Ambienta – međunarodni sajam namještaja

Dom Komentari isključeni za Ambienta – međunarodni sajam namještaja 15

Ambienta, međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, ove godine slavi 41. godinu postojanja. Ambienta je od nemjerljive vrijednosti za hrvatsku drvnu industriju u kojoj radi 50.000 ljudi, zajedno s proizvodnjom papira i celuloze, a od ukupne prodaje čak 66 posto ostvaruje na inozemnom tržištu, što je čini najvećim neto izvoznikom u Hrvatskoj.

Ambienta zna i gdje drvna industrija želi stići do 2020. godine: želi stvara­ti 20 posto hrvatskog BDP-a. I ima i ideju kako taj cilj postići: jačanjem Drvnog klastera kojemu Ambienta želi biti baza za uzlet, rast i razvoj.
Ambienta će svoju 41. godinu pro­slaviti radno i na istom mjestu kao i svih posljednjih desetljeća: u pet paviljona na 20.000 četvornih meta­ra zagrebačkog Velesajma od 15. do 19. listopada, s više od 180 izlagača u internacionalnom društvu pred­stavnika 19 zemalja (to su Argentina, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovi­na, Češka, Čile, Egipat, Irska, Italija, Izrael, Libanon, Mađarska, Maroko, Nizozemska, Njemačka, Palestina, Slovenija, Španjolska i Turska).
„Hrvatska industrija namještaja je pokazala da želi povećati svoj udjel na domaćem tržištu, povratiti dio koji je izgubila unatrag deset godi­na, kada je sa 60 posto pala na 30. A posrijedi je ogroman novac. Pet­sto milijuna eura je ukupni godišnji prihod drvne i industrije namješta­ja, a 35 posto, koliko ona ostvaruje na domaćem tržištu, je 175 milijuna eura ili 1,3 milijarde kuna godišnje. Dakle, da svake godine povećamo prodaju za deset posto, prihod bi joj narastao za više od sto milijuna kuna“, naglasila je Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog velesajma uoči otvaranja Ambiente. I dodala:
„No, to je izuzetno zahtjevan zada­tak i možda se nikada nećemo vratiti na staro, ali je činjenica da je s ula­skom Ikee i ostalih velikih globalnih kuća ugroženo i tih 30 posto udjela. Da bi se premostio taj jaz potreban je ozbiljan pristup i naših trgovaca i drvne industrije koja je pokazala da na vanjskom tržištu može konkurira­ti i dizajnom, i kvalitetom i cijenom, a doma postaje svakim danom sve nemoćnija.

Ako Ikea procijeni da je njoj ulaga­nje u 38.000 ‘kvadrata’ opravdano i zanimljivo na hrvatskom tržištu koje je tako malo kako jest, onda se pita­te – zašto to nije zanimljivo doma­ćim proizvođačima? Zato je Ambi­enta važna Klasteru. Jer, ne možete imati jaku industriju bez jake naci­onalne sajamske platforme. I zato Velesajam ima za cilj sve strateške industrije uvrštene u industrijsku strategiju podržati s jakim nacional­nim sajmovima.“
„Naš je sektor jako oslabljen na domaćem terenu, a u izvozu u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu go­dinu ostvarujemo porast od 40 po­sto. Mnoge tvrtke se muče s likvid­nošću pa im se čini da je dolazak na sajam trošak. A nije! To je ulaganje u budućnost! Ambienta je prilika da pokažemo da smo prisutni na domaćem tržištu, da održimo konti­nuitet i ostvarimo kontakt s doma­ćim i inozemnim kupcima“, dodao je Zdravko Jelčić, predsjednik Udru­ženja drvoprerađivačke industrije i Uprave Spin Valisa, tvrtke koja mje­sečno lansira desetak novih proi­zvoda i bilježi porast prihoda: ove godine očekuje 175 milijuna kuna, u odnosu na 169 milijuna prošle go­dine.
Uz outlet u kojemu kupci u pavi­ljonu 8 mogu pronaći namještaj i opremu za stan po sniženim cije­nama, još jedna novina ovogodiš­nje Ambiente je izložba dizajna u paviljonu 7, osmišljena kao platfor­ma za predstavljanje radova i ideja mladih dizajnera, koji nisu u serij­skoj proizvodnji. Na Ambienta Boxu posjetitelji će imati priliku vidjeti 33 prototipa, unikatnih proizvoda 18 mladih autora, dok će na prostoru ZzID-a, Zajednice za industrijski di­zajn, devet profesionalnih dizajnera pokazati kako izgleda njihovih 19 realiziranih proizvoda.
„Udjel domaće industrije na hrvatskom tržištu namještaja pao je sa 60 na 30%, a s ulaskom međunarodnih lanaca i taj je udjel ugrožen. Cilj je vratiti domaće tržište.“, kaže direktorica Zagrebačkog velesajma Marina Pavković
„Ambienta je prilika da pokažemo da smo prisutni na domaćem tržištu, da ostvarimo kontakt s domaćim i inozemnim kupcima“, ističe Zdravko Jelčić, predsjednik Udruže­nja drvoprerađivačke industrije i Uprave Spin Valisa
Medijski pokrovitelje: PROMOIZLOG.NET I PROMOGRADNJA.HR

Pretraži

Back to Top