5. All Women Jazz Festival – Jazzarella

Glazba Komentari isključeni za 5. All Women Jazz Festival – Jazzarella 13

Peto izdanje All Women Jazz Festivala održat će se od 24. do 27. travnja 2013. u zagrebačkom Vip Clubu, a na programu će se i ove godine naći impresivna glazbena imena: Američka jazz pjevačica i skladateljica Deborah Carter, Maja Savić Ensemble, Ines Tričković Sextet, Trio Livada predvođen Valerijom Nikolovskom, Lana Janjanin Trio, skupina jazz vokalistica pod imenom Scat Circle, a zajednički nastup održat će Lela Kaplowitz i Zdenka Kovačićek.


Prvi All Women Jazz FestivalJazzarella, čiji je idejni začetnik i organizator Dražen Kokanović, održan je 2006. godine. Svake godine festival predstavlja velika imena ženske jazz scene, kao i umjetnice u usponu. Tako su dosad nastupile: Sarah Morrow & The American All Stars In Paris, Lynne Arriale Trio, Deborah Brown, Diane Schuur, Esperanza Spalding Trio, Roberta Gambarini Quartet, Regina Carter Quintet, The Diva Jazz Orchestra, Jenny Schienman, Anat Cohen, Dianne Reeves, Grace Kelly Quintet, Patricia Barber Quartet, Stacey Kent Quintet. Na posljednja dva festivala bile su predstavljene i hrvatske jazz glazbenice Tamara Obrovac, te Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble.

Ovogodišnji All Women Jazz Festival će u srijedu, 24. travnja otvoriti Maja Savić Ensemble, s početkom u 21 sat.
Glazbenica, vokalistica, tekstopisac i skladateljica svojom je bojom glasa i interpretacijom osvojila mnoge zaljubljenike dobre glazbe. Profilirala se kroz mnogobrojna iskustva u jazz glazbenom stilu te brazilskoj bossa novi koju uči boraveći u Portugalu. Nastupala je na mnogobrojnim jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Nizozemskoj i Portugalu, surađujući s vrhunskim jazz glazbenicima, a 2008. nominirana je za nagradu Status u kategoriji Nove nade jazza, za kompoziciju pod nazivom “O Sol”. Trenutno priprema materijale za autorski jazz album koji bi trebao izaći tijekom ove godine. U Vip Clubu pratit će je Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu, Krunoslav Levačić na bubnjevima i Andreas Marinello na saksofonu.

S početkom u 23 sata nastupit će Ines Tričković Sextet.
Ova samouka vokalistica počela je s nastupima bez dana formalnog glazbenog obrazovanja i strelovito se probila među najcjenjenije jazz izvođače u Hrvatskoj. Nastupala je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim jazz festivalima među kojima vrijedi izdvojiti prestižni ”Hong Kong International jazz festival”, OCT Loft jazz festival Shenzhen, Safed international music festival u Izraelu, Macao jazz festival i Beishan world music festival 2013. Nedavno je objavila album "Runjić in blue", na kojem se nalaze skladbe hrvatskog skladatelja Zdenka Runjića, obrađene u jazz maniri. Ostatak njenog sexteta čine Luka Žužić na trombonu, Andreas Marinello na saksofonu, Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Krunoslav Levačić na bubnju.

Drugu večer festivala otvorit će Lana Janjanin Trio s početkom u 21 sat.
Lana Janjanjin u lipnju 2010.godine završava prvi diplomski studij u klasi Prof. Dietmara Schermanna i nastavlja sa studijem medijske kompozicije u klasi Prof. Reinharda Kargera. U prosincu iste godine ostvaruje svoj prvi javni nastup s big bandom “Nouvelle Cuisine” kada dirigira vlastitu kompoziciju “Balkan Blood” u renomiranom jazz klubu “Porgy & Bess” u Beču. U studenome 2011. godine osvaja prvu nagradu na natjecanju “Pop Song Contest” u Beču s autorskom pjesmom “People”. Ista pjesma u veljači 2012. postaje himna internacionalnog kongresa medicine u Hrvatskoj, nakon čega s basistom Tihomirom Hojsakom i bubnjarom Milom Stavrosom krajem godine osniva svoj band. Lana nastupa pjevajući autorske kompozicije uz vlastitu pratnju na klaviru, te u toj formaciji u ožujku 2013. debitira s Jazz orkestrom HRT-a izvodeći svoju pjesmu “Fed Up” u vlastitom big band aranžmanu. Trenutno završava studij u Beču i aktivno nastupa sa svojim bandom.

U 22.30 sati program se nastavlja uz Trio Livada.
Sastav predvodi Valerija Nikolovska kao vokal, uz Damira Šomena na bubnju i Viktora Lipića na klavijaturama.
Trio Livada često naglašava da svi članovi sudjeluju u stvaranju specifičnog zvuka i izričaja, što je naročito izazovan zadatak u ovako malenoj formaciji.Viktor obnaša uloge basista i solista, jedini svira harmonijski instrument i u raznim fazama rada na materijalu koristi različite kombinacije instrumenata u traženju najizražajnije kombinacije. Osim na autorskom materijalu, LiVaDa izvodi i obrade jazz standarada. Posebno uživaju u igrama s ritmom, vole “prevoditi” jazz standarde u neparne mjere i brusiti svoju ideju do željene čistoće.

Treću večer festivala u 21:00 započet će nekoliko mladih talentiranih jazz vokalista, okupljenih pod zajedničkim nazivom Scat Circle na inicijativu Lele Kaplowitz.
Večer će se nastaviti uz zajednički nastup Zdenke Kovačićek i Lele Kaplowitz u 22.30 sati.

Lela Kaplowitz svojim najnovijim autorskim albumom „With Every Breath“ dokazuje zrelost jazz pjevačice svjetskih razmjera i skladateljice osebujne kreativnosti koja svojim tekstovima promiče ljubav, duhovnost i osvješćivanje. Album je snimljen s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića. Ova cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta. Lela upoznaje vokalnu improvizaciju preko Sheile Jordan na Jazz konzervatoriju u Grazu (Austrija). Također uči sa svjetskim imenima jazza, Jay Clayton, Markom Murphyjem, Donnom McElroy, Barryjem Harrisom i Kate McGary. Pohađa Berklee Summer Music Workshop u Peruggii (Italija) i The Vocal Performance i Jazz improvisation na New School u New Yorku. Osvaja mnoga međunarodna priznanja od kojih izdvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime.
Zdenka Kovačiček jedna je od najznačajnijih pjevačkih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poslije 55 godina karijere i dalje je u samom vrhu, štoviše, smatra se legendom i nezaobilaznim dijelom suvremene hrvatske glazbene povijesti. “Prva dama vokalnog jazza” kako ju nazivaju u Hrvatskoj, ili “bijela pjevačica sa crnim glasom” kako ju opisuju u Austriji, surađivala je s big bendovima diljem Europe, a s manjim sastavima u svim poznatijim europskim jazz klubovima. Zdenka Kovačiček je u svojoj dosadašnjoj karijeri izdala 13 albuma, od toga tri jazz albuma i 18 kompilacija.
Uvijek je pokušavala spojiti jazz improvizaciju sa pop ili rock glazbom, te ju svakako obilježava rock uspješnica Klick thema br. 1.

Četvrta večer festivala rezervirana je za Deborah J. Carter, američku pjevačicu, skladateljicu i aranžerku, „apsolutno najvišu klasu“, kako je naziva svjetski tisak.
Vokalistica koju karakterizira izrazito dinamičan nastup, rođena je u SAD-u, a odrasla na Havajima i u Japanu. Putuje diljem svijeta nastupajući na jazz festivalima, u jazz klubovima, radijskim i TV emisijama, sa svojim triom ili kao gošća u različitim sastavima, od solo klavira do big bandova i simfonijskih orkestara. Tijekom turneja nerijetko održava i majstorske radionice za jazz vokaliste, a osim u izvedbama vlastitih aranžmana i skladbi, osobito uživa u pjevanju velikih jazz standarda uz europske orkestre.
Deborah u svojoj karijeri bilježi suradnje sa sastavima kao što su Metropole Orchestra, Big Band frankfurtskog radija, Sedatevi Latin Jazz Big Band i Berlinski jazz orkestar.

Pete, posljednje večeri festivala nastupit će Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića, s brojnim gošćama.
Ulaznice za sve koncerte moći će se kupiti u Vip Clubu na dan koncerta.

Pretraži

Back to Top