Doživljaj potpune slobode pokreta

Djeca, Moda i ljepota Komentari isključeni za Doživljaj potpune slobode pokreta 16

Svako kretanje vaših mališana počiva na njihovim malim stopalima.
Dođite kod nas da zajedno izaberemo obuću koja će im omogućiti
lagodne korake za bezbrižno upoznavanje svijeta oko sebe.


Sve počinje kretnjom stopala
Prvim koracima dijete započinje istraživati svijet oko sebe. Sloboda kretanja, igra i sve druge aktivnosti koje djecu čine djecom, počivaju na anatomiji njihovih malih stopala. Sačinjeno od 52 kosti, 56 zglobova i 21 mišića, stopalo predstavlja dio tijela koji omogućuje lagodu kretanja tijekom cijeloga života. Kako su dječja stopala u fazi rasta i razvoja, vrlo su osjetljiva na pritisak, pa je neophodno omogućiti da se kosti i mišići stopala razvijaju slobodno, bez restrikcija. Za razliku od odabira premalog odjevnog predmeta kojim će dijete možda samo izazvati podsmjeh okoline, sa odabirom obuće je mnogo drugačije. Ako su cipelice premale ili neodgovarajućeg unutarnjeg oblika, meke kosti stopala nepravilno će se prilagođavati kalupu, što može posljedično dovesti do raznih zdravstvenih problema. Cipela bi se oblikom i veličinom trebala prilagoditi stopalu našeg djeteta, a nikako obrnuto!

Što znamo o dječjim stopalima?
Iako se na prvi pogled ne čini tako, dječje stopalo predstavlja mnogo više od odraslog stopala „u malom“. Naime, tijekom odrastanja sve do 18 godine života, oblik, proporcije i struktura stopala čovjeka neprestano se mijenjaju.
Rast stopala odvija se u stadijima. Tijekom prve dvije godine djeteta stopalo naraste oko 2 cm u jednoj godini, što znači u prosjeku pola broja svaka 2 mjeseca. Od 2 – 3 godine raste 1,5 cm (pola broja svaka 3 mjeseca!), da bi se kasnije – sve do navršene dobi od 13 – 15 godina – taj rast usporio na 1 cm po godini. Zato je očigledna potreba za kontrolom veličine cipela naše djece nekoliko puta u godini. To je naročito važno kod manje djece, budući da nervni završetci stopala tada još nisu u potpunosti razvijeni, pa naši najmlađi nemaju osjećaj da ih obuća stišće.
Anatomski uložak – da ili ne ?
U stručnim krugovima postoje prijepori oko nužnosti anatomskih uložaka u dječjim cipelama što zbunjuje naše kupce, osobito kada je riječ o mladim majkama i odabiru prvih cipelica. Upravo ova dilema bila je jedan od glavnih poticaja za samostalno istraživanje anatomije stopala te pregleda svjetskih trendova u proizvodnji obuće sa ciljem saznanja što je to što čini određenu cipelu prikladnom za dječje stopalo. Naravno, ne smijemo izostaviti i svakodnevna pretresanja ove tematike sa našim stalnim kupcima koji su se već susreli s tim „problemom“.
Stopalo djeteta u dobi od 0 – 2 god. je veoma mekano i fleksibilno. Kosti još nisu u potpunosti povezane, a lukovi nisu još razvijeni, postoji veći iznos masnog tkiva i nerazvijene muskulature što sve daje izgled spuštenog stopala, dok je prednji donji dio stopala širok.
Od 3 – 7 god. stopalo je i dalje mekano i fleksibilno ali se lukovi počinju razvijati zajedno sa muskulaturom, oblik stopala se polako počinje sužavati ali prednji donji dio stopala je i dalje širi u usporedbi sa stopalom odraslih. Kod djece od 8 god. na dalje fleksibilnost se u većoj mjeri smanjuje, a lukovi zajedno sa muskulaturom su gotovo u potpunosti razvijeni poprimajući polako oblik odraslog stopala.
Kako se mišići luka, osobito kod manje djece, tek razvijaju nije neophodno da cipela sadrži potporanj na tom dijelu u obliku anatomskog uloška. Naprotiv, mišići luka bolje će se razvijati samostalno. Mnogi roditelji kombiniraju obuću sa i bez uloška želeći time postići određenu vrstu balansa.

Kada kupiti prve cipele ?
Dječja stopala trebaju slobodu da bi se optimalno razvijala i zbog toga ne treba žuriti sa kupnjom prvih cipela.. Kod manje djece stopala su u dovoljnoj mjeri zaštićena čak i u čarapama. To vrijedi i onda kada djeca počinju samostalno stajati ili kada već čine svoje prve korake. Kvržice na čarapama koje sprečavaju da se dijete oklizne sasvim su dovoljan oslonac. Cipelice su prikladne tek onda kada dijete može hodati toliko dobro da i u šetnjama vani želi samostalno hodati.
Najbolje što možete učiniti za zdravlje stopala svojeg djeteta jest da mu dopustite da hoda bosih nogu. Time ne samo da se održavaju koštana struktura i mišići stopala, već tetive i ligamenti ostaju elastični, a dijete se nesmetano može otisnuti stopalom od pete prema prstima što sve umanjuje mogućnost nastanak spuštenih stopala.
Cipele su na dječjim nogama zapravo samo radi zaštite. One trebaju štititi stopala od hladnoće, vlage i ozljeda. Stopalu ne trebaju uporište i oslonac.

Odabir prikladnog modela cipele
Cipela bi trebala ispunjavati dvije temeljne funkcije :
zaštitu u svim vremenskim uvjetima, u skladu sa svim situacijskim čimbenicima, tj. fizičkim aktivnostima i estetsku dimenziju individualno prilagođenoj tjelesnoj konstrukciji.

Prilikom odabira modela dječjih cipela, osim kriterija prirodnih materijala (osobito onih koji su u izravnom kontaktu sa stopalom) potrebno je obratiti pozornost na :
Pravilan oblik cipele
U izboru prikladnog modela trebalo bi voditi računa postojanja udobnosti i mekoće u gornjem dijelu stopala te prostranosti u donjem dijelu. Kao demonstraciju, uhvatimo jednu ruku ispred ručnog zgloba i pokušajmo pokretati prste. Osjetimo kako su naši prsti ruke gotovo zakočeni. Sada okrenimo ruku oko zgloba sa suprotne strane. Da li vidite razliku? Sada se prsti slobodno, nesmetano pokreću. Točno tako bi se trebalo osjećati i naše stopalo.
Pravilna veličina
Pravilo palca kaže kako treba biti ukupno 1,5 cm od vrha pete do kraja cipele. Otprilike pola cm omogućava produžetak kretnji stopala prilikom hoda; prostor od 0,8 cm dozvoljava slobodan rast stopala dok otprilike 0,28 cm predstavlja prostor unutar cipele koji bi trebao ostati slobodan za prirodno neravan oblik pete. Pojednostavljeno rečeno, kada dijete pomakne prste stopala prema prednjem kraju cipele trebalo bi ostati prostora za otprilike jedan naš prst na njezinom unutarnjem dijelu od pete stopala do kraja cipele.
Provjera veličine
Kao što smo već spomenuli, neophodno je učestalo provjeravati veličinu stopala kako bi bili sigurni da pristaje cipeli koja ga prati. Točnije uvijek voditi računa o prostranosti unutar cipele kako bi se podržao rast i omogućio nesmetan razvoj.
Prilikom odabira idealne obuće najvažnije je uzeti u obzir da stopala imaju dovoljnu slobodu kretanja u cipeli. Obuća koja dobro pristaje mora dakle odgovarati u dužini, širini i visini. Također bi trebala biti od mikroporoznog materijala te lagana i savitljiva. Dobra cipela ne mora nužno biti od skupe kože. Danas se na tržištu nude vrlo kvalitetne tenisice i cipele koje su od mikroporoznih materijala.

Na kraju zaključimo, kako svaka dječja aktivnost počiva na njihovim malim stopalima. Stoga, pravilni odabir obuće omogućuje vašim mališanima prirodnu slobodu kretanja i lagodne korake za bezbrižno upoznavanje svijeta oko sebe.

Više informacija:
Rosemari, NOVI TRŽNI CENTAR, KARLOVAC, Trg J. Broza 4, tel.: 047/ 638 879

Pretraži

Back to Top