20 godina privatne prakse

Zdrav život Komentari isključeni za 20 godina privatne prakse 159

Privatna internistička ordinacija dr. med. Viktorije Galović prva je privatna internistička ordinacija u Karlovačkoj županiji.


Ugodna sugovornica u ovom broju PROMO izloga bila nam je vlasnica internističke ordinacije, dr. med. Viktorija Galović, specijalist internist i gastroenterolog.
O ordinaciji i o njezinom djelatnostima pročitajte više u ovom intervjuu.

Doktorice Galović, za početak razgovora možete li nam se ukratko predstaviti?
V.G.:
Rođena sam 1950. g. u Karlovcu u radničkoj obitelji. Odmalena roditelji su nas usmjeravali prema radu i školi. U skladnom braku visoko su odškolovali pet kćeri među kojima sam ja najmlađa. Školovanje nam je svima značilo put u bolji život.

Htjela sam biti “doktorica”jer me zanimalo ljudsko tijelo, a željela sam imati mogućnost maksimalno pomoći roditeljima kad im bude najpotrebnije.
Zamišljala sam se kao pravi “kućni liječnik”, ali kako to u praksi baš i nije funkcioniralo odabrala sam internističku struku, struku najsličniju zamišljenom djelovanju.
1975. g. diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Obavezni staž obavila sam u Karlovcu. Nekoliko mjeseci sam radila u Bolnici Duga Resa gdje se tada dežuralo za Interni odjel, Kirurgiju, Plućni i Ginekologiju. Od 1976. g. radila sam na Internom odjelu Bolnice Karlovac. Specijalistički ispit položila sam 1983. g. u dobi od 32 godine, a već sam bila majka dvoje djece.

Šk. god. 83./84. i 84./85. pohađala sam i završila Postdiplomski studij iz gastroenetrologije i hepatologije u Zagrebu koji je tada značio subspecijalizaciju. Slijedio je niz usavršavanja:
1985. g. Endoskopski tečaj u Ljubljani na GE klinici Kliničkog centra. Zatim boravci u Ljubljani i Zagrebu u više navrata po tjedan-dva učeći razne dijagnostičke i terapijske metode.
Moji tadašnji šefovi: Prim. dr. Ivo Rogoz, Doc. dr. Dragutin Novosel i dr. Ana Pećanac imali su razvijen osjećaj potrebe za kontinuiranim odgojem kadra.
Iza svakog mog povratka slijedio je rezultat: uvođenje naučenog u svakodnevnu praksu naše bolnice.
Tako smo 1986. g. Prim. dr. Ivo Rogoz i ja zajednički uveli kolonoskopiju. (Laparoskopije i biopsije jetre smo radili od ranije.)
U travnju 1987. u karlovačkoj bolnici uvela sam hitnu gastroskopiju, a nešto iza toga i terapijske postupke: sklerozaciju krvarećih čireva želuca i duodenuma i vena jednjaka, a potom i polipektomiju ( skidanje polipa ) u želucu i crijevima. U medicini je stručno usavršavanje doživotno.
Zato svake godine sudjelujem na internističkim i gastroenterološkim kongresima i radionicama kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Sudjelovala sam na Europskim kongresima u Rimu, Parizu, Beču, Briselu, Londonu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Štokholmu, Barceloni, Madridu, Berlinu, na endoskopskim tečajevima u Hamburgu, na svjetskim kongresima u Parizu, Beču, Šangaju itd., a održavam i stručne veze s našim Klinikama u Zagrebu.

Kada ste otvorili privatnu internističku ordinaciju i koje su osnovne djelatnosti?
V.G.:
14.6.1993. g. otvorila sam privatnu internističku ordinaciju kao prvu u Županiji.
Otvaranje privatne prakse smatram logičnim nastavkom dugogodišnjeg “tvrdog” rada. Na početku radnog vijeka to nisam mogla ni pretpostaviti.
Dok si mlad – sve je lako: i učenje i dežurstva, svi napori, ali dođu godine kad čovjek treba osjetiti plodove dugogodišnjeg učenja, odvojenosti od obitelji itd.
Tu ne mislim samo na materijalne probitke, nego na mogućnost rasporeda radnog vremena, slobodne vikende i blagdane, mogućnost da se pacijentu posveti više vremena i pruži kvalitetnija usluga itd. Ali, bogato kliničko iskustvo u bolničkom radu smatram nužnim preduvjetom za uspješnu privatnu praksu.

Početak rada bio je u unajmljenom prostoru, a od 2000. g. radim u vlastitom prostoru. Od opreme imamo EKG, ultrazvučni aparat, rektoskop, gastroskop i kolonoskop, te ostalu standardnu opremu. Upravo sada kupujem novi ultrazvučni dijagnostički aparat.
Kao internist bavim se dijegnostikom i liječenjem bolesti svih unutarnjih organa, ali ipak prevladavaju bolesti probavnih organa budući mi je to subspecijalizacija.

Od početka rada u mojoj ordinaciji radi jedna medicinska sestra. To je gospođa Barica Terentuta koja je kvalitetan čovjek i izvrstan radnik. Prethodno je radila 10 godina na Dječjoj kirurgiji u Klaićevoj u Zagrebu gdje je stekla puno iskustva, a endoskopiju je vrlo brzo naučila.
Nastojim da i ona bude zadovoljna uvjetima rada, plaćom, stručnim usavršavanjem jer samo zadovoljan zaposlenik daje najbolje od sebe.
Povremeno koristim usluge kolega konzilijariusa, a surađujem i s nekoliko privatnih ordinacija, laboratorija, ali i svim službama naše bolnice. Ordinacija se nalazi u centru Karlovca. Pacijenti su većinom iz naše Županije, ali imamo pacijenata i iz Zagreba i svih ostalih dijelova Hrvatske, te iz Slovenije (Krško, Novo Mesto) i BIH (Vel. Kladuša, Bihać, Cazin). Bez obzira iz koje sredine dolazi pacijent u prvom redu očekuje ljudskost, srdačan prijem i volju da mu se pomogne, a zatim i stručnu
i profesionalnu uslugu. Ako je zadovoljan, informacija se širi usmenom predajom i to je najbolja reklama.

Od 1995. g. obavljamo i sistematske i preventivne preglede za poduzeća i pojedince. Mnogi od njih periodično ponavljaju preglede – za pretpostaviti je da su zadovoljni uslugom. Imamo ugovor i s Croatia zdravstvenim osiguranjem i Basler osiguranjem. Od početka rada član sam Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu RH, a već godinama sam i član Predsjedništva. Udruga štiti naše poduzetničke interese, a držimo se Kolektivnog ugovora za privatnu praksu RH. Naravno, član sam i Liječničke komore i Zbora liječnika Hrvatske.

Kako u današnjem stresnom i ubrzanom vremenu ostati zdrav i vitalan?
V.G.:
U vrijeme kad sam diplomirala (1975. g.), bila je prava rijetkost vidjeti mladog čovjeka oboljelog od srčanog udara ili zloćudne bolesti. Nažalost, akceleracija zagađenosti Zemlje: tla, zraka, vode, posljedično i bilja i životinja, zatim konzumerizam i krivi ideali o životu u kojem je sve podređeno “uživanju”, doveli su do stresnog načina života, nepravilne prehrane, nedostatka fizičke aktivnosti i današnjeg stanja zdravlja ljudi. Prisutne su epidemije malignih bolesti, bolesti krvožilnog sustava, alergije itd. Stoga su u cijelom svijetu prisutne inicijative za edukaciju ljudi o preventivnim mjerama kojima se štiti zdravlje – od onih na globalnoj razini (ekologija, smanjivanje gladi za profitom) do rada pojedinca na sebi. Ove druge spadaju u naš djelokrug rada.

Dvije najvažnije mjere pojedinca za očuvanje zdravlja su pravilna prehrana i redovna fizička aktivnost. Zapravo, oduvijek sam smatrala liječnika “narodnim učiteljem”. Također su to ili bi trebali biti i pravi učitelji i svećenici.
Dobra strana preventivnih mjera je činjenica da se mnoge bolesti prepoznate u samom početku mogu efikasno liječiti ili čak i izliječiti!
U tom smislu mjere koje poduzima Svjetska zdravstevna organizacija trebale bi sve države široko poduprijeti: organiziranom i sustavnom edukacijom o ljudskom tijelu, prehrani, načinu života, organizacijom tjelovježbe za sve uzraste,omasovljavanjem amaterskog sporta, organizacijom sistematskih i preventivnih pregleda za pučanstvo.

U životu je velika sreća ako radiš posao koji voliš, a ja sam u svom poslu ostvarila želje koje su me dovele u medicinu. U nekim teškim situacijama rad i osjećaj prihvaćenosti od mojih pacijenata davali su snage za prevladavanje teškoća, svoju struku osjećala sam snažnim uporištem.
Dr. Galović, hvala na razgovoru uz dobre želje za 20 godišnjicu i daljnji rad!
Više informacija:
Dr. med. VIKTORIJA GALOVIĆ, specijalist internist i gastroenterolog
Ordinira u Karlovcu, Smičiklasova 7/1 kat
Telefon: 047/655-576
Dijagnosticiramo i liječimo bolesti srca, krvnih žila, povišeni krvni tlak, astmu, šećernu bolest, bolesti štitnjače, bubrega, a posebno bolesti žuči, jetre, gušterače, želuca i crijeva.
• KOMPLETNE LABORATORIJSKE ANALIZE
• DOGOVARAMO OPERATIVNE ZAHVATE
• GASTROSKOPIJA
• REKTOSKOPIJA
• ODREĐIVANJE HELICOBACTER PYLORI IZ ŽEL. KISELINE, KRVI ILI IZ DAHA
• ULTRAZVUK TRBUHA, ŠTITNJAČE I DOJKI
• CITOLOŠKE PUNKCIJE POD KONTROLOM ULTRAZVUKA
• INTERNISTIČKI PREGLEDI ZA TRUDNICE, PRIJE HORMONALNE KONTRACEPCIJE I OPERACIJA
• DIJABETES KONTROLE
• SAVJETI O ZDRAVOM MRŠAVLJENJU, DOVOĐENJU U KONDICIJU I ODRŽAVANJU ISTE – PRIMJERENO DOBI
• SISTEMATSKI PREVENTIVNI PREGLEDI ZA POJEDINCE I PODUZEĆA
RADNO VRIJEME:
ponedjeljak: 8.00 – 12.00 i 16.00 – 18.00
utorak, četvrtak, petak: 8.00 – 13.00
srijeda: 14.00 – 19.00
i po dogovoru

Pretraži

Back to Top