Garaža

Gradnja Komentari isključeni za Garaža 175

Najbolja zaštita za vaš automobil.

Osnovna namjena garaže je zaštita automobila od kiše, tuče, snijega, krađe…No ona može poslužiti i kao dodatni prostor za odlaganje ili čak mala radionica…
Ako garaža nije isprojektirana u sklopu kuće, treba je dobro smjestiti u njenu okolicu i pažljivo organizirati “promet” po dvorištu. Samu je garažu teško postaviti odmah uz prometnicu, pa treba sagraditi i stazu kojom će automobil voziti od ograde do garažnih vrata. Na tržištu je danas puno različitih elemenata kojima se vrlo lijepo, pa čak i uz zadržavanje puno zelenila, može napraviti vlastita lokalna prometnica.
Istim ili sličnim, ili barem kompatibilnim, elementima treba organizirati i preostali promet po dvorištu. Ako je garaža podalje od kuće, treba je povezati stazom, tako da se za kišnih dana ne hoda po blatu ili vlažnoj travi.
Ako je pak blizu kuće, dobro je razmisliti o gradnji nadstrešnice kako bi cijeli put od automobila do ulaznih vrata u kuću bio natkriven.
Danas više nisu skupa garažna vrata s daljinskim otvaranjem i zatvaranjem pa je dobro razmisliti o njihovoj nabavi ako si to investitor može dopustiti. Postoje i dvorišna vrata s daljinskim koja mogu značajno olakšati ulazak na ograđenu parcelu s prometne ili strme ceste.Kod same garaže treba ostaviti dovoljno mjesta i za odlaganje autoopreme, poput zimskih guma ljeti i slično. Kad se već gradi, a zbog automobila će se garaža najvjerojatnije zaključavati, u njoj treba biti mjesta kako bi mogli spremiti i vrtni alat, kosilicu, bicikle, skuter…
Svakako je dobro ugraditi posebna vrata za pješake kako bi se garaža jednostavnije zaključavala iznutra, a u tom slučaju neće kod svakog ulaska po alat trebati otvarati velika vrata.
Ako nema mjesta za obična vrata, ona se mogu ukomponirati u velika garažna vrata.
Obratite pažnju na sljedeće karakteristike:
– Vrata moraju biti odgovarajućeg izgleda u skladu s kućom.
– moraju se lako otvarati
– ne zaboravite da je najvažnija zadaća sigurnost od provale
– velika teška garažna vrata na podizanje lako je otvoriti, što se može zahvaliti potpornim oprugama – da bi vrata ostala u funkciji i kad jedna opruga popusti, vrata koja sadrže nekoliko manjih opruga bolje su rješenje od onih koji posjeduju samo jednu veliku oprugu.
– vrata sa odjeljcima sastoje se od nekoliko segmenata koji se pomiču prema gore ili na stranu.Mogu se otvoriti ili zatvoriti i u situacijama kada vozilo stoji direktno pred njima. Segmenti moraju biti konstruirani na način da onemogućavaju prignječenje prstiju prilikom pomicanja vrata. Važno je i osiguranje opruga koje sprečava urušavanje vrata ako jedna od opruga slučajno popusti
– garažnim vratima na motorni pogon upravlja se uz pomoć ključeva, kodirane kartice ili pritiskom na prekidača. Najbolje rješenje je daljinski upravljač kojim se vrata otvaraju iz auta, a moguće je i podešavanje da sa istim upravljačem otvarate i vrata dvorišta.
Iskoristite prostor iznad ili ispod garaže
Sama forma krova utječe na vanjski oblik garaže. Neke gotove garaže imaju različite izvedbe krova koji se arhitektonski uklapaju u postojeći stambeni objekt. Kod izbora dvostrešnog krova, dobivate mogućnost dodatnog prostora u potkrovlju do kojeg možete vrlo lako doći ugradnjom pokretnih ljestvi. Ravni krov može vam poslužiti kao terasa ili vrt, ukoliko ste prilikom gradnje vodili računa o opterećenju. Ispod garaže možete izgraditi podrum ili spremište za kišnicu. Ulaz s istog nivoa u podrum ispod garaže na padini vrlo je praktičan i može biti dodatni prostor za odlaganje stvari.
Nadstrešnice
Ako investitor nema dovoljno novca za klasičnu gradnju garaže, automobilu će biti dovoljna i nadstrešnica na drvenim ili metalnim stupovima. Njome se automobil štiti od padalina (prvenstveno tuče, ali i snijega), a postoji propuh koji će ga osušiti.
Zimi se stakla ne lede, a ljeti automobil ostaje u hladu. Ako sa strane postoje zidovi, oni štite od olujnog nevremena.
Ako je na nadstrešnici metalni krov, morate ga toplinski izolirati kako se ne bi vodena para kondenzirala i kapala na površinu vašeg ljubimca.
Izvor: www.promogradnja.hr

Pretraži

Back to Top