Dječja soba kao iz bajke

Djeca Komentari isključeni za Dječja soba kao iz bajke 32

Svatko voli imati svoj prostor pa tako i djeca već od najranije dobi.

Djeci je soba prostor za spavanje, igru,zabavu s prijateljima i učenje. Lijepo uređena soba daje poticaj za igru i kreativnost, djeluje stimulativno na razvoj djeteta, daje mu pravo na mir, privatnost i uči ga čuvanju i pospremanju stvari.
Prilikom uređenja dječje sobe roditelji se susreću s nizom pitanja i nedoumica. Pokušat ćemo vam na jednom mjestu ukazati na nekoliko bitnih elemenata o kojima treba voditi računa.
Dječja soba treba biti jednostavna i udobna, primjerena dobi djeteta. Kod mlađe djece svakako ostavite dovoljno prostora za ležanje, igru i razvlačenje igrački. Prilikom kupovine namještaja vodite računa o vrsti materijala, koristite prirodne materijale, svakako izbjegavajte namještaj obojan bojom koja sadrži olovo ili druge otrovne sastojke.
Izbjegavajte staklo i oštre rubove na namještaju. Krevet i ormar trebaju biti stabilni kako ih djeca ne bi pomicala. Birajte izdržljive i lako perive materijale. Zaštitite električne instalacije, rasvjetna i grijaća tijela postavite tako da ne smetaju i ne ugrožavaju sigurnost djeteta. Ovisno o dobi djeteta, razmislite o dodatnim zaštitama kako djeca ne bi sama otvarala prozor. Za dječje sobe se preporučuju tvrdi podovi poput parketa koje možete dopuniti tepihom ili tepisonom odgovarajućeg dezena.
Djetetove potrebe se odrastanjem mijenjaju pa kupite namještaj koji će se moći mijenjati i prilagođavati iz dječje u mladenačku fazu. Svakih nekoliko godina preuredite sobu i osvježite je nekim novim detaljima, novom zavjesom, tepihom, posteljinom s novim likom iz crtića i sl.
Boje u dječjoj sobi trebaju biti vesele i poticajne. Postoje i boje za zidove otporne na učestalo pranje. Dopustite djetetu da i ono sudjeluje u kreiranju svog prostora i unese što više osobnosti. Zanimljive su kombinacije žuto-zeleno, narančasto-smeđe, crveno-bijelo, plavo-bijelo i sl. pa ako uz vašu kombinaciju oslikate dio zida omiljenim likom princeze, autića…vaše dijete će rado provoditi vrijeme igrajući se u svojoj sobi.Ako dijete ima strah od mraka, razmislite o prigušivačima svjetla ili zidnoj svjetiljki.
Dječja soba brzo postane pretrpana igračkama i dječjim stvarima.Osigurajte djetetu dovoljno ladica, kutija, polica, visećih košara…kako bi u sobi mogao vladati red i da dijete nakon igre može sve pospremiti na svoje mjesto.Sve potrgane, stare igračke i knjige te preraslu odjeću bacite ili poklonite.
Veličina radnog stola je jako bitna, i prevelik i premali stol mogu ometati dijete u koncentraciji na aktivnost. Zato maloj djeci nabavite stolić za crtanje i igru prikladne visine .Školskom djetetu kupite stol odgovarajuće dimenzije i postavite ga blizu prozora zbog prirodne rasvjete, ali tako da dijete može vidjeti ulaz u sobu dok uči. U suprotnome može doći do slabe koncentracije i nesigurnosti.
Biljke simboliziraju rast i razvoj pa su poželjne, ali nemojte pretjerivati. Smjestite jednu do dvije zdrave lončanice u dječju sobu, ali što dalje od kreveta, a kod manje djece pazite da im biljke nisu dostupne.
Dobro uređena soba u kojoj se dijete osjeća sigurno i ugodno dati će pozitivan poticaj njegovom razvoju.

Pretraži

Back to Top