CD Aqua jazz

Glazba, Nagradne igre Komentari isključeni za CD Aqua jazz 11

Tko je osvojio CD?

CD su osvojili:
Mario Jukić
Ana Car
Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo svim učesnicima u nagradnoj igri. Nagrađeni će CD-e dobiti poštom na kućne adrese.
Kako ispričati vlastitu glazbenu priču punu lokalnih aroma i kolorita jezikom razumljivim svima? Kako biti svoj a opet „svačiji“, biti autohton i lokalan a opet komunikacijski univerzalan? Odgovore na ova pitanja koja su uvijek mučila kreativce nadahnute vlastitim kulturološkim okruženjem a željne komunikacije sa znatno širom publikom, uspješno je razriješila muzička družina Krešimira Butigana.
Ni Butigan ni njegovi sjajni glazbeni suradnici uključeni na ovom projektu baš kao ni svestrani glazbenik i producent Ante Gelo, nisu etnomuzikolozi niti tradicijom opsjednuti čuvari glazbene baštine. Dapače. Riječ je o glazbenicima koji su se već potvrdili u glazbenim nišama – bila riječ o popu ili jazzu – koje s baštinskim zvucima u onom tradicionalnom smislu riječi nemaju baš nikakve veze. No baš zato su svoju „lokalnu“ glazbenu priču sastavljenu i od starih gradskih plesova dalmatinskih gradova, melosom nadahnute klasične glazbe te šarenih krhotina folklornog naslijeđa priobalja, ispričali univerzalnim jezikom suvremene glazbene produkcije.
S jednom nogom u jazzu i njegovim improvizacijama na zadanu melodijsku ili ritmičku temu lokalnog predloška a drugom pak u „chill out“ ili „downtempo“ pop glazbi koja je naprosto idealan „format“ za sugestivne glazbene vinjete pune mirisa mora i okusa soli , Butigan i društvo potpisali su izniman album zavodljive ambijentalne glazbe lišene oštrih žanrovskih rubova. Baš poput slike Dalmacije na isteku dana kad eksplozija kolorita i oštrina obrisa prepuštaju mjesto neponovljivom sfumatu i koprenastom omotaču sveobuhvatnih prožimanja.
Dalmacija za Butigana i njegovu glazbenu družinu nije samo kruna čudesnog jadranskog arhipelaga koji se protegao tisućama otoka uzduž istočne obale već ultimativan – čak i ogledan – dio Mediterana. Ne bez razloga jer tom i takvom Mediteranu Venecija je dugo bila samo dno simboličnog lijevka u koji se, baš kroz Jadran i preko njegovih obala, ulijevala kulturološka raznolikost svih dijelova Sredozemlja.
Dijelić glazbene arabeske s afričkih mediteranskih obala, zavodljivi ritam razigranog Balkana, tradicija talijanskog belkanta, strastvenost i žar sa španjolskih obala ali i oporost Dalmatinske zagore te profinjena urbana tapiserija i šarm pučkih napjeva Dubrovnika, Splita, Zadra… Zar je onda baš čudno da će album otvoriti stari „Splitski ples“ zamišljen i odrađen kao rasni komad „smooth jazzy-pop“ stilizacija s lomnom melodijom i lijenim kotrljajućim ritmom koji jednako uvjerljivo prizivaju ambijentalnu osobnost uskih uličica i skrovitih pjaceta Dioklecijanove palače? Zar je iznenađenje da se na albumu nalazi tema „Dubrovnik spava“ koja je ogrnuta glazbenim ruhom „trubadurskih“ puhača i „jazzy“ gitarskih dionica, ili pak „Cetina“ koja je svojim krivudavim glazbenim tokom po diskretnoj folklornoj matrici istovremeno i prozračna i pjenušavo tajanstvena?
Ako u nekima od ovih „coolerskih“ obrada i sjajnih glazbenih tema, osim tradicijskog glazbenog kolorita i znanih predložaka, prepoznate i štogod drugih „globalnih“ utjecaja znajte da nije riječ o slučaju. Pače, svaka sličnost i asocijacija na marsalisovske saksofone, zavodljivi ritam bossa nove, methenyjevske gitare ili bacharachovske aranžmane je – namjerna.
Upravo onoliko koliko je namjerno bilo očijukanje velikog afričkog glazbenika Ali Farka Tourea sa bluesom, brazilskog genijalca Gilberta Gila sa angloameričkim „trubadurskim iskazom“ ili pak brojnih američkih glazbenika sa poletnom „cubanom“. Jer, samo onaj tko je upoznat sa globalnim dosezima i univerzalnim glazbenim jezikom, može na najbolji način iskazati i svoju „vlastitu“ priču.
Zlatko Gall
1. Splitski ples/Split Dance
2. Ako ti draga ja na more pojdem/ (If I, Sweetheart, Go to the Sea)
3. Simfonija u d-duru (2.stavak)/Symphony in D-Major (mov.2)
4. Pusti da ti Leut svira/ Let the Leut play to You
5. Pjesma jednog maestrala / Song of a Mistral
6. Cetina / The Cetina River
7. Dubrovnik spava / Dubrovnik is sleeping
8. Vozila se Mare Kata / Mare Kata went a riding
9. Dubrovačka contradanza/Dubrovnik contradance
10.Vila moja projde / My Sprite passes
(Aquarius Records/Aqua Maritime, CD 332-10)

Pretraži

Back to Top