresirane za animaciji kao načinu filmskog izražavanja crtanju karikatura podučit će prvi karlovački diplomirani animator i cijenjeni karikaturist Neven Mihajlović Cetinjanin. Nabolje karikature nastale u okviru radionice bit će objavljene na stranicama biltena „Dnevnik u boci“. Mladi redatelj Matija Radeljak predstavit će projekt „365 – film za deset lipa“: kako bi prikupio sredstva za dvoj prvi cjelovečernji film, Matija i njegov tim diljem Hrvatske rade 365 kratkih filmova različitih žanrova, svaki po cijeni od 10 lipa. Jedan od tih filmova bit će napravljen u Karlovcu na ovogodišnjoj Reviji i Festivalu. „Radionica filmske maske i šminke“ održat će se pod vodstvom šminkerice i visažistice Zdenke Mihelj.

15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival

Događanja, Kultura Komentari isključeni za 15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival 0

Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Održat će se od 9. do 12. rujna u Karlovcu.

(više…)

Pretraži

Back to Top