Ginekološke ordinacije Lončar

Zdrav život Komentari isključeni za Ginekološke ordinacije Lončar 165

Prije 21 godinu dr. med. Milorad Lončar, spec.ginekologije i opstetricije osnovao je prvu privatnu ginekološku ordinaciju u Karlovcu. Dugogodišnje iskustvo i znanje, najsuvremenije metode liječenja i moderna tehnička oprema jamac su kvalitetne i efikasne zdravstvene usluge koju Vam pružaju Ginekološke ordinacije Lončar. Za ovaj broj Promoizloga porazgovarali smo s dr.med. Igorom Lončarom, spec.ginekologije i opstetricije.


PI: Predstavite nam se
IL: Ginekološku ordinaciju je osnovao 1990. moj otac dr.med. Milorad Lončar. U samim počecima sklopljen je ugovor sa HZZO-om, a od 2010. godine otac i ja smo u grupnoj praksi, svaki ima svoju ordinaciju, a ja sam nosioc tima prema HZZO.

Prema podacima kod nas je cca 13.000 žena o kojima vodimo računa, godišnje obavimo preko 12 000 pregleda u ordinacijama, kod nas se kontrolira otprilike 1/3 karlovačkih trudnica. Prema HZZO-u imamo upisan maksimalan broj žena i nove pacijentice se mogu upisati tek kad se netko odjavi ili zbog nekog razloga izgubi osiguranje i imamo listu čekanja.

Kako je moj otac prvi otvorio privatnu ginekološku ordinaciju tako je i postavljao nove standarde u opremi ordinacije, na samom početku rada ordinacija je imala ultrazvučni aparat, prvi je nabavio color doppler ultra zvučni aparat, sada imamo 4D ultrazvučni aparat, kolposkopski uređaj, video kolposkop, uređaj za led – Kryo i Letz uređaj. Prvi na ovom području radimo ultrazvučnu prohodnost jajovoda za obradu steriliteta.

U planu su još neki novi uređaji Betokijev histeroskop s kojim se manji zahvati u maternici mogu obavljati bezbolno i bez anestezije. Na taj način se potpunom sigurnošću može utvrditi građa maternice te prisutnost, septuma, polipa, ili neke druge anomalije.

Naša ordinacija Vam nudi individualne i kvalitetne preglede, praćenje trudnoće u pozitivnom okružju i atmosferi. Što se tiče ginekoloških pregleda tu možemo ponuditi sve – od sistematskih pregleda žena koji obuhvaćaju uzimanje papa testa, ultrazvučnog pregleda, color doppler ako je potreban, uzimanje briseva… Radimo male kirurške zahvate i sve što ne zahtjeva hospitalizaciju obavljamo ovdje kod nas. Imamo i savjetovanje o kontracepciji, kao i cijepljenje protiv HPV-a (dvovalentnim ili četverovalentnim cjepivom).

Svaka pacijentica koja dođe bit će pregledana i puno smo fleksibilniji od bolnica. Naše vrijeme pokušavamo prilagoditi kako bi naše pacijentice najviše profitirale, ako treba obavit ćemo pregled i subotom ili nedjeljom, ali sve u nekoj razumnoj mjeri, jer i mi trebamo imati svoj odmor.

PI: Što sve otkriva ultrazvuk u trudnoći i koji su pregledi najvažniji?
IL: Prvi ultrazvuk u trudnoći, ako je moguće, obavite između 6. i 8. tjedna trudnoće, tada se gleda srčana akcija i plod. U ranoj trudnoći se najlakše može utvrditi točan termin poroda.
Preporuka je napraviti drugi pregled između 11. i 13. tjedna kada se radi rani screening ultrazvukom, gdje se isto mjere određeni parametri te u kombinaciji sa kombiniranim probirom (test iz krvi) izračunava se postoji li povećani rizik da žena nosi plod sa Downowim sindromom ili sličnim malformacijama. Ako postoji povećani rizik, onda se to kasnije potvrđuje amniocentezom.
Sam pregled obuhvaća gledanje nosne kosti, mjeri se nuhalni nabor (vratno zadebljanje), pogleda se srce, pupkovina. Već na tom pregledu se vide bubrezi, ruke, želudac, mjehur, noge i ruke…tada je najlakše donijeti odluku o prekidu trudnoće ako postoji nešto rizično, ako se radi o malformacijama nespojivim sa životom.
Kod nas u ordinaciji preferiramo raditi veliki 4D pregled između 18. i 21. tjedna kada se radi morfologija ploda. Pod tim se podrazumijeva pregled djeteta od glave do malog prsta i to u kombinaciji s klasičnim ultrazvukom, gdje se gledaju strukture u mozgu te da li je sve u redu, mjeri se prsište, srce, želudac, bubrezi, mokraćni mjehur, kralježnica, pupkovina, svi ekstremiteti se pregledaju kako bi vidjeli da li je sve u redu u razvoju jer tada završava neki period rasta svih organa.
Tijekom cijele trudnoće se rade klasični pregledi ultrazvukom koji kontroliraju rast ploda i razvoj po tjednima, posteljicu… Nakon 28 tjedna trudnoće radi se color doppler, gledaju se protoci, otpori i brzine protoka krvi kroz mozak i pupkovinu, a eventualno se gledaju protoci kroz krvne žile maternice, brzina i otpor (to ovisi o patologiji trudnoće). Na osnovu toga se procjenjuje da li je sve u redu ili dijete ide u dekompenzaciju…ako ide u dekompenzaciju to zahtjeva hitnu hospitalizaciju i porod.
U kasnijoj trudnoći rade se CTG pregledi koji pokazuju trenutno stanje ploda gdje se bilježi srčana frekvencija i trudovi…na osnovu tih parametara utvrđuje se da li je sve u redu s plodom. Kombinacija CTG-a, ultrazvuka i color dopplera daje sliku trenutnog stanja ploda na osnovu koje se daje procjena za koliko tjedana je potreban sljedeći pregled.
PI: Pojasnite nam malo rad 3D i 4D ultrazvuka?
IL: 3D i 4D ultrazvuk je ultrazvučna metoda koja omogućuje pogled na morfologiju ploda izvana, jako se lijepo vide lice, prsti, ruke te da li je pravilno građeno dijete izvana. Ova metoda se može raditi tijekom cijele trudnoće, razlika između 3D i 4D je u tome što je kod 3D statična slika dok 4D ima mogućnost pomjeranja slike, tako da možete vidjeti kretanje bebe u stvarnom vremenu.
Može se primjenjivati tokom cijele trudnoće od embrija pa kako plod sazrijeva do kraja trudnoće, što ovisi o tome kako je plod namiješten te koliko plodne vode ima oko njega. Uz to svim ženama dajemo nekoliko 3D ili 4D slika na CD-u ili USB sticku.
PI: Što je važno znati kod naručivanja za ginekološki pregled?
IL: Kod redovite kontrole, ako je sve u redu, žene same biraju vrijeme dolaska, no preporuka je doći u prvoj polovici ciklusa jer je bolje ako se ultrazvuk i papa test rade tada.
Ako je u pitanju neki problem, naručuju se u točno određeni dan ciklusa jer je to važno za pretragu. Ako se radi o sterilitetu mora se doći na određeni dan. Pretrage iz krvi se isto tako vade u određeni dan ciklusa, hormoni, tumorski markeri i sl. Trudnice se naručuju prema potrebi, nakon 3- 4 tjedna što nije nužno bitno na jedan dan.
PI: Savjetovanje o kontracepciji?
IL:
Na savjetovanje dolaze i djevojke koje nisu stupile u intimne odnose, koje možemo savjetovati što i kako postupiti, što je za njih najbolje. Pregled obuhvaća: anamnezu, inspekciju, klinički pregled, UZV pregled, uzimanje PAPA testa (ukoliko je imala odnose), laboratorijske pretrage. S obzirom na te podatke preporučujemo kontracepciju.
Sada je na tržištu jako puno kontraceptiva i onda se prema dozaži tih kontraceptiva i prema tegobama koje te mlade djevojke imaju ili prema njihovom menstrualnom ciklusu predlaže kontracepcija koja najbolje odgovara. Kontracepcija nije zaštita od spolno prenosivih bolesti te se uvijek preporučuje kod djevojaka koje su promiskuitetnije koristiti kondom.
PI: Gdje šaljete pacijentice kad je potrebna hospitalizacija?
IL: Primarno šaljemo sve u Opću bolnicu Karlovac, ali ako dijagnoza zahtjeva kliničko liječenje ili pacijentice imaju druge želje onda su tu Merkur, Petrova, Sv. Duh… U svim tim bolnicama imam osobne kontakte sa svojim kolegama pa na taj način mogu olakšati pacijenticama koje trebaju hospitalizaciju.
PI: Stručni ste suradnik specijalne bolnice PODOBNIK, možete li nam nešto reći o porodima kod njih i dolaze li Karlovčanke?
IL: Poznanstvo mog oca i profesora Podobnika je još od specijalizacije, moj otac je bio stariji specijalizant i tada neke stvari učio njega, a danas sam ja đak profesora Podobnika. Tamo sam od prvog dana.
Prednost poroda u specijalnoj bolnici Podobnik što žena bira način poroda kao i samo vođenje poroda ukoliko i samo kad je sve u redu s medicinskog stajališta. Može birati porod u kadi, s epiduralnom anestezijom koja je uvijek i u svakoj fazi poroda dostupna kao i porod na stoliću, čučeći…. Također puno je bolji smještaj, hrana, svakodnevni izbor dva menija, stalno su joj na raspolaganju čaj, kava, sokovi… postoji i mogućnost smještaja supruga u zajedničkom apartmanu sa ženom i djetetom. Ukoliko žena odluči dojiti poduzet će se baš sve da ona u tome i uspije, a ako ne želi neće je nitko radi toga osuđivati. Žena će naučiti svu potrebnu brigu oko djeteta, može kupati dijete… Kako su za taj porod potrebna značajna financijska sredstva za sada je mali broj naših pacijentica koje se odlučuju.
Sa dr. Podobnikom surađujem i kod prenatalne dijagnostike, kad postoje neki granični slučajevi pa ja i pacijentica želimo drugo mišljenje radi sigurnosti, onda one često odlaze tamo. No surađujemo i sa drugim klinikama kako privatnim tako i preko uputnice, samo preko uputnice malo duže traje pa ako netko hoće znati odmah onda odlazi privatno, ali mora i platiti.
PI: Ultrazvučna dijagnostika?
IL: Srijedom od 16 do 20 sati radi Mr. sc.dr. Ante Polović, specijalist radiolog ultrazvučnu dijagnostiku od dječjih kukova, dojki, štitnjače, trbušnih organa, krvnih žila…. Za pregled se naručujete kao i za ginekološki pregled kod naše medicinske sestre Željke Jurčević. Za taj pregled pacijenti ne čekaju, naručuju se kad im odgovara, može i u srijedu ujutro.
PI: Kakva je informiranost trudnica danas?
IL: Zahvaljujući internetu puno je bolja informiranost nego prije, što je dobro jer znaju što ih očekuje, samo to ponekad vodi u drugu krajnost jer se trudnice susretnu s puno informacija koje ne znaju protumačiti pa misle da imaju simptome svih bolesti koje uopće nemaju.
PI: I na kraju razgovora koji su planovi razvoja i završna poruka za naše čitatelje?
IL:
Nabava nove opreme kako bi bili u trendu najsuvremenijih dostignuća te da imamo opremljenost kao što to imaju najbolje klinike u Zagrebu. Trudit ćemo se i dalje pratiti najnovija saznanja i prisustvom na seminarima i kongresima stečeno znanje primjeniti u dijagnostici i liječenju naših pacijentica. Najbolji dokaz kvalitete usluge koju ćete naći u privatnim ordinacijama Lončar su brojne zadovoljne pacijentice, koji preporučuju naše usluge i drugima. Veselimo se budućoj suradnji!
Više informacija:
Ginekološke ordinacije Lončar
Plitvička 11, 47000 Karlovac
tel. 047 415 644, fax. 047 601 017, mob. 091/538 2588
www.ginekologija-loncar.hr
Radno vrijeme:
ponedjeljak, utorak, četvrtak od: 14h; srijeda, petak od: 09h
srijedom od 16h – 20h mr.sc.dr. Ante Polović specijalista radiolog – ultrazvuk

Pretraži

Back to Top