16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival

Događanja, Kultura Komentari isključeni za 16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival 9

I ove godine Karlovac postaje središte srednjoškolskog filma: 16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival održat će se od 07. do 10. rujna 2011. Gradsko kazalište „Zorin dom“, Kino Edison, Stari grad Dubovac i Knjižnicu za mlade „zažutit će“ više od 150 srednjoškolaca iz svih djelova Hrvatske i svijeta, a lanjska letvica podignuta na 4.000 posjetitelja velik je, ali i dostižan izazov.


Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva te se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a posljednjih pet godina u sukoordinacijom s Kinoklubom Karlovac doživljava pravu renesansu. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i međunarodna inačica, Four River Film Festival, festival jedinstven ne samo na području regije, već i dobrog dijela Europe, s obzirom da je jedini kriterij za prijavu filma isključivo srednjoškolski status autora!
Ovogodišnji natjecateljski program čini čak 84 filma iz 22 zemlje. Prema riječima članice selekcijske komisije Diane Nenadić, "novo izdanje Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži moglo bi biti uistinu bogato i raznovrsno, premda se na prvi pogled čini da su nasilje, beznađe, traume i razni oblici depresije prevladavajuće teme, a horor omiljeni žanr mladeži u svim svojim varijantamavampirskim, manijakalnim, trbosjekačkim, slasher, splatter i drugima. Protulijek izmaštanoj stravi i dokumentiranom stvarnom užasu nude pak animacije, osobito moldavske, ali i pokoji eksperimentalni film istrgnut iz vlastita vremena i prostora".
Revija i Festival više nisu jedino, ali su zasigurno najsadržajnije filmsko događanje u Karlovcu. Premda je glavni, natjecateljski program iz godine u godinu sve kvalitetniji, njegov ga popratni segment itekako prati u stopu. Iz pogate popratne ponude ove godine izdvajamo:
– Dubovac Open Air – jedinstveno kino pod vedrim nebom u okrilju Starog grada Dubovca, ugošćuje čak dva filma s nedavno održanog Festivala igranog filma u Puli: apsolutnog pobjednika, Kotlovinu Tomislava Radića i prvijenac Alda Tardozzija, Flekejedino hrvatsko dugometražno ostvarenje prikazano na platnu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.
Filmski 5+ uz Dukatino, već tradicionalan program za najmlađe filmofile donosi Sinjeg galeba – prvi hrvatski film namijenjen dječjoj publici, dva programska slota Malih letećih medvjeda, hit-serije s početka devedesetih godina i Planet 51 – i više nego dobar španjolski odgovor na recentne Disneyjeve uspješnice, sinkroniziran na hrvatski!
Glazbeni program na kraju svakog filmskog dana koji svojim tonovima upotpunjavaju renomirani karlovački bend Chocolate Nipples, zatim „žutokljunci“ iz glazbenog sastava Deph i, na kraju, urnebesna DJ-ica Blagajnica koja hoće ići na more.

Pretraži

Back to Top