20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival

Kultura Komentari isključeni za 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival 10

Od 23. do 27. lipnja u Karlovcu će se održati 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival, na kojima će biti prikazana 72 filma kojima su autori srednjoškolci.

Filmovi će, u službenoj konkurenciji, biti prikazani u kategorijama igrani, animirani, dokumentarni film, slobodni stil te ove godine i u “gastro kategoriji” na temu banana. Naime, banana je odabrana za ovogodišnji vizualni identitet festivala, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u povodu otvorenja navedenih manifestacija u utorak.
U organizaciji Hrvatskog filmskog zaveza i Kinokluba Karlovac, filmski autori srednjoškolske dobi iz Kube, Australije, Brazila i mnoštva europskih zemalja natjecat će se u sklopu Four River Film Festivala s 41 filmom u službenoj konkurenciji, a autori iz Hrvatske u sklopu Revije s 31 filmom.
Nagrade za Festival i Reviju bit će odvojene, osim za ukupnog pobjednika Grand Prix, koji će osvojiti putovanje na Art Academy of Art and Science u američkom Seattlu, te za “žutu zastavu” za film koji najbolje tematizira ne/nasilje.
U sklopu 20. Revije i 8. Festivala bit će čak 15 radionica – za mlade o filmskoj kritici, o odabiru tema, o specijalnim efektima, jednominutnom filmu i o fotopriči. Za profesore, njihove mentore radionice će biti o načinima stjecanja financijskih potpora, o metodama rada za eksperimentalni film, o dizajnu zvuka kao izražajnom sredstvu, te o filmu kao terapeutskom sredstvu.
Na Reviju i Festival prijavilo se 398 filmova iz cijelog svijeta, a pročelnica karlovačkog gradskog Odjela za društvene djelatnosti Andreja Navijalić poručila je kako je ta visoka brojka potvrda da je manifestacije postala važan i neizostavan dio kulturne strategije grada i kulturnih ljetnih događanja u gradu.
Istaknula je kako obje manifestacije doprinose da mladi ljudi izraze svoje mogućnosti na koristan način, potiču kreativnost i kritičko mišljenje autora o temama poput nasilja.
Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Festivala i Revije, dodala je tome da se iz tema i filmskih sadržaja vidi kako mladi autori imaju više hrabrosti u raspravljanju o nekim tabuiziranim temama, te se ne libe previše propitivati homoseksualnost, mobbing, rodnu ravnopravnost, ali i znanstvenu fantastiku i bajke.
“Ovogodišnja specifičnost je da se naše aktivnosti događaju u neposrednoj blizini filmskog seta za snimanje scene na Kupi za američki film ‘The Lake’, po priči i u produkciji Luca Bessona, a u režiji Stevena Qualea. Dakle, srednjoškolski filmski autori i na taj način postaju dio velike filmske industrije”, rekla je Ratković Vidaković.
Ksenija Sanković, asistentica produkcije “žutog festivala”, rekla je da 17 filmova tematizira nasilje te će se oni boriti za nagradu “žuta zastava”. Osvojit će je film koji će po mišljenju tročlanog srednjoškolskog žirija najuspješnije i najuvjerljivije, pa i najkreativnije, prikazati nasilje kao društveno zlo i najbolje pridonijeti nenasilju u društvu. Proglašenju pobjednika prethodit će predavanje “Mediji i nasilje” i debata u dvije skupine, za i protiv.

Pretraži

Back to Top