EUROPEA U DVORIŠTU

Kultura Komentari isključeni za EUROPEA U DVORIŠTU 18

Poznata turska novinarka i aktivistica ECE TEMELKURAN gostuje u Zagrebu na EUROPEI U DVORIŠTU, u četvrtak 17. listopada u 19 sati, cafe U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2. Dođite na tribinu, razgovarajte s autoricom i družite se s nama uz pravu tursku kavu i originalne turske specijalitete koje će za vas pripremiti restoran LOKMA. Ulaz slobodan!


Ece Temelkuran (Turska)
TEMA: SUKOB ILI ZAJEDNIČKA KOB:
Tursko-armenski sukob
četvrtak, 17. listopada u 19 sati,
cafe ’’U Dvorištu’’, Jurja Žerjavića 7/2, Zagreb
Predstavljači:
Ece Temelkuran – autorica
Anđelko Vlašić prevoditelj knjige
Marta Andrić – turkologinja
Moderator i urednik knjige: Kristijan Vujičić
Ece Temelkuran (1973.) jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u The Guardianu, The New Statesmanu, al-Akhbaru, The New Left Reviewu, Le Monde Diplomatiqueu. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu „Pen for Peace“ i nagradu za turskog novinara godine. Dosad je objavila desetak knjiga.
U sklopu gostovanja europskih autora pod nazivom „EUROPEA u Dvorištu“ održat će se tribina pod nazivom „Sukob ili zajednička kob“ na kojoj će biti govora o knjizi Planina boli: s onu stranu tursko-armenskoga sukoba Ece Temelkuran. Ova knjiga je osobno i političko putovanje u samo središte tursko-armenskoga sukoba iz pera Ece Temelkuran, jedne od najpoznatijih turskih novinarki i političkih aktivistica. Od posjećivanja pripadnika armenske zajednice u kalifornijskom Venice Beachu i Parizu do razgovora sa stanovnicima Turske i Armenije, autorica u ovome djelu profinjeno i nijansirano istražuje aktualnu povijest i nastavak poricanja genocida nad Armencima 1915. godine. U susretima s piscima, misliocima i aktivistima s obiju strana, Ece Temelkuran plete dojmljivu priču o ulozi nacionalnih mitova i priča te o načinu na koji se kroz vrijeme održavaju i iskrivljuju, i u Turskoj i u Armeniji, kao i među pripadnicima brojne armenske dijaspore u Francuskoj i Americi.
Na tribini će se razgovarati o autoričinom iskustvu posjećivanja armenskih zajednica u dijaspori, o samoj knjizi, o tursko-armenskom sukobu, kao i o ulozi koju nacionalizam igra u tome kako stvaramo sliku o sebi i drugima.

Pretraži

Back to Top