Festival speleološkog filma No.2

Događanja, Hobby Komentari isključeni za Festival speleološkog filma No.2 15

U organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac – Karlovac održan je 29.09.2012. Festival speleološkog filma No.2. Na festivalu prikazano 16 filmova u konkurenciji za nagrade i 5 van konkurencije. Ukupno je bilo 12 filmova iz Hrvatske, 5 iz Italije, 2 iz Slovačke, 1 iz Bosne i Hercegovine i 1 iz Crne Gore.


Nagrada stručnog žirija u sastavu Ksenija Sanković (Kinoklub Karlovac), Morena Joksović (Kinoklub Karlovac), Damir Basara (SOPD Dubovac) dodijeljena je filmu Ekspedicija Lukina jama 2010 autora Darka Bakšića i Lovre Čepelaka iz SO PDS Velebit Zagreb.
Nagrada publike dodijeljena je filmu Scenes from a village – Finding a cave autora Andrew Norris-a.
Organizatori se nadaju da ovogodišnji drugi po redu festival budući da je imao dobar odjek u zemljama Evrope otvara put za organizaciju većeg međunarodnog festivala speleološkog filma koji je u planu za sljedeću godinu.
Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Snimanje speleološkog filma je vrlo zahtjevan i složen projekt, ne samo zbog tehničkih problema vezanih uz to da se snima u mraku, već su podzemni prostori često ogromnih dimenzija, a i uvjeti snimanja (i transporta opreme za snimanje) su često tehnički zahtjevni i ometani raznim poteškoćama poput teško pristupačnih i za kretanje složenih kanala, prisutnosti vode, blata, specifičnih mikroklimatskih uvjeta i sl.
Zadnjih godina hrvatski speleolozi tijekom istraživanja velikih špilja i jama posvećuju posebnu pažnju snimanju u podzemlju. Za razliku od nekada kada se snimalo "tek uz put" tijekom istraživanja, danas se tome pristupa sustavnije. U snimanje odlaze ekipe koje su tada angažirane samo oko snimanja, obraća se pažnja na izbor lokacija i kadrova i snimanjem se prati dinamika speleoloških aktivnosti. Time speleološki filmovi prestaju biti tek niz snimki podzemlja, već imaju određenu dinamiku zbivanja, prikazujući speleološku aktivnost u punom smislu, ostavljajući pritom snimatelju i režiseru mogućnost umjetničkog doprinosa samom filmu.

Pretraži

Back to Top