17. speleološka škola Speleološkog odsjeka planinarskog društva Dubovac

Hobby, Sport Komentari isključeni za 17. speleološka škola Speleološkog odsjeka planinarskog društva Dubovac 14

Speleološki odsjek planinarskog društva Dubovac organizira 17. speleološku školu koja počinje 13. ožujka i trajat će do 5. svibnja. Polaznici će se uvodno upoznati sa speleologijom, kako se organizira školovanje speleologa, te koje su osnovne organizacije, a potom će upoznati i osnovnu opremu.


Speleologija obuhvaća niz aktivnosti s kojima će polaznici škole biti upoznati u teoriji i/ili praksi. Svakako jedan od najupečatljivijih doživljaja, uz upoznavanje sa špiljama ijamama, za mnoge je kampiranje uz vatru. Na prošlogodišnjoj speleološkoj školi neki polaznici su se toliko oduševili kuhanjem na logorskoj vatri da su kotlić na ispitu navodili kao dio obavezne speleološke opreme. Korištenje akumulatorske bušilice za opremanje vertikala je također svima ostalo u sjećanju, ako ni po čemu drugom, a onda zasigurno po slikama žarkocrveno-lakiranih noktiju na rukama polaznice koja drži bušilicu.
Kako nastaju podzemni prostori? Zašto u nekim područjima nalazimo špilje, a u drugima jame? Postoje li u podzemlju znatne zalihe pitke vode? Zašto u hrvatskom podzemlju nalazimo toliko endemskih vrsta? Koja je razlika između krša i krasa?
Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovore možete dobiti na jednom od predavanja u speleološkoj školi. Naime, iako je glavni cilj škole osposobljavanje polaznika za sigurno kretanje po podzemlju kroz svladavanje praktičnih vještina speleologija je puno više od obične fizičke aktivnosti i obuhvaća cijeli niz stručnih i znanstvenih istraživanja što ju čini jedinstvenom među srodnim aktivnostima poput planinarenja i alpinizma.
Prvi je izlet planiran u špilju Tamnica u Potoku Tounjskom i Rudnicu u Kamenici Skradničkoj. O povijesti speleologije govorit će im Vladimir Božić, a o značajnim speleološkim ekspedicijama Igor Jelinić.
Jedno od predavanja održat će i Neven Bočić s temom geološka osnova speleologije, speleomorfologija, krš i krški fenomeni. Čvorove, postavljanje sidrišta i opremanje speleoloških objekata polaznici će vježbati na umjetnoj stijeni Penjačkog centra u ŠSD “Mladost”, a potom i na stijeni Terihaj u Samoborskom gorju. Tu će se također upoznati s bivakiranjem u prirodi. O opasnostima i spašavanju u speleologiji govorit će im Dinko Novosel, a tečaj prve pomoći održat će Ana Brbot.
Dvodnevni izlet planiran je za početak travnja i to u sustav Matešićeva špilja – Popovačka špilja, osim istraživanja speleoloških objekata, polaznici škole će učiti o kartografiji i orijentaciji te o uporabi GPS uređaja, ali i kako uz primjenu tih znanja napraviti zapis o istraživanjima, arhiviranje podataka i što je katastar speleoloških objekata. Također će naučiti i živom svijetu i zaštiti speleoloških objekata, o ronjenju, pregledu terena i sve ostalo vezano uz speleološka istraživanja.
Završna podjela diploma bit će održana u planinarskom izletištu Kalvarija. Voditelj škole je Damir Basara, a zainteresirani se mogu javiti i više informacija saznati na broj mobitela 098 890 685. Broj polaznika je ograničen na 10.

Pretraži

Back to Top