Besplatna joga u Karlovcu

Sport Komentari isključeni za Besplatna joga u Karlovcu 32

Udruga Kameleon pokrenula je i provodi projekt “Besplatna joga – neprocjenjivo zdravlje”. Po prvi puta u Karlovcu će se, u organizaciji Kameleona – udruge za etiku i kreativnost medija, održavati besplatni tečajevi joge tijekom čitave školske godine (rujan 2010. – lipanj 2011.).


Troškovi najma vježbaonica i dijela opreme podmirivat će se iz donacija. Udruga zahvaljuje na svim dobrovoljnim prilozima koji će omogućiti začetak i razvoj projekta Udruge "Besplatna joga – neprocjenjivo zdravlje".
Joga kao poticaj radosnom odrastanju i sazrijevanju.
Osim početnog tečaja joge, ovisno o zanimanju vježbača održavat će se i napredniji tečajevi, te po prvi puta u Karlovcu tečajevi joge za trudnice i tečajevi joge za djecu.
Voditelj tečajeva je instruktor joge Goran Majetić (* 1). Suradnik Udruge Kameleon u projektu "Besplatna joga – neprocjenjivo zdravlje" je karlovačka Udruga za sportski, kulturni i kreativni razvoj Leptirići. Projekt pruža, uz svoju socijalnu osjetljivost, i izravan doprinos programu Grada Karlovca "Karlovac – zdravi grad".
Joga je dostupna svim uzrastima .
Prijaviti se za vježbanje i dobiti sve dodatne obavijesti o tečajevima (vrijeme održavanja, oprema za vježbe …) možete pozivom na broj mobitela 091 1555 005 ili upitom na e-mail [email protected]. Pristupiti početnom tečaju možete najkasnije do kraja rujna ili do popunjenja grupa (do 10 vježbača u dvorani u Šulekovoj ulici, odnosno u "Leptirićima".
"Sat" joge na početnom tečaju traje od 75 do 90 minuta, a djeca vježbaju oko 30 minuta. Vježbe se u pravilu održavaju dva puta tjedno u poslijepodnevnim ili večernjim satima, a ovisno o zanimanju polaznika mogući su i prijepodnevni tečajevi.
U dvorani u Šulekovoj ulici u Novom Centru – Luščiću vježbe će se tijekom školske godine 2010./2011. održavati srijedom i petkom, a u igraonici "Leptirići" na Švarči ponedjeljkom i četvrtkom poslijepodne i(li) uvečer.

Što se uči na početnom stupnju joge?

Polaznici početnih tečajeva iskusit će dobrobiti pojedinih vježbi za očuvanje i poboljšanje tjelesnog, umnog, duhovnog i društvenog zdravlja. Riječ je o spletu laganih i opuštajućih vježbi, koje obuhvaćaju ponajprije tjelesne položaje ili asane, vježbe disanja ili pranajame i duboko opuštanje ili joga nidru.
Vježbe se održavaju u čistim, prozračnim i zimi grijanim prostorijama i opuštajućem ozračju (ovisno o želji polaznika uz opuštajuću glazbu). Grupe su ograničene na 10-ak vježbača radi što bolje prilagodbe osobnim potrebama pojedinog polaznika.
Joga pomaže u prevladavanju brojnih zdravstvenih teškoća, od onih vezanih uz kralježnicu do stresnih stanja, ali i pridonosi boljem razumijevanju naše unutarnje prirode i postizanju sklada i ravnoteže čovjeka i okoline. Vježbe su prilagođene potrebama suvremenog čovjeka Zapada. Otvorene su za osobe svih svjetonazora; religiozni sadržaji nisu sastavni dio vježbi.
Joga je danas širom svijeta sastavni dio medicinskih terapija u brojnim lječilištima. Predaje se kao fakultativni predmet na nizu sveučilišta i srednjih škola, a unazad nekoliko godina u nekim zemljama uvodi se i u osmogodišnje škole i vrtiće kao sastavni dio tjelesne i zdravstvene kulture. U Hrvatskoj jogu danas (povremeno) vježba nekoliko desetaka tisuća ljudi.

(* 1) Učenik Svami Mahešvaranande – Svamiđija, utemeljitelja sustava "Joga u svakodnevnom životu". Voditelj vježbi joge u Karlovcu od 2000. godine (s položenim međunarodnim ispitom u Beču), aktivist civilnog društva, pisac …
Dvorana za vježbe u Šulekovoj ulici nalazi se u kući uz mjenjačnicu i foto-studio Andy-R, tik uz križanje sa Ulicom Luščić.
Prostor dječje igraonice na Švarči je na adresi Bašćinska cesta 18/E-3 (blizu osnovne škole Švarča)

Pretraži

Back to Top