Fotomaraton Zagreb

Događanja Komentari isključeni za Fotomaraton Zagreb 11

11. rujna u Zagrebu će se po treći puta održati fotografsko natjecanje pod nazivom “Fotomaraton“. Natjecanje je zamišljeno tako da unutar određenog vremenskog perioda natjecatelj mora napraviti određeni broj fotografija koji odgovara broju i redoslijedu zadanih tema.


Ovaj tip fotografskog natječaja potječe iz Copenhagen-a gdje je fotomaraton prvi puta održan 1989. godine, a od tada se proširio po mnogim gradovima u svijetu poput Berlina, Beča, Londona, Praga. U Zagrebu je fotomaraton prvi puta održan 15.9.2007. i na njemu je sudjelovalo oko 150 natjecatelja.
Natjecanje je zamišljeno tako da unutar određenog vremenskog perioda natjecatelj mora napraviti određeni broj fotografija koji odgovara broju i redoslijedu zadanih tema. Obično je natječaj koncipiran tako da se unutar 12 sati moraju napraviti 24 fotografije, što ostavlja oko 30 minuta za jednu fotografiju.
Na zagrebačkom fotomaratonu natjecatelji će prvih osam tema dobiti na startu, a drugih i trećih osam na dvije kontrolne točke čija lokacija će biti objavljena netom prije početka samog fotomaratona. Treći po redu zagrebački fotomaraton startati će, sada već tradicionalno, na Trgu bana J. Jelačića. Predane fotografije moraju biti snimljene istim redoslijedom kako su teme i zadane.
Teme koje su obično zadane uglavnom su apstraktne, iz tog razloga natjecatelji nisu ograničeni na određene motive grada Zagreba već, kako organizatori naglašavaju, žele što više interpretacija tema koristeći različite motive koje Zagreb može ponuditi. Tako se dobiva na raznovrsnosti fotografija, a usporedba interpretacija pojedinih tema zna biti vrlo zanimljiva.
Prijave za fotomaraton traju do 6.9.2010., uz kotizaciju od 100 kuna, odnosno 120 kuna na dan natjecanja.
Ove godine glavnu nagradu najboljem fotomaratoncu osigurati će Pentax , koji će pobjednika nagraditi DSLR fotoaparatom. Izuzev glavne nagrade organizatori najavljuju niz iznenađenja za najuspješnije sudionike i sve participante.
Fotomaraton od ove godine surađuje i sa Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji je ustupio prostor za izložbu fotografija svih sudionika, te pomogao pri samoj organizaciji.

Pretraži

Back to Top