Hrvatski sokol

Događanja Komentari isključeni za Hrvatski sokol 15

U Zorin domu postavljena drvena skulptura “Hrvatski sokol”, nakon što je godinama bila zaboravljena.


Mala glorijeta (Matanićev paviljon) podignuta je 16. 08. 1916. za vrijeme I. svj. rata u okviru jedne od kampanja za prikupljanje pomoći za ratne stradalnike. Bila je to akcija "Dajem zlato za željezo". Postavljena je drvena skulptura lipov panj na vrhu kojeg je raskriljeni austrijski orao koji u kanđama drži hrvatski grb. Građanstvo je moglo u panj zabiti prethodno kupljeni čavao (različite vrijednosti: zlatni – žuti, srebrni – sivi, brončani – bakreni) i platiti 1 krunu za domobrane na bojišnici.
Oni koji su davali veći prilog (osim čavala) dobili bi pločicu s upisanim imenom. Navodno je u Karlovcu za vrijeme trajanja akcije prikupljeno 12.000 forinti.
Na inicijativu bojnika Rudolfa pl. Matanića za spomen – stup je projektiran i posebni paviljon izveden od "umjetnog betona". Sagradili su ga domobrani Matanićeve jedinice: graditelj Nikola Polić, kasniji književnik i novinar i kipar Stjepan Marjanović. Nakon 1918. drvena skulptura je uklonjena iz političkih razloga. Poslije Domovinskog rata paviljon je zalaganjem Miroslava Pregleja i Vladimira Peršina obnovljen 1995. – 1998., a drvena skulptura izlivena u broncu. Na jednoj strani postamenta je potpisan HRVATSKI SOKOL 1914. – 1918. a na drugoj je uklesan tekst: USPOMENI HRVATSKIM BOJOVNICIMA.
(izvor: R. Radovinović "Stari Karlovac.", Karlovački Leksikon)

Pretraži

Back to Top