5. Međunarodni etno jazz festival Karlovac

Događanja, Glazba Komentari isključeni za 5. Međunarodni etno jazz festival Karlovac 9

28. i 29. lipnja u parku Veleučilišta J.J Strossmayera 9 , održava se 5. Međunarodni etno jazz festival koji, ponovno, organizira Udruga za promicanje kulture „Orpheus“. Prvoga dana možete pogledati nastup poznate glazbenice Tamare Obrovac kojoj se ovom prilikom priključuje Armenac Karen Asatrian.


Idućeg dana na rasporedu je zanimljiv spoj gitare i harmonike. Nastupaju talijanski harmonikaš Simone Zanchini, inače jedan od najinovativnijih harmonikaša na međunarodnoj sceni koji od 1999. godine svira u skupini „Esemble Strumentale Scaligero“ milanske „La Scale“, potpomognut domaćim snagama – zagrebačkim jazz-gitaristom, skladateljem i pedagogom Ratkom Zjačom. Početak koncerta je, kao i prethodnog dana, u 21 sat.
Karte se mogu kupiti po cijeni od 50 kuna, odnosno 70 kuna na dan koncerta, u papirnici „Mozaik“ na Korzu.
Više informacija o izvođačima:
TAMARA OBROVAC / KAREN ASATRIAN IstrArmenia ensemble 28. lipanj
Tamara nam se predstavlja sa posve novim projektom koji objedinjuje Armenske i Hrvatske glazbenike. Projekt je izveden ove godine po prvi puta u Puli, te će publika u Karlovcu imati ekskluzivno zadovoljstvo uživati u ovom jedinstvenom glazbenom pothvatu. Naime po našim saznanjima koncert se izvodi po drugi puta uopće
Tamara Obrovac i Karen Asatrian, Istarska pjevačica i Armenski pianist predstavljaju novi zajednički projekt, susret Istarskog i Armenskog duha, sintezu dvaju glazbenih priča, dva rukopisa, dvoje autora, izvođača, oboje u potrazi za istinskim izričajem kroz prizmu vlastite tradicije ispričane jezikom suvremenog jazza.
Novi projekt ujedinjuje, arhaiku dviju tradicija i jazz improvizaciju intenzivnošću glazbenog izričaja, snažnim emotivnim nabojem, spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću kojom su prožeti njihovi nastupi.
Oboje glazbenika njeguju vlastiti, originalni pristup, oboje snažne scenske karizme, virtuozni u svojim nastupima, ona sa fascinantnim glasovnim mogućnostima, on sa strastvenim eklektičkim pianizmom u ovom projekltu spajaju svoju emotivnu i kreativnu snagu u zanimljivu glazbenu priču, stvarajući novi žanrovski neomeđeni glazbeni univerzum…
«IstroArmensku» istovremeno dinamičnu i melankoličnu, arhaičnu i suvremenu glazbu izvode odlični glazbenici, članovi njihovih ansambala, koji svojim izvanredim mogućnostima i lakoćom izričaja ovu glazbenu priču pretvaraju u stvarnost
Tamara Obrovac, glas, flauta
Karen Asatrian, klavir, violina
Carlos Sungurlyan, oud, bouzuki
Uroš Rakovec, gtara, mandolina
Zvonimir Šestak, kontrabas
Kruno Levačić, bubnjevi
Pogledajte: IstrArmenia (T.Obrovac / K.Asatrian) http://www.youtube.com/watch?v=73acOVBfFbo
29.lipanj – 21 sat
RATKO ZJAČA & SIMONE ZANCHINI QUARTET
RATKO ZJAČA & SIMONE ZANCHINI ZZ QUARTET
RATKO ZJAČA
– gitara , SIMONE ZANCHINI – harmonika, MARTIN GJAKONOVSKI – kontrabas i RATKO DIVJAK– bubnjevi

Ovaj kvartet će promovirati nosač zvuka THE WAY WE TALK
Simone Zanchini poklonik je dvojice ponajboljih živućih harmonikaša: Arta Van Dammea i Franka Maroccoa, ali odlazi korak dalje razvijajući osoben izričaj, sinergijski vrlo zanimljiv upravo s našim Zjačom.
Talijan Simone Zanchini jedan je od najinovativnijih harmonikaša na međunarodnoj seni koji prelazi granice suvremenih akustičnih i električnih zvukovnih eksperimenata i od njih stvara iznimno rafiniranu sintezu u koju ugrađuje osobni pristup i improvizaciju. Primio je počasnu diplomu klasične harmonike od konzervatorija "G.Rossini" u Pesaru. Nastupio je na najznačajnijim međunarodnim jazz festivalima, te surađivao s nizom internacionalno priznatih umjetnika. Od 1999. svira u skupini "Ensemble Strumentale Scaligero" milanske „La Scale" i s njima je nastupio širom svijeta.
Ratko Zjača suvremeni je gitarist, skladatelj, izvođač i pedagog. Nakon završetka studija na Konzervatoriju u Rotterdamu, gdje je studirao jazz gitaru, kompoziciju i indijsku klasičnu glazbu, studirao je i na New York University School of Music. Godine 2000. snima CD “A Day in Manhattan” s članovima John Coltrane i Miles Davis ritam sekcije, Reggiem Workmanom i Alom Fosterom, a zatim je snimio jos 3 CD-a u New Yorku . Surađivao je i snimao sa velikanima; B. Baileyem, G. Peacockom, J. Patituccijem, A. Queenom, R. Carterom, M. Vitousom, Steveom Gaddom, Randyjem Breckerom itd. Nominiran je za El Intruso New Creative Music Criticts Poll Award za 2010, najveću nagradu za jazz glazbu u Južnoj Americi, predložen od najpoznatijih svjetskih kritičara.
Ratko Divjak rođen je 1947. godine u Vukovaru. Poslednjih 25 godina dio je europske i američke jazz scene (California Jazz, Los Angeles, Monterey, Sacramento, Montreux, Berlin, Bologna). Svirao je sa najznačajnijim jazz umetnicima: Gary Burton, Sal Nistico, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis, Joe Passo, Dave Libman, Art Farmer, Stan Getz, N.H.Oe. Pedersen, Albert Mangelsdorf, Tony Coy Boško Petrović, Duško Gojković, Stjepko Gut, Peter Ugrin i drugima. Od 1975. član je Big Benda RTV Slovenije i European Broadcast Union Orchestra. Zasigurno poznat svima, ovaj glazbenik je “živa legenda” naših prostora.
Martin Djakonovski je rođen je u Skopju, u Makedoniji, u obitelji jazz glazbenika. Njegov je otac bio osnivač i dirigent makedonskog Jazz Radio Big Banda, a njegova je majka jazz pjevačica. Njegova je pristupnica na međunarodnu jazz scenu je bila Jazz radionica s Coltraneovim kontrabasistom Reggiem Workmanom u Grožnjanu. Studirao je jazz bas na Muzičkoj akademiji u Kölnu. Jedan je od najcjenjenijih jazz basista u Njemačkoj, stalni član Frankfurtskog Big band-a.
Pogledajte:
Twilight Time Again – ZZ Quartet – Ratko Zjaca and Simone Zanchini http://www.youtube.com/watch?v=Sv6EnMC0T3I

U slučaju loših vremenskih uvjeta Dom oružanih snaga Zrinski, Držićeva 4.

Pretraži

Back to Top