2. Festival speleološkog filma

Događanja Komentari isključeni za 2. Festival speleološkog filma 16

2. Festival speleološkog filma održat će se 29.rujna 2012. u Karlovcu. Organizator je SO PD Dubovac.


Kao nastavak prošlogodišnjih aktivnosti željeli bi Vas upoznati sa našom namjerom organizacije drugog po redu Festivala speleološkog filma. Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima.
Snimanje speleološkog filma je vrlo zahtjevan i složen projekt, ne samo zbog tehničkih problema vezanih uz to da se snima u mraku, već su podzemni prostori često ogromnih dimenzija, a i uvjeti snimanja (i transporta opreme za snimanje) su često tehnički zahtjevni i ometani raznim poteškoćama poput teško pristupačnih i za kretanje složenih kanala, prisutnosti vode, blata, specifičnih mikroklimatskih uvjeta i sl.

Zadnjih godina hrvatski speleolozi tijekom istraživanja velikih špilja i jama posvećuju posebnu pažnju snimanju u podzemlju. Za razliku od nekada kada se snimalo "tek uz put" tijekom istraživanja, danas se tome pristupa sustavnije. U snimanje odlaze ekipe koje su tada angažirane samo oko snimanja, obraća se pažnja na izbor lokacija i kadrova i snimanjem se prati dinamika speleoloških aktivnosti. Time speleološki filmovi prestaju biti tek niz snimki podzemlja, već imaju određenu dinamiku zbivanja, prikazujući speleološku aktivnost u punom smislu, ostavljajući pritom snimatelju i režiseru mogućnost umjetničkog doprinosa samom filmu.
Organizacijom drugog festivala speleološkog filma željeli bi naš rad i trud koji ulažemo u snimanje i produkciju te vrste filma približiti što većem krugu ljubitelja dokumentarnog speleološkog filma a posebno bi ga htjeli približiti mladim ljudima kao eventualnim budućim istraživačima podzemlja kao i svim zainteresiranim građanima grada Karlovca.
Kao i prošle godine naš festival ćemo uklopiti u program Sajma udruga grada Karlovca koji će se održavati 29.rujna 2012. Naša očekivanja su da će već ovom organizacijom drugog po redu festivala speleološkog filma ovo događanje prijeći u tradiciju te da ćemo ga u budućnosti moću uvrstiti u stalni program speleoloških događanja ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji. Na taj način, kao jedan od rijetkih festivala te vrste u svijetu, stavio bi Karlovac na speleološku kartu kulturnih događanja Europe što bi svakako povećalo interes hrvatskih speleologa za snimanje u podzemlju.
Organizator festivala:
Speleološki odsjek Planinarskog društva Dubovac – Karlovac
Pokrovitelji:
Grad Karlovac
Komisija za speleologiju HPS-a
Hrvatski speleološki savez
Suradnici:
Udruga Carpe Diem
Kinoklub Karlovac

FESTIVAL INFO:
Opis festivala:
-festival dokumentarnog i igranog speleološkog filma u trajanju od 4-15 min
Teme:
-speleološka istraživanja, znanost i speleologija, ekspedicije, biospeleologija, speleoronjenje, zaštita speleoloških objekata, turistički aspekti speleologije…
Vrijeme održavanja:
– 29.09.2012. – od 19.30h
Mjesto održavanja:
– Karlovac, stari grad Dubovac
Rok za prijavu radova i sažetaka radova:
20.09.2012.
Rok za predaju radova:
25.09.2012.
Osigurane nagrade:
– nagrada stručnog žirija
– nagrada publike
Info i prijave:
e-mail: [email protected]
mobile: 00385(0)98890685 (Damir Basara)
Dolazak:
– s autoputa (A1) izađite na izlazu Karlovac. Pratite smjer Rijeka te na četvrtom semaforu (kod pothodnika) skrenite desno. Pratite putokaze za smjer Jurovski brod te na kružnom toku izađite na 3.izlazu u Primorsku ulicu. Primorskom ulicom prođete pored groblja te nastavite dalje ulicom Zagrad gdje nakon strmog uspona skrenite desno za stari grad Dubovac.

Pretraži

Back to Top