Energetski učinkovita fasada sandwich panelom

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Energetski učinkovita fasada sandwich panelom 4

Ovakvo rješenje građevinskog materijala štedi vrijeme gradnje jer se rješava pitanje vanjske fasade objekta, a ujedno i završni rad unutarnjeg zida.


Uvođenjem energetskih certifikata za zgrade s podacima o potrošnji energije, postajemo sve svjesniji uloge toplinsko izolacijskih materijala pri gradnji objekata.
Toplinska zaštita objekta ovisi o debljini sloja toplinske izolacije i toplinske provodljivosti materijala. Toplinsko izolacijski materijali koji su našli najširu primjenu u svim vidovima gradnje su kamena vuna i polistiren koji mogu ujedno i biti toplinsko izolacijska jezgra svakog sandwich panela. Jezgru panela štite dva vanjska, pocinčana lima direktno naljepljena na izolacijski materijal.
Ovakvo rješenje građevinskog materijala štedi vrijeme gradnje jer se rješava pitanje vanjske fasade objekta, a ujedno i završni rad unutarnjeg zida.
Uzimajući u obzir činjenicu da se prosječno 70 posto ukupnih toplinskih gubitaka dešava kroz prozore i vanjski zid (fasadni zid) vrlo je važno zaštititi cijelu ovojnicu objekta te izbjagavati toplinske mostove.
Koeficijent prolaska topline U (k) je količina topline koju građevni element gubi u jednoj sekundi po m2 površine kod razlike temperature od 1K. Izražava se u W/m2 K. Što je koeficijent prolaska topline manji, to je toplinska zaštita objekta bolja. Klasičnom gradnjom, koristeći šuplju opeku od 19 cm, postiže se koeficijent prolaska topline 1,67 W/m2 K.
Polagajući zaštitu kamenom vunom ili polistirenom u debljini od 10 cm, izolacija se poboljšava te se postiže koeficijent 0,32 W/m2 K, što upravo nudi sandwich panel.
Sandwich panel je građevinski materijal koji štedi na vremenu gradnje jer se doprema na gradilište spreman za montažu. Dakle, dok traju radovi podizanja noseće konstrukcije, u pogonima se proizvodi panel kojeg se montira direktno na konstrukciju. Rješava se pitanje atraktivnosti fasade, toplinske i izolacijske zaštite, a ujedno i unutarnje strane objekta.
Energetska i ekološka održiva gradnja nastoji smanjiti gubitke topline iz objekta poboljšanjem zaštite vanjske ovojnice, povoljnijom orijentacijom zgrade i korištenjem Sunčeve energije, odnosno korištenjem obnovljivih izvora energije (postavljanjem solarnih ćelija na krovne sandwich panele).
Zaključak se sam nameće, koristeći izolacijske građevne materijale, poput sandwich panela postiže se trajnost, kvaliteta oblikovanja i konstrukcija uz financijsku, ekonomsku i ekološku prihvatljivost.

FERROSTILMONT d.o.o.
Zadarska 77, 10000 Zagreb
Ured Zabok kontakt: Prilaz dr. F. Tuđmana 11, Zabok
Tel: 049/588-864, Fax:049/588-868
E-mail: [email protected]
Izvor: PROMO Gradnja B2B časopis

Energetski učinkovita fasada sandwich panelom

Gradnja Komentari isključeni za Energetski učinkovita fasada sandwich panelom 0

Ovaj energetski učinkoviti proizvod odličan je građevinski materijal koji štedi i na vremenu gradnje jer se doprema na gradilište spreman za montažu.

(više…)

Pretraži

Back to Top