Dekorativni kamen

Gradnja Komentari isključeni za Dekorativni kamen 49

Riječ je o potpuno pojednostavljenom i inovativnom sustavu oblaganja jednako prikladnom za interijere i eksterijere. Zbog manje cijene koštanja i lakšeg postavljanja dekorativni kamen postao je hit u mnogim zemljama EU, a polako osvaja i domaće tržište.


Iako smo tradicionalno skloni kvalitetnim prirodnim materijalima kojima naša zemlja obiluje praksa i rezultati koje građevinari postižu s materijalima koje do sada nismo najbolje poznavali, cijena koja u današnje vrijeme ima veliku ulogu pri odabiru materijala te rezultati dobiveni u konačnici sve više otvaraju vrata zamjenskim materijalima i njihovim inačicama.
Od doba renesanse do danas, a posebice u posljednjim dekadama prošlog stoljeća promijenila se tehnologija kopanja kamena, ali i tehnologija odvajanja i obrade kamena. Moderni kavaduri danas tek nadgledaju rad dijamantne žičane pile koja poput žileta ulazi u tkivo kamene gromade, broj zaposlenih u kamenolomima je manji, no količine koje se vade su izuzetno velike (Bračani npr. tvrde da se u posljednjih pedesetak godina izvadilo kamena više nego od Dioklecijana do 20. stoljeća).
Pa ipak, unatoč modernizaciji u svim segmentima te tradicionalne graditeljske grane pravi kamen ma gdje da se vadio je skup i nedostupan mnogima koji uživaju u njegovoj ljepoti.
Mnogi su stoga posegnuli za dekorativnim kamenom koji smatraju nekom vrstom zamjene pa prirodni kamen sve češće pri gradnji zamjenjuju ovom inačicom industrijskog porijekla. O čemu se zapravo radi?
Vrste dekorativnog kamena
Dekorativni kamen može biti prirodan i umjetno izrađen, ovisno o proizvođaču i tehnologiji koja se koristi. Važno je znati da prirodni dekorativni kamen predstavlja vanjsko lice prirodnog kamena, njegov odrezani vanjski dio, dok umjetni predstavlja odljev iz kalupa koji je načinjen prema modelu prirodnog kamena pa „glumi“ kamen kao građevinski materijal. Prirodni dekorativni kamen ima glatku pozadinu pa zahtjeva dodatan napor pri postavljanju, dekorativni umjetni kamen proizvodi se često sa izbrazdanom pozadinom što olakšava postavljanje i ljepljenje na podlogu.
Dekorativni kamen za interijere i eksterijere moguće je postaviti na bilo koju podlogu. Tako je npr. moguće postaviti kamen na neobrađen zid, na bilo koju žbuku, na usidrenu hrapavu podlogu i sl. Najbitnije kod postavljanja jest da se podloga dobro pripremi kako bi prijanjanje dekorativnog kamena na podlogu bilo uspješno.
Postavljanje dekorativnog kamena može se opisati u nekoliko jednostavnih koraka: nakon pripreme ljepila treba pripremiti površinu na koju se nanosi ljepilo, u slijedećem koraku postavlja se kamen na ljepilo. Fugiranje se vrši naknadno nakon nekoliko sati ili drugi dan kao i završno čišćenje nakon postavljanja.
Ukoliko su sve faze postavljanja odrađene prema uputstvu proizvođača kamena tada nema nikakvih bojazni od eventualne pogreške kod postavljanja pa taj u biti zidarski posao može obaviti i osoba kojoj to i nije profesija.
Važno je poštovati neka pravila i držati se uputstva pa tako:
– kamen ne treba postavljati na pregradne plohe u interijerima koje nisu dobro pričvršćene za nosive dijelove konstrukcije zgrade.
– prije postavljanja kamena treba dobro odmastiti podlogu ukoliko je masna ili zaprljana te ukloniti staru boju sa podloge kako bi ljepilo u potpunosti prionulo na podlogu
– prije postavljanja treba podlogu (zid) natopiti vodom kako ona ne bi bila suha, to se radi zbog boljeg prijanjanja ljepila na podlogu
– također, niti previše vlažna podloga (npr. vlažna žbuka ili žbuka koja je izložena vlazi) nije pogodna za postavljanje dekorativnog kamena pa je treba prije toga sanirati
– ukoliko pri postavljanju dođe do zaprljanja kamena potrebno ga je odmah vodom i spužvom očistiti kako se ljepilo ili mort ne bi strvdnuli
– dekorativni kamen nije pogodan za područja s velikim temperaturnim razlikama niti za područja s velikim koncentracijama soli, a ne smije ga se niti tretirati kiselinama
– uvijek treba koristiti ljepila koja su preporučena od proizvođača kamena jer je to jedina prava garancija da će dekorativni kamen dobri biti zaljepljen za podlogu.
Praktično, lijepo, uvjerljivo
Praktičnost je u današnje vrijeme bitna stavka u graditeljstvu. Stoga upotreba dekorativnog kamena i ima tako mnogo pristalica obzirom da za postavljanje nije potrebno angažirati pravog „meštra od kamena“ koji na licu mjesta, dakle na objektu treba od sirovine klesanjem uobličiti sve detalje na kamenoj oblozi već samo postavljanje može izvesti i priučeni majstor zidar.
Također, proizvedena dekorativna kamena obloga (koja usput rečeno košta za trećinu manje od cijene pravog kamena) mnogo je lakša od pravog kamena (15 do 30 kg po kvadratu), umanjuje troškove pripreme zida tj. površine na koju se postavlja kamen i ima minimalni otpad pri postavljanju (1-2%) što je višestruko manje u odnosu na otpad pri postavljanju prirodnog kamena.
Izvor – www.promogradnja.hr
Web portal za gradnju i opremanje

Pretraži

Back to Top