Blixa Bargeld i Alva Noto u Tvornici kulture 3.9.2010.

Događanja, Glazba Komentari isključeni za Blixa Bargeld i Alva Noto u Tvornici kulture 3.9.2010. 22

Povodom gostovanja glazbenika Blixe Bargelda u zagrebačkoj Tvornici, želimo vas podsjetiti da je izdavačka kuća V.B.Z. objavila knjigu ovog istaknutog autora i ikone njemačke avangardne glazbe pod naslovom “Europa unakrsno”.


Blixa Bargeld je skladatelj, pisac, glumac, pjevač, glazbenik i predavač u mnogim umjetničkim područjima, a najpoznatiji je kao glavni vokal u grupi Einstürzende Neubauten i kao gitarist Nick Cave and The Bad Seeds od 1984-2003. Sa svojim dugogodišnjim prijateljem Alva Notom, održat će koncert u Tvornici kulture 3.9.2010.
Europa unakrsno (Litanija)
Blixa Bargeld je tijekom posljednje turneje grupe Einsturzende Neubauten na čijem je čelu već 30 godina – a koja je 15. travnja 2008. obuhvatila i Zagreb – ukoričio je niz atipičnih dnevničkih zapisa o putovanju Europom.
U Europi unakrsno, posve neuobičajenom putničkom dnevniku, iskusni globetrotter , avangardni umjetnik i dugogodišnji gitarist The Bad Seedsa, pratećeg sastava Nicka Cavea, prikazuje često zamoran život glazbenika na turneji s katkad prisilnim, a katkad dobrovoljnim obitavanjem po barovima, restoranima i hotelima čiju gastro-enološku ponudu kritizira žarom gastronomada i marom food-critica (uključivši i zagrebački The Regent Esplanade). Blixa piše i o obilaženju muzeja, galerija, klubova, kolodvora i aerodroma po čijim zakucima pronalazi detalje kakvi nam najčešće promiču, iznoseći intrigantna zapažanja i promišljanja o različitosti europske kulture na potezu od Lisabona do Moskve, od Osla do Napulja, ali i o vlastitim bolestima, sumnjama, strahovima i nadama.
Europa unakrsno (litanija) zanimljiv je i posve osoben, mjestimice psihotičan pa i stoga intrigantan pogled jednog Berlinčanina na kontinent koji se padom Berlinskog zida uvelike promijenio. Blixa i Einsturzende Neubauten, ti burevjesnici industrijske i avangardne glazbe nadolazećeg postindustrijskog i posthladnoratovskog doba, svojim su rušilačkim koncertima savladavali granice između Zapadne i Istočne Europe još puno ranije.
Blixa Bargeld i Alva Noto
Nastupao je na brojnim koncertnim turnejama po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Japanu u gotovo svim poljima interpretativne umjetnosti.Zajedno su razvili glazbeni koncept koji se temelji na kombinaciji improvizacije i apstrakcije.
Impulzivana live izvedba Blixe Bergelda i razrađeni zvukovi krajolika Alva Note, doveli su do neočekivanog rezultata, koji se temelji na vlastitom ekperimentalnom materijalu iz kojeg crpe svoju energiju.
Prvi puta su zajedno nastupili 2007. u San Francisku i od tada su snimili nekoliko pjesma, a njihov studijski album je izasao u proljeće 2010. godine.
Alva Nota, rođen kao Carsten Nikolai, a radi pod pseudonimom Alva Nota, opisuje se kao najljepšu glazbenu mašinu, koja na svojim nastupima uživo, kombinira minimalne elektronske zvukove i real-time vizualizaciju.
Alva Noto je nastupao u mnogim svjetskim najuglednijim prostorima te je osvojio brojne visoko cijenjene nagrade za umjetnost i elektronsku glazbu.
Surađivao je Ryuichi Sakamoto, Blixa Bargeld, Ryoji Ikeda, Mika Vainio, Michael Nyman i Thomasom Knakom.

Pretraži

Back to Top