Električni Nissan Leaf europski automobil godine

Auto moto Komentari isključeni za Električni Nissan Leaf europski automobil godine 26

Prvi put u dugogodišnjoj, skoro polustoljetnoj povijesti eminentnog izbora za europski automobil godine, izabran je jedan električni automobil. Riječ je o Nissan Leafu, prvom velikoserijskom električnom automobilu s dosegom između dva punjenja od 175 kilometara.


Leaf pogoni elektromotor smješten sprijeda koji pokreće prednje kotače. Motor na izmjeničnu struju razvija snagu od 80 kW/110 KS i okretni moment od 280 Nm, dovoljno za najveću brzinu od 145 km/h.
Leaf je kombi limuzina na granici kompaktne i srednje klase, koja pruža potpun komfor i sigurnost za pet putnika te pristojne performanse. S elektromotorom od 80 kW (109 KS) do stotke sprinta za 11 sekundi i postiže 145 kilometra na sat (brzina je limitirana zbog štednje).
Dva su osnovna problema s kojima se mora suočiti svaki elektromobil: skladištenje energije i njezin utrošak, a Leaf je riješio oba. Da bi se spremila energije jedne litre tekućega goriva, potrebno je 30 kilograma olovnih, odnosno 20 kilograma nikal-metal-hidridnih baterija.
Rješenje je u litij-ionskim baterijama, koje su se već dokazale u laptopima i mobitelima. Nova generacija tih baterija omogućuje spremanje 140 Wh (vat-sati) energije po kilogramu te omogućavaju pristojnu autonomiju. Energija se najviše troši na svladavanje otpora zraka i kotrljanja.
Automobil je potupno opremljen – tu su regenerativno kočenje, klima-uređaj, satelitska navigacija, parkirna kamera i napredni informatički i telematički sustavi. Inovativne mogućnosti povezivanja omogućuju vozaču da daljinski – mobilnim telefonom ili računalom – prati punjenje akumulatora ili preostali kapacitet, kao i da zagrije ili rashladi unutrašnjost automobila.
U Europi će Leaf biti dostupan u pet boja – metalik plavoj i s efektom, bijeloj s efektom, metalik srebrnoj, crnoj i bijeloj s efektom. Jedina dodatna mogućnost je ugradnja solarne ploče u stražnji spojler koja daje energiju 12-voltnom akumulatoru za napajanje dodatnih uređaja.
Pogledajte galeriju slika.

Pretraži

Back to Top