9. Međunarodni etno jazz festival

Događanja, Glazba Komentari isključeni za 9. Međunarodni etno jazz festival 15

9. Međunarodni etno jazz festival održati će se u atriju starog grada Dubovac u Karlovcu od 17.07. do 19.07.2015. U slučaju lošeg vremena, koncerti će biti održani u Zorin domu. Sva događanja počinju u 21 sat, osim radionice koja počinje 18.07. u jutarnjim satima, od 10 sati.

17.07.2015 u 21h – Miroslav Tadić i Teofilovići

Miroslav Tadić, bez sumnje jedan od najuspješnijih muzičara rođenih na ovim prostorima, nastupit će na 9. Međunarodnom etno jazz festivalu u Karlovcu predstavljajući zajednički projekat sa braćom Teofilović.

Ovaj rođeni Tuzlak, djetinjstvo je proveo u Beogradu, a nakon završene srednje škole, studij gitare nastavlja u Los Angelesu na tamošnjem prestižnom California Institute of the Arts na kojem već gotovo tri desetljeća radi kao profesor akustične i električne gitare.

Tadića je svojevremeno ugledni Guitar Player Magazine proglasio jednim od 30 najradikalnijih i najosobenijih gitarista svijeta a još jedan magazin Acoustic Guitar, njegov album Window Mirror uvrstio je među pet albuma koje trebate ponijeti na pusti otok.

Iako je na našim prostorima poznatiji po suradnji i albumima sa Vlatkom Stefanovskim, s kojim je snimio jedan od najznačajnijih albuma balkanske muzike Kruševo, i Radetom Šerbedžijom, Tadić iza sebe ima više nego respektabilnu diskografiju, nastupe i suradnje sa brojnim znamenitim umjetnicima poput Placido Dominga, Wadade Leo Smitha, Markusa Stockhausena, Kudsija Ergunera, Marije Joao, Dušana Bogdanovića.

Iako će reći da se za muziku Balkana u većoj mjeri zainteresirao tek iz daljine, nakon odlaska u Sjedinjene Države, Tadićeva diskografija krije neke od značajnijih interpretacija tradicionalnih pjesama sa ovih područja poput onih sa albuma Kruševo ili Treta Majka, oba snimljena sa Stefanovskim, dok im se na Tretoj Majki pridružio i kavalista Theodosii Spassov.

Koncert koji će Tadić zajedno sa Ratkom i Radišom Teofilovićem održati, zasigurno će donijeti posebnu atmosferu anđeoskih glasova Teofilovića uz instrumentalne bravure Miroslava Tadića.

Sljedećeg dana, 18.07. u prostorijama centra MUZA, Haulikova 22 u Karlovcu održat će i radionicu s početkom u 10 sati.

http://www.miroslavtadic.com/

18.07.2015 u 10h – radionica Miroslav Tadić i Teofilovići

Radionica u prostorijama centra MUZA, Haulikova 22 u Karlovcu u trajanju cca 2 sata Miroslava Tadića i braće Teofilović obuhvaća vokalni, instrumentalni, te aranžerski pristup folklornim temama : transkripcija, aranžiranje za solo gitaru i ansamble sa gitarom, improvizacija, primjena i prilagođavanje Flamenko tehnike na balkansku muziku.

Radionica je namijenjena pjevačima, instrumentalistima, profesionalcima i amaterima. Sudjelovanje je moguće i aktivno i pasivno, a ulaz je slobodan.

18.07.2015 u 21h – Anke Helfrich quartet

“Anke Helfrich pripada vodećim jazz pijanistima u Njemačkoj danas.” – Jazzthetik magazine

Anke Helfrich je studirala u Hilversumu (Nizozemska) i New Yorku (SAD), gdje su joj učitelji bili Kenny Barron i Larry Goldings.

Njen trio sa basistom Johannes Weidenmueller i bubnjarom Jochen Rueckert, osvojio je “European Jazz Competition” 1996. godine i “Hennessy Jazz Search” 1998. godine.

Od 1999. godine je član fakulteta na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Mannheimu, a od tada također predaje na radionicama u Njemačkoj i izvan nje.

Njezin debitantski album “You’ll see” sa Mark Turnerom na tenorsaxu je predložen za nagradu njemačkih izdavačkih kritičara.

Osvojila je “Jazzaward of the city of Worms” u 2003., otvorila je sa svojim triom na Jazzfestival-u u Sofiji (Bugarska) i navedena je u novom izdanju Kunzlers Jazzlexikon.

Godine 2006. objavljen je njezin CD “Better times ahead” sa Martinom Gjakonovskim (b), Dejanom Terzićem (dr) uz specijalnog gosta Roy Hargrove (trp) i dobio je najbolje ocjene u svim važnim časopisima, radio intervjuima i sviran je diljem Europe i SAD-a. Njezin drugi album također predložen je za dodjelu nagrade njemačkih muzičkih kritičara.

U svibnju 2007. godine bila je jedan od 5 finalista M.L.Williams natjecanja, nastupajući u Kennedy Centru u Washingtonu. Njezina kompozicija “Der Turm” je izabrana u finale jazz kategorije na International Songwriting Competition.

Održala je samostalne koncerte u Luksemburgu, Hamburgu i Luzernu, nastupala na festivalima u Kini, Maleziji i Italiji.

Anke Helfrich Trio je izabrana za predstavnika njemačke jazz scene na “Jazz Ahead” u Bremenu u 2008.

Na 9. međunarodnom etno jazz festivalu nastupaju u sljedećem sastavu:
Anke Helfrich – klavir
Klemes Marktl – bubnjevi
Martin Gjakonovski – kontrabas
Ratko Zjača – gitara

http://www.anke-helfrich.de/

 

19.07.2015 u 21h – Atma Mundi Ensemble

Atma Mundi nova je pojava na glazbenoj sceni. Riječ je o projektu koji vodi svestrani umjetnik, jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor Zoran Majstorović. Rezultat njegovog jedinstvenog istraživanja svjetske glazbene baštine objavljeni je album »Waters And Deserts« na kojem se nalazi deset skladbi koje je sam napisao, aranžirao i odsvirao.

Po riječima autora, Atma Mundi je projekt u kojem kroz svoju autorsku glazbu istražuje svjetsku glazbenu baštinu, a zamišljen je kao glazbeno putovanje kroz razne dijelove svijeta i kao njegova interpretacija različitih glazbenih tradicija, pokrenut prije otprilike dvije godine kao »produkt« fascinacije glazbom i instrumentima iz najrazličitijih dijelova našeg planeta. Uz to autor je sam i pisao svoju glazbu koja je bila prilagođena sviranju na instrumentima koje je imao pa se pokretanje jednog takvog projekta činilo kao logičan slijed svega toga.

U skladanju, aranžiranju i sviranju na albumu autor je bio sam, dok će Atma Mundi na nastupima uživo nastupati kao kvartet. Zoran Majstorović svira razne žičane instrumente uz tri glazbenika koji će svirati puhačke instrumente, kontrabas i udaraljke.

Alma Mundi Ensemble čine:
Zoran Majstorović – gitara, oud, ukulele, saz
Giovanni Cigui – alt & sopran sax
Simone Serafini – kontrabas
Borko Rupena – bubnjevi, udaraljke

http://www.zoranmajstorovic.com/

Karte se mogu kupiti u pretprodaji u turističkoj agenciji KA TRAVEL, Bogoslava Šuleka br. 27 u Karlovcu po cijeni od 50 Kn za pojedinačne i 100 Kn za festivalsku kartu koja vrijedi za sva 3 dana.

Na dan koncerta karte će se prodavati po cijeni od 60 Kn.

Za sve upite obratite nam se na adresu [email protected]

 

Pretraži

Back to Top