e4 Dom – energetski efikasne kuće budućnosti od opeke

Dom, Gradnja Komentari isključeni za e4 Dom – energetski efikasne kuće budućnosti od opeke 32

Smanjenje stakleničkih plinova, potrošnja energije, sigurnost opskrbe obnovljivim izvorima energije uz energetski efikasnu gradnju


Prema godišnjoj studiji World Energy Outlook 2008 Međunarodne agencije za energetiku (IEA) globalna potražnja za primarnom energijom porasti će do 2030. za oko 45% u odnosu na 2006. godinu. S jedne strane taj trend će imati ogroman lokalni, regionalni i globalni utjecaj na okoliš, a s druge strane neće se jamčiti sigurnost opskrbe. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je u Parizu na nedostatak nafte i plina u narednih šest godina. Proizvodnja tzv. konvencionalne nafte opada oko 6% godišnje. Uzmemo li u obzir čak i pretpostavljene rezerve nafte, zadovoljiti je moguće samo trenutne potrebe, ali ne i porast potražnje od 45%. Iako će rezerve plina potrajati dulje, 56% globalnih zaliha je koncentrirano na tri zemlje: Rusiju, Katar i Iran. Bilo zbog političke situacije ili monopolističkog položaja, ni tu nije zajamčena sigurnost opskrbe.

Porast jaza između ponude i potražnje za fosilnim gorivima uzrokovati će daljnji rast cijene energije narednih desetljeća. Da bi se ovo izbjeglo i osigurao napredak i prosperitet Europe, neophodan je prelazak na obnovljive izvore energije i objekte s energetski učinkovitim sustavima opskrbe energijom. Zbog tih razloga glavni cilj europskih proizvođača opeke je razviti i ponuditi ekološke, održive, ali također i štedljive kuće. Ovaj integralni (holistički) pristup objedinjuje sljedeće značajke:
• energetska efikasnost: smanjenje gubitaka energije u kombinaciji s učinkovitom opskrbom
• ekološka: korištenje obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih komponenti gradnje
• ekonomska: korištenje pristupačnih i odobrenih građevinskih normi i tehnika
• emotivna: poboljšanje kvalitete življenja i stvaranje zdrave klime prostora
Zaštita klime zahtjeva udruženu, globalnu i dugoročnu strategiju. Nema sumnje da je pouzdana, održiva gradnja pomoću opekarskih proizvoda važan čimbenik ove strategije i daje svoj doprinos u zaustavljanju klimatskih promjena.
U suradnji sa nezavisnim ekspertima za niskoenergetske i pasivne kuće, proračunati su i uspoređeni brojni koncepti gradnje kuća različitim sustavima tehnika gradnje.
Posebno su ocijenjeni slijedeći koncepti gradnje:
1) Niskoenergetska kuća (LEH): Koncept ove kuće predstavlja aktualnu situaciju u graditeljstvu i ispunjava trenutne standarde izoliranja. Kuća je opremljena s visokoučinkovitim kotlom za grijanje i solarnim panelima za proizvodnju tople vode.
2) Pasivna kuća (PH): Ovojnica objekta klasične pasivne kuće je izuzetno toplinski izolirana. Sustav ventilacije s povratom topline smanjuje na minimum ventilacijske gubitke i poboljšava udobnost življenja.
Energija za grijanje i toplu vodu se dobiva od dizalice topline i pomoćnog električnog grijanja.
3) Energetski efikasna kuća (EEH) ili e4 kuća: Osim dobro izolirane ovojnice objekta koncept ove kuće podrazumijeva i kotao na brikete ili uporabu toplinskih pumpi. Drveni briketi su obnovljivi i ekološki izvor energije.
4) Energetski efikasna solarna kuća (EES)
: toplinski standard je usporediv sa konceptom iz treće točke (EEH). Osim kotla na brikete više od 50% energetskih potreba se proizvodi u solarnim panelima.

Opeka – idealan građevinski materijal za energetski efikasnu gradnju
• Optimalna toplinska zaštita: Npr. POROTHERM opeka sa poroziranom glinom te dizajnom šupljina na minimum smanjuju toplinsku provodljivost kroz opeku. Dodatna punjenja vertikalnih šupljina sa izolacijskim materijalom još poboljšavaju ova dobra svojstva.
• Hermetička ovojnica objekta: Unutarnja žbuka sa opekom regulira vlagu interijera i izbjegava nekontrolirane gubitke ventilacije.
• Visok toplinski kapacitet: Masivni zidovi s visokim toplinskim kapacitetom poput akumulatora čuvaju i oslobađaju toplinu. To daje uravnoteženo i ugodno okruženje zimi i ljeti te smanjuje troškove grijanja i hlađenja.
• Zdravi zrak interijera: Zidovi i stropovi napravljeni od opeke pomažu u postizanju unutarnje klime bez štetnih tvari i osiguravaju visoku kvalitetu zraka.
Online E4-kalkulator za energetsku učinkovitost – Naš savjet: Probajte
Kako do energetski učinkovite kuće – tako jednostavno! Probajte i modelirajte sami! Online software za energetsku učinkovitost
Tvrtka Wienerberger u suradnji za Tehničkim sveučilištem u Beču razvila je online software za modeliranje i proračun troškova grijanja, gradnje te optimizaciju. Alat je nazvan e4 te objedinjuje 4 iznimno važne stvari: energetsku učinkovitost, ekonomičnost gradnje, efikasni sustav grijanja sa obnovljivim izvorima energije i emocije koje su nam važne da se u našem domu osjećamo ugodno.

Edukacija izvođača radova za POROTHERM sustav gradnje
Ukoliko želiti biti kvalificiraniji i konkurentniji te postati certificirani izvođač Porotherm sistemom ovo je za Vas. Neovisno gradi li se kuća, stambeni ili poslovni objekt, nezaobilazna je dilema o izboru materijala te majstora ili tvrtke kojoj će se dati navac i povjerenje. Investitori, graditelji danas u Hrvatskoj sve veću pozornost pridaju kvaliteti proizvoda i riješenja koje koriste u izgradnji te samoj kvaliteti gradnje. Razlozi za pojačani interes za kvalitetu građevinskih materijala i proizvoda koji se ugrađuju te kvalitetu izvedenih radova su višestruki:
• novi tehnički propisi,
• stroža primjena važećih građevinskih normi i propisa,
• energetska učinkovitost objekata,
• kontinuirani porast cijena energenata,
• zamjetne klimatske promjene,
• veća obaviještenost investitora i kupaca.
Kako bi se postigla što veća kvaliteta gradnje te ugradili kvalitetni proizvodi koji rad i ugled izvođača neće staviti na kocku, tvrtka Wienerberger Ilovac d.d. Karlovac, putem edukativnih seminara za izvođače, certificiranja pokušava što bolje predstaviti najnovije mogućnosti i prednosti gradnje kvalitetnim POROTHERM sustavom te približiti svoje proizvode kako bi se i sami uvjerili u njihovu kvalitetu. Seminari se provode sa ciljem osposobljavanja tvrtki i njihovih zaposlenika kako bi se podigla razina kvalitete u gradnji te zadovoljstvo korištenja materijala i zadovoljstvo investitora.

Obuka izvođača za gradnju POROTHERM sustavom
U današnje vrijeme rad na gradilištu postaje za izvođače sve težim. Zahtjevi u pogledu kvalitete postaju sve veći i veći. Stoga su svi izvođači prisiljeni svoje radove na građevini u najvećoj mogućoj mjeri racionalizirati i optimizirati. Mi Vam želimo pomoći.
POROTHERM opeka temelj vrhunske gradnje
U koliko postoji interes za sudjelovanjem na seminarima ili dolazak našeg demonstratora na gradilište tvrtke Wienerberger slobodno nam pošaljite mail kako bi smo Vas kontaktirali. Prijaviti se možete na e-mail: [email protected] ili 047/694 115.
Certificiranje izvođača

1. Basic program – upoznavanje sa Porotherm sustavom gradnje
2. Loyalty program – napredni program uz certificiranje izvođača za rad sa Porotherm i Porotherm Profi sustavom gradnje, energetska efikasnost, rješavanje detalja
Wienerberger
Tehnička podrška:
047/694 117, 047/694 115

Pretraži

Back to Top