FRAK d.o.o. ove godine obilježava dvadesetu godišnjicu postojanja i poslovanja

Dom, Gradnja Komentari isključeni za FRAK d.o.o. ove godine obilježava dvadesetu godišnjicu postojanja i poslovanja 74

Tvrtka Frak d.o.o. djeluje od 1994. godine i kontinuiranim ulaganjem u razvoj poslovanja i asortimana proizvoda te edukacijom i usavršavanjem djelatnika, uspjeli su se etablirati kao vodeća trgovina opremom za grijanje i hlađenje, vodovodnim materijalom, solarnim sustavima, toplinskim pumpama, sanitarijama, keramikom i kupaonskim namještajem na području Karlovačke županije.


O razvojnom putu, aktualnim referentnim poslovima i planovima tvrtke razgovarali smo s komercijalnom direktoricom Andrejom Fudurić.

Razvojni put i najznačajniji razvojni smjerovi tvrtke FRAK
A.F.:
Ove godine obilježit ćemo dvadesetu godišnjicu postojanja i poslovanja. Davne 1994. godine moji roditelji, Drago i Ružica, hrabro su odlučili pokrenuti vlastiti posao usprkos teškoj ekonomskoj situaciji koja je tada nakon rata vladala u zemlji. Počeci tvrtke su vezani uz servis i ugradnju opreme i instalacija za centralno grijanje te vodovodnih instalacija. Ustrajnim radom i uz veliku pomoć svojih djelatnika uspjeli su proširiti asortiman djelatnosti tvrtke te 1998. otvaraju trgovinu na Jelašima 28 f, u našoj obiteljskoj kući. 2004. godine trgovina se proširuje na 300 m2 prodajno – izložbenog prostora, na kojem je predstavljena bogata ponuda opreme za centralno grijanje, klimatizaciju, opreme za uređenje kupaonica i keramičkih pločica.
2006. godine tvrtka otvara i prodajni salon u Slunju s namjerom da budemo podrška domaćim, lokalnim monterskim kućama, ali i krajnjim kupcima. 240 m2 prodajnog prostora svake godine renoviramo i proširujemo ponudu artikala što nailazi na sve bolji odaziv kupaca.
Osluškujući potrebe tržišta, odlučili smo se približiti našim kupcima iz Karlovca te smo 06.12.2013. otvorili i prodajno-izložbeni salon na 400 m2 , u centru grada, u zgradi MV centra, na tržnici.
Ujedno bih istaknula da su se veliki napori ulagali i u formiranje monterskih timova za ugradnju opreme za centralno grijanje, kupaonsku opremu i klimatizaciju. Također je bitno naglasiti da svojim klijentima nudimo i servis ugrađene opreme te dajemo i garanciju na izvedene radove.

Što tvrtku FRAK čini posebno prepoznatljivom među konkurentima i kolike napore ulažete da biste se održali pri vrhu?
A.F.:
Na temelju dugogodišnjeg iskustva temeljenog na ugradnji i prodaji opreme, odlučili smo ponuditi kupcima sasvim novu uslugu – uređenje kupaonica te ugradnju opreme za centralno i solarno grijanje po principu Ključ u ruke.
Našim kupcima omogućujemo da uz stručno vodstvo i savjetovanje našeg prodajnog osoblja odaberu željenu opremu koju bez dodatne naplate dostavljamo klijentu na kućnu adresu. Ukoliko se radi o opremanju kupaonica dodatno nudimo i mogućnost izrade 3 D projekcija s odabranom opremom. Tu uslugu nudimo gratis, kao i izlazak našeg inženjera na teren u izmjeru i izradu ponude. Radovi zidara, vodoinstalatera, električara i keramičara su od samog početka pod strogim nadzorom inženjera koji se brine da se montaža opreme izvede u dogovorenom roku i u skladu sa željama i zahtjevima klijenta. Nudimo garanciju na naš rad te servis za svu ugrađenu opremu.
Svjesni smo da je moguće opstati jednino ako će naši klijenti biti zadovoljni našom ponudom opreme i usluga te smo se odlučili u budućnosti orijentirati na edukaciju i usavršavanje naših djelatnika iz svih segmenata poslovanja tvrtke.
Ujedno se trudimo biti u tijeku s inovacijama iz područja našeg djelovanja te redovito posjećujemo sve vodeće sajmove u Europi koji su orijentirani na opremu koju mi ugrađujemo. Novitete s tih sajmova nastojimo pokazati i u našim izložbenim salonima.

Možete li izdvojiti zanimljiv projekt koji ste nedavno realizirali?
A.F.:
U zadnje vrijeme smo izradili dosta projekata u sustavu centralnog grijanja na obnovljivim izvorima energije, najviše na pelete te dizalica topline voda-voda, snage 760 kW te sličnih na pojedinim objektima do snage 1,5 MW.
Kao zanimljiv projekt u sustavu solarnog grijanja izdvojili bismo više-stambenu zgradu Odeta nekretnine, gdje smo u 75 stanova izvodili kompletne radove centralnog grijanja te izradu vodovodnih instalacija.

Što biste mogli reći o razvoju novih rješenja i primjeni novih tehnologija?
A.F.:
Upravo na prethodno navedenom objektu možemo kao novost navesti izradu solarnog sustava koji zagrijava puffer, odnosno spremnik, a preko kojeg se griju stanovi u objektu u prijelaznom periodu grijanja. Time se smanjuje potrošnja plina, osnovnog energenta grijanja. Za zagrijavanje objekta ugrađeni su po prvi put kondenzacijski uređaji snage 100 kW u kaskadi, proizvod Vaillant tip VU INT 1006/5-5, koji ima iskoristivost nevjerojatnih 110% kod niskotemperaturnog režima rada.

Krajem prošle godine otvorili ste u Karlovcu novi prodajni salon. Možete li nam ga ukratko predstaviti? Koje pogodnosti nudite svojim kupcima?
A.F.:
Prodajno-izložbeni salon u Karlovcu se nalazi na najfrekventnijoj poziciji u gradu, na tržnici. Dugo smo tražili odgovarajuću lokaciju u gradu gdje bismo otvorili salon i kad nam se ukazala ova prilika, odmah smo je odlučili iskoristiti.
Salon je podijeljen na dvije etaže. Na gornjoj je izložena široka lepeza artikala iz segmenta kupaonskog namještaja, kada, tuš kada, tuš kabina, paravana i keramičkih pločica, a na donjoj etaži smo kupcima ponudili bogat izbor kupaonskih i kuhinjskih miješalica, galanterije, sanitarija, opreme za centralno i solarno grijanje, klimatizacijskih uređaja, alata te sve vezano za instalaciju centralnog grijanja i vodovodnih instalacija. U salonu smo se potrudili pokazati novitete sa sajmova održanih u 2013., a to će nam biti misao vodilja i pri budućem vođenju salona.
Nanovo bih istaknula i našu uslugu Ključ u ruke, za koju su kupci u prva dva mjeseca poslovanja salona pokazali veliki interes. Otvaranje nove prodajno-izložbene jedinice smo popratili sniženjima koja ćemo imati na različite dijelove asortimana tijekom cijele godine.

Već nekoliko godina za redom kriza pogađa sve grane hrvatskog gospodarstva. Kako se nosite s tim problemima i koji su vam poslovni planovi?
A.F.:
U prethodne četiri godine smo odradili par većih projekata, na kojima smo pokazali da smo stručan i odgovoran izvođač radova čime smo stekli povjerenja investitora i osigurali poslove i za tekuću godinu.
Porastao nam je i broj klijenta koji koriste naše usluge ugradnje opreme za centralno grijanje i klimatizaciju te kupaonske opreme. Cilj nam je ponuditi ne samo kvalitetnu uslugu ugradnje, nego biti našim klijentima na raspolaganju u slučaju bilo kakve reklamacije ili eventualnih pitanja oko funkcioniranja opreme i servisa.
U tekućoj godini namjeravamo sve snage usmjeriti na reorganizaciju poslovanja kako bismo brže i kvalitetnije mogli reagirati na promjene na tržištu. Edukacijom i usavršavanjem djelatnika namjeravamo našim klijentima pružiti uslugu koja se temelji na znanju, stručnosti i povjerenju.
No kao najvažniji cilj bih istaknula nastojanje moje obitelji da tvrtka ostane u obiteljskom naslijeđu. U rad tvrtke se uz mene aktivno uključila i sestra Katarina te ćemo zajedničkim snagama nastaviti poslovanje tvrtke, a najveća nam je želja da svojim radom pridonesemo daljnjem razvoju firme koju su mukotrpnim radom i zalaganjem razvili naši roditelji uz pomoć vjernih, dugogodišnjih suradnika kojima smo na tome iznimno zahvalni.

POSLOVNICA 1
Jelaši 28f, 47 000 Karlovac, tel: 047/ 641 400, fax: 047/ 641 401

POSLOVNICA 2
Donje Taborište 157/a, 47 240 Slunj, tel: 047/ 777 691, fax: 047/ 777 691

POSLOVNICA 3
Trg Josipa Broza 4, 47 000 Karlovac, tel: 047 658 488

e-mail:[email protected], www.frak.hr

Pretraži

Back to Top