Hidroizolacija i hidroizolacijski sustavi

Gradnja Komentari isključeni za Hidroizolacija i hidroizolacijski sustavi 32

Inovativni proizvodi Mapei za hidroizolaciju vlažnih prostora


Hidroizolacija vlažnih prostora i prostora koji su pod stalnim ili povremenim utjecajem vlage, kao što su kupaonice, tuš kabine, bazeni, wellness centri, terase, lođe itd., od ključne je važnosti za kvalitetu realizacije projekta.
Većina građevinskih materijala osjetljiva je na negativne utjecaje vlage ili vode, te ih je potrebno zaštititi, odnosno hidroizolirati, kako bi spriječili njihovo propadanje, oštećenje konstrukcije i pojavu salitre. Danas se često, s ciljem da se zadovolje potrebe lakše ugradnje i kratki rokovi izvedbe, odabiru građevni materijali koji su vrlo osjetljivi na vodu (kao gips kartonske ploče, drvo itd.).
Mapei je razvio hidroizolacijske sustave i sustave za polaganje materijala od keramike i kamena, posebno namijenjene vlažnim prostorima. Počevši od samog projektiranja potrebno je odabrati odgovarajući sustav ovisno o namjeni prostora, poziciji na objektu, te o vrsti i stanju podloge.
Ti sustavi, osim što su jednostavni za uporabu i proizvedeni najnovijom tehnologijom, osiguravaju odlične performanse, trajnost te atraktivan izgled završnih površina zahvaljujući širokoj paleti boja masa za fugiranje.
Mapei nudi rješenja za sve faze izvođenja ovih vrsta radova: izravnavanje, hidroizolacija, ljepljenje i fugiranje pločica, brtvljenje dilatacija i spojeva različitih materijala.

Pravilni postupci za kvalitetnu ugradnju hidroizolacijskog sustava Mapelastic

Kvalitetna podloga kao preduvjet
Osnova hidroizolacijskih sustava je kvalitetna podloga. A što je to kvalitetna podloga? Jučer položen cementni estrih ili ožbukani zid? Ne! Baš pri tome nastaje najviše nepravilnosti budući da se hidroizolacije često nanose na nedovoljno sazrelu i suhu podlogu. Nedopustivi su izgovori prema kojima se u fazi završnih radova mora žuriti, jer se na taj način svjesno radi nekvalitetno. Pored toga, postoji velika vjerojatnost da će kasnije, tijekom sušenja, nastati oštećenja završne obloge. Takva oštećenja najčešće rezultiraju raspucanim ili zdrobljenim fugama između keramičkih pločica, te čak njihovim otpadanjem. Stara tvrdnja građevinara po kojoj je za sušenje svakog centimetra klasično izvedenih produženih žbuka i cementnih estriha potrebno bar 7 dana, još uvijek je vrlo dobra osnova za određivanje potrebnog vremena. Svakako je moguće to vrijeme znatno skratiti korištenjem namjenskih brzosušećih proizvoda. Osim sazrele podloge, ona mora zadovoljavati i mehaničko fizikalne karakteristike glede čvrstoće i kompaktnosti estriha, ovisno o namjeni prostora i opterećenju kojemu će biti izložena, te ne smije biti cementne skramice i drugih nečistoća koje mogu negativno utjecati na prionjivost hidroizolacije. Ukoliko je potrebno izravnati podlogu ili izvesti potrebne padove za kvalitetno otjecanje vode, obavezno ih treba izvesti prije izvođenja hidroizolacijskih sustava, jer se na hidroizolaciju direktno lijepi završna obloga od keramičkih pločica ili kamena. A svakako ne treba zaboraviti na važnost odabira educiranog izvođača hidroizolacije.

Klimatski uvjeti prilikom izvođenja radova
Također treba imati u vidu vremenske uvjete, temperaturu zraka i podloge, te relativnu vlažnost zraka prostora u kojima se izvode hidroizolacije. Optimalni uvjeti izvođenja radova su pri temperaturi zraka i podloge od +15ºC do +25ºC, dok relativna vlažnost ne smije prelaziti 85%. Dopuštene temperature za izvođenje radova (uključujući i noćne) su od +8ºC, pri kojima je vrijeme sušenja znatno dulje, sve do +35ºC, kada je vrijeme sušenja bitno kraće. Treba izbjegavati osunčane površine jer njihova temperatura može biti znatno viša od dopuštenih +35ºC. Iz tog razloga preporučamo izvođenje u ranim jutarnjim satima, te zaštitu od izravnog sunčevog zračenja. U slučaju vjetrovitog vremena ili najave padalina tijekom prvih nekoliko sati ili 24 sata nakon radova, ovisno o vrsti hidroizolacije, potrebno ju je zaštititi prekrivanjem PVC ili PE folijom.

Mapei inovativni sustavi
Ovdje ćemo ukratko opisati Mapei inovativne sustave koji daju sigurnost, udobnost i atraktivan izgled vlažnim prostorima.
Mapei je bio među pionirima u novom pristupu hidroizolacijama, pa se možemo pohvaliti s preko 25 godina tradicije i više od 60.000.000 m2 uspješno hidroizoliranih površina po cijelom svijetu. Hidroizolacijski sustav MAPELASTIC promijenio je način izvođenja i općenito pogled na hidroizolacijske sustave koji dolaze ispod završnih obloga od keramičkih pločica ili kamena.

Kod samog izvođenja hidroizolacije potrebno je obratiti pozornost brtvljenju dilatacijskih fuga i spojeva vodoravnih i okomitih površina, gdje je potrebno u prvi sloj MAPELASTIC-a ugraditi gumiranu poliestersku traku MAPEBAND, čiji se spojevi i preklopi međusobno lijepe ADESILEX-om T SUPER, a na mjestima prodora instalacija vodovoda i kanalizacije ugrađuju se tipske MAPEBAND MANŽETE.
Za vodonepropusnu izvedbu terasa, balkona, rezervoara, kada i bazena, kao i na podlogama s prisutnim mikro pukotinama ili snažno mehanički opterećenim površinama, potrebno je u prvi sloj još svježeg MAPELASTIC-a ugraditi MAPENET 150, mrežicu od alkalno otpornih staklenih vlakana. Nakon što se prvi sloj osuši (cca 4-5 sati, ovisi o temperaturi podloge i zraka), nanese se drugi sloj MAPELASTIC-a.
Nakon izvršenih radova površina MAPELASTIC-a mora biti potpuno zatvorena i jednolična (homogena). Prije polaganja keramičkih pločica ili kamena MAPELASTIC u normalnim klimatskim prilikama mora “sazrijevati” najmanje 5 dana.

Kao rezultat neprestanog istraživanja i razvoja novih proizvoda, nedavno je predstavljen i MAPELASTIC AQUADEFENSE, jednokomponentna, brzosušeća, tekuća hidroizolacija svijetlo plave boje, koja se nanosi prije završnih obloga od keramike, mramora i mozaika u unutarnjim i vanjskim prostorima, a posebno je pogodna za hidroizolaciju balkona, terasa, kupaonica, tuš kabina, sauna i vlažnih prostora općenito.
Najbitnije prednosti MAPELASTIC AQUADEFENSE-a su jednostavnost nanošenja (jednokomponentna pasta, nanosi se valjkom), brzina sušenja (već 4 sata (pri +23ºC i 50% r.z.v.) nakon nanošenja drugog sloja može se polagati završna obloga), premoštavanje pukotina (do 3 mm bez ugradnje mrežice) i mala potrošnja (0,8-1 kg po m2, odnosno s jednim pakiranjem od 15 kg može se hidroizolirati 15-19 m2 površine). Budući da je riječ o jednokomponentnoj hidroizolaciji, nepotrošena količina ponovno se zatvori u posudi i može se koristiti još duže vrijeme bez promjene svojstava.
Kako bi MAPELASTIC AQUADEFENSE ispunio sve što se od njega očekuje potrebno je osigurati određene uvjete podloge i prostora. Prije svega to je količina preostale vlage u podlozi koja mora biti manja od 3%. Također se korištenje ove vrste hidroizolacije ne preporuča na niskim temperaturama i pri velikoj vlažnosti zraka, jer se vrijeme sušenja može drastično produžiti.

Osim MAPELASTIC-a AQUADEFENSE potrebno je spomenuti i već od prije poznati MAPEGUM WPS, svijetlo siva jednokomponentna hidroizolacija na bazi sintetičkih smola bez otapala. MAPEGUM WPS je također potrebno nanositi na suhu podlogu (max vlaga podloge do 2,5%) i upotrebljava se isključivo za unutarnje prostore u kupaonicama, tuš kabinama i sl., te je kao takav pogodan za suhomontažnu gradnju, kao što su gips kartonske ploče, koje je kao i gipsane podloge potrebno prethodno obraditi temeljnim premazom PRIMER-om G, razrijeđenim vodom u omjeru 1:1 do 1:2. Zbog svoje elastičnosti dobro podnosi uobičajena gibanja zbog širenja i skupljanja koje uzrokuju temperaturne razlike i vibracije. MAPEGUM WPS se može nanijeti lopaticom, valjkom, četkom ili špricom. Mora se nanijeti ravnomjerno u dva tanka sloja, gdje ukupna debljina ne smije biti manja od 1 mm. Nakon 12 do 24 sata od nanošenja zadnjeg sloja mogu se polagati keramičke pločice ili prirodni kamen.

Mapei konstantno raste i kontinuirano razvija nove sustave proizvoda kako bi
zadovoljio zahtjevne potrebe tržišta. U Mapei-u već više od 25 godina uspješno proizvodimo hidroizolacijske materijale, no bez pravilne ugradnje, niti kvalitetan proizvod ne može jamčiti uspjeh. Zato se treba pridržavati preporuka i tehnoloških smjernica za hidroizolaciju balkona, terasa, bazena, tuš kabina itd., te uputa u tehničkim listovima. U slučaju posebnih izvedbi predlažemo da se obratite našoj tehničkoj službi.
Mapei Croatia d.o.o.
Purgarija 14, Kerestinec
10431 Sveta Nedelja,
Tel: +385/0/1 3647 790, Fax: +385/0/1 3647 787
E-mail: [email protected], [email protected]
www.mapei.hr

Pretraži

Back to Top