Chia sjemenke

Hrana, Zdrav život Komentari isključeni za Chia sjemenke 20

Chia sjemenke predstavljaju bogat izvor esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina, proteina i vlakana. Na sebe vežu vodu te u vrlo kratkom vremenu udvostručuju volumen. Ovo svojstvo omogućuje hidraciju tijela čime stanice dobivaju prijeko potrebnu tekućinu. Sve to naravno izravno pozitivno utječe na probavni sustav odnosno apsorpciju hrane u crijevima.


Chia sjemenke također posjeduju iznimne nutritivne vrijednosti. Pored toga, snažan su antioksidans kojeg ima čak tri puta više nego u svima nam dragom bobičastom voću.
U raznoj literaturi koja se bavi istraživanjima sjemenki stoji kako žlica Chie nutritivno vrijedi kao frape od lososa, špinata i ljudskog hormona rasta zajedno. Ovo potonje kod konzumacije Chia sjemenki najviše znači aktivnim sportašima jer pomaže u regeneraciji i izgradnji mišićnog sustava te poboljšanju fizičke izdržljivosti.
Kad su sportaši u pitanju, Chia sjemenke se smatraju neprocjenjivom hranom za trčanje. Povijest ove tvrdnje seže u davnu prošlost kada su ju ratnici drevnih naroda koristili u bitkama jer im je pružala prijeko potrebnu energiju te su mogli pretrčati duge staze uz manje napora.
Po svom sadržaju omega-3 masnih kiselina najbogatije su chia sjemenke. Chia sjemenke po svojoj hranjivosti mogu nadigrati i mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari.One također sadrže i mnoge druge vitamine i minerale: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K,E i bogate su vitaminima B-skupine, s izuzetkom B12. Apsorpciju u vodi spomenutih vitamina (A, D, E i K), omogućavaju navedene masne kiseline u sjemenkama.
Sadrže dvostruko više proteina nego bilo koji druge sjemenke, dvostruko više kalija od banane, tri puta više antioksidansa od bobičastog voća, pet puta više kalcija od mlijeka i tri puta više željeza nego špinat!

Chia sjemenke kao ukusan obrok
Chia je odavna poznata kao dio prehrane stanovnika Srednje i Južne Amerike. Konzumirali su njena mljevena zrna ili pak spravljali napitak za okrjepu. Od sjemenki su cijedili i ulje koje je osim u prehrambene svrhe poslužilo i za oslikavanje tijela. Danas se ova namirnica prilagodila modernom načinu života u smislu da je postala sastavni dio raznih napitaka, shakeova, smoothiea, pudinga ili slično.
Chia sjemenke je moguće kombinirati sa žitaricama, jogurtom, kao dodatak raznim voćnim i povrtnim sokovima ili pak kolačima, stavljati u razne umake ili salate. Prije upotrebe potrebno ih je samo namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini na desetak minuta a naš savjet je da ih u jela dodajete pri samom kraju kako ne bi izgubila hranjive tvari tijekom termičke obrade.
Chia sjemenke za vaše zdravlje
O Chia sjemenkama se ponajprije piše u funkciji zdravlja. Općenite smo već naveli u uvodnom dijelu, no osim energije koju pruža našem tijelu i olakšanja za naš probavni sustav, istraživanja pokazuju blagotvoran učinak Chia sjemenki i kod raznih drugih stanja organizma. Primjerice, upotreba Chia sjemenki ukazuje na regulaciju šećera u krvi i snižavanje krvnog tlaka te smanjenje lošeg kolesterola u krvi što ju posebice čini preporučljivom za korištenje kod dijabetičara. Dobro će poslužiti i kod jačanja kože i kose, a informacija da ublažava simptome menopauze i menstrualnih tegoba bi posebice mogla razveseliti naše čitateljice.
Obzirom da je chia bogata i antioksidansima štiti organizam odnosno stanice od slobodnih radikala i time jačamo naš imunitet. Odlučite li se za konzumaciju Chie, u samo nekoliko tjedana možete bitno poboljšati opće stanje vašeg organizma te ga opskrbiti sa dovoljnim količinama omega-3 masnim kiselinama kao i mnoštvom drugih hranjivih sastojaka čime ćete vratiti vitalnost i osjećati se bolje.
Chia je 2006. godine dobila certifikat instituta za prehrambeno znanstveno istraživanje (Nutritional Science Research Institute- NSRI) na temelju znanstvenih istraživanja koja su potvrdila potpunu prirodnost i nevjerojatne količine esencijalnih tvari ove biljke. Chiu možete kupiti u raznim trgovinama zdrave hrane, a prodaje se u obliku sjemenki, ulja, kapsula i suplemenata.
Biljna ljekarna i trgovina zdrave hrane PHARMA&BIO
Vladimira Nazora 4, Karlovac
Tel.: 047 649 921,
www.pharma-bio.hr
https://www.facebook.com/pharmabio123

Pretraži

Back to Top