Gumi Pađen d.o.o. – Samo najbolje za Vas

Auto moto Komentari isključeni za Gumi Pađen d.o.o. – Samo najbolje za Vas 26

U Gumi Pađenu možete pronaći najveći izbor guma u Karlovačkoj županiji. O samoj ponudi, novitetima i drugim zanimljivostima porazgovarali smo s direktorom tvrtke Nikolom Pađenom.

Gumi Pađen d.o.o. osnovao je davne 1989. godine gospodin Ivan Pađen. Tradicija od 21 godinu uspješnog rada garancija je za zavidnu razinu poslovanja utemeljenu na bogatom radnom iskustvu. Osim tradicionalno dobre kvalitete proizvoda koje imaju na skladištu, veliku pažnju posvećuju uslugama koje kupcu pružaju veću sigurnost i udobnost.
NP: Moj otac se nakon provedenih 15 godina u Njemačkoj vratio u Hrvatsku i osnovao tvrtku krajem 1989. godine. Bilo je to vrijeme kada se kod vulkanizera nije mogla dobiti kompletna usluga, naime gumu ste mogli montirati i krpati kod vulkanizera, a zračnicu, gumu i ostali materijal ste morali nabaviti u trgovini. Poučen iskustvom iz Njemačke, došao je na ideju da otvori vulkanizerstvo gdje će se moći nabaviti sve na jednom mjestu i dobiti kvalitetna usluga. Ovakvim načinom rada bio je prvi u Hrvatskoj koji je implementirao dobru praksu iz Europe. Kada je počeo rat, ova magistrala gdje se nalazimo bila je jedina poveznica između sjevera i juga Hrvatske, prometne gužve su bile velike i tada se ponuda proširila i na kamionske gume.
Tvrtka je počela uvoziti nove, ali i polovne gume, koje su se tada jako tražile s obzirom na česta granatiranja i probleme sa gelerima koji su oštećivali gume. 1993. započeta je suradnja s Fuldom i počeli smo uvoziti vrhunske gume koje su zbog svoje izdržljivosti bile odlična investicija. Nakon toga se popunila paleta i s nešto jeftinijim gumama Matador, a posao se počeo razvijati i širiti. Tada smo zapošljavali 22 djelatnika, a 16 djelatnika je bilo u radioni. Svaki tjedan smo uvozili šleper robe i počeli razvijati svoju distribuciju i veleprodaju, najprije u Zagrebu, a kasnije diljem Hrvatske.
1997. dobivamo ekskluzivitet i postajemo uvoznici svjetski uspješne robne marke Metzeler, vrhunskog proizvođača moto guma.
PI: Recite nam nešto više o svojim počecima?
NP: Kao dijete sam se vrzmao po radionici, fasciniran gumama i čarobnim svijetom vulkanizerstva te sam kroz igru učio tajne ovog posla, a sa 10 godina sam već počeo pomagati. Bilo je to ratno vrijeme, često su radnici bili na bojištu, pa smo ja i moja sestra uskakali kad je trebalo. Ima jedna priča koja je fascinirala našeg kuma: moja sestra koja je starija 2 godine od mene je namontirala čovjeku gume, a kako baš nije znala balansirati rekla je kako će pozvati brata da to učini. Kupac je očekivao starijeg brata kad ono klinac 2 glave niži dolazi i balansira gume. Tada sam naučio i neka specifične stvari tako da sam uspješno pomagao i našim vojnicima da promjene samopumapajuće gume na kamionu Tam 110, nisam to mogao fizički učiniti, ali sam znao princip…ima takvih priča na pretek…
Učeći i radeći usađivao sam radne navike i smatram da je to jako bitno u razvoju mladog čovjeka. Za roditelje je teže raditi i zato što imam veću odgovornost, ali i zbog emocionalnog pristupa poslu. U nekoj drugoj tvrtki bih vjerojatno nakon posla bio bezbrižan, u ovoj i kad legnem u krevet razmišljam o poslu. Kako je moj otac sve više bio angažiran oko IGM Tounja i polako izlazio iz ovog posla, ja sam 1998. počeo službeno raditi i voditi poslovanje tvrtke kroz nabavu guma, prodaju te organizaciju posla.
PI: Gume su osnov sigurne vožnje, kako bi ocijenili stanje na karlovačkom području i koje se gume najviše kupuju i traže?
NP: Moja profesionalna deformacija je da prvo pogledam gume na autu. Primjećujem velik broj ljetnih i istrošenih guma u ovim zimskim vremenima, a bilo je i dosta slučajeva kada vozači dođu k nama i ostave nas začuđenim kada vidimo na kakvim se gumama voze. Pokušavamo ljude upozoriti koja im opasnost prijeti zbog istrošenih guma. Mnogima je izgovor nedostatak novaca, ali zimski uvjeti vožnje ne traju samo 3 mjeseca. Kod nas u županiji tradicionalno najbolje idu jeftinije i povoljnije gume: Barum, Sava, Fulda.
Nažalost u našoj županiji je lošiji životni standard tako da se mi uvijek prilagođavamo i pokušavamo imati što veći raspon kvalitetnih guma. Danas je na hrvatskom tržištu prisutno 25 proizvođača, veliki broj dimenzija, neki proizvođači s novim modelom automobila izbacuju i nove dimenzije guma koje zbog malih serija izlaze s visokim cijenama. To nam nekad i predstavlja problem u radu jer ne možete baš sve dimenzije uvijek imati na lageru, no uz dobru paketnu distribuciju vi gumu možete dobiti u roku od 24 sata.
Ljudi nasjedaju na izjave samozvanih stručnjaka koji kroz razne medije, internetske forume poručuju da guma nesmije biti starija od godinu dana. Sami proizvođači decidirano garantiraju i potvrđuju da se novom gumom koja se kao takva može prodati i ima svojstva nove gume, smatra svaka guma do 5 godina starosti. Čak sam kroz neke razgovore s tehničkim savjetnicima važnih svjetskih proizvođača dobio informaciju kako mogu garantirati za svoje proizvode i vijek od 10 godina, ako je guma pravilno skladištena. No u zadnje vrijeme se na našem tržištu pojavljuju i neki kineski proizvođači koji vjerojatno ne mogu zadovoljiti stroge europske kriterije. Propisan tlak u gumi je ključni faktor za sigurnu vožnju i duži vijek trajanja guma. Preporučujem da provjerite tlak guma barem jednom mjesečno s preciznim ispitivačem tlaka za gume.
PI: Koji su noviteti u tvrtci i pogodnosti za kupce?
NP: Novina koju smo uveli je hotel za gume, organizirani prostor za skladištenje guma. U periodu izmjene guma, iste se čuvaju u sigurnim i odgovarajućim uvjetima u kojima vijek i kvaliteta ostaje u potpunosti očuvana. Sezonsko čuvanje guma iznosi 80 kuna za 4 gume godišnje. To je izuzetno praktično za ljude koji nemaju gdje čuvati svoje gume. Što se tiče cijena usluga uveli smo sistem obračuna cijena sa minimalnom maržom.
U stalnom nastojanju da svojim kupcima omogućimo što povoljnije uvjete kupovanja s nekim bankama smo ugovorili posebne pogodnosti plaćanja za svoje kupce: plaćanje karticama Karlovačke i Privredne banke do 6 rata, American karticom do 6 rata te Dinersom od 2 do 12 rata sa kamatama.
PI: Kakvi su vam poslovni planovi? Imate li vremena za privatni život?
NP: Iako se kriza dosta odrazila i na naš posao, samim time što smo smanjili broj zaposlenih sa 17 na 11, imamo planove kako bi proširili djelatnost i uveli brzi servis gdje ćete moći promjeniti ulje, filtere, obaviti neke sitne popravke na autu… Nažalost veleprodaja zbog poznatih problema neplaćanja i prevara je sve teži dio posla, tako da ćemo definitivno uložiti naš trud i sredstva u otvaranje brzog servisa.
Ovaj posao iziskuje od mene cjelodnevni angažman, no ipak uspijem izdvojiti vrijeme za svoju obitelj te za moju veliku ljubav nogomet i nedjeljom odigram sat i pol sa prijateljima. Svima bi bilo lakše kada bi funkcionirao sustav i kada bi se prevare u poslovanju i ostale nepravilnosti s kojima se mi poduzetnici susrećemo efikasnije i bolje rješavale.
Gumi Pađen d.o.o.
Gornje Mrzlo Polje 166, 47250 Duga Resa, Tel/fax: 047/ 845 101,
www.gumi-padjen.hr

Pretraži

Back to Top