Drvo – aluminij stolarija

Gradnja Komentari isključeni za Drvo – aluminij stolarija 23

Jedna od najcjenjenijih kombinacija materijala kada govorimo o građevinskoj stolariji jest kombinacija drva i aluminija.

Prozori i vrata koji su izrađeni u toj kombinaciji (drvo unutra, aluminij na vanjskoj strani) izuzetno su cijenjeni kod investitora, posebice onih koji grade obiteljske kuće za stanovanje ugrađujući pritom najbolje materijale i ne štedeći na izolaciji. Da bi se dobila potrebna kvaliteta treba imati materijale izuzetnih karakteristika i treba njihovu međusobnu interakciju u estetskom i funkcionalnom smislu uskladiti na način da ona doista i bude proizvod ne samo kvalitetan, već i dizajnerski privlačan investitorima.
Drvo kao materijal smatra se prije svega tradicionalnim i toplim materijalom. Aluminij s druge strane predstavlja materijal budućnosti, proizašao raznovrsnim poboljšanjem tehnologije. Njihova međusobna interakcija u jedinstvenom proizvodu daje izvrstan rezultat. S unutarnje strane prozora imamo drvo koje pruža toplinu i prati tradiciju, s vanjske aluminij, visokovrijedni materijal koji učinkovito štiti od vjetra, kiše, snijega. Tako kombinacija drvo-aluminij, kada se radi o vanjskoj stolariji obiteljskih kuća, postaje hvaljena kombinacija ne samo po pitanju estetike, već i u smislu toplinske zaštite unutarnjeg prostora.
Iako nešto skuplja kao varijanta, ova stolarija proizvedena od drveta i aluminija zbog svojih izuzetnih toplinskih svojstava ponudila je najkvalitetnija rješenja u smislu toplinske učinkovitosti i postala standard u zemljama Europske Unije pri gradnji niskoenergetskih i pasivnih kuća, a posebice kada se takva stolarija izradi sa izolacijskim troslojnim staklom punjenim argonom. U konačnici imamo tada koeficijent provodljivosti topline od oko 0,68 W/m²K (certificiran dakako u za to ovlaštenoj ustanovi).
Izvor: www.promogradnja.hr

Pretraži

Back to Top