Humus Trbuščić – proizvodnja humusa kalifornijskih glista

Vrt, Zdrav život Komentari isključeni za Humus Trbuščić – proizvodnja humusa kalifornijskih glista 37

Bez humusa plodna bi zemljišta postala neplodna i veliki dio flore bi nestao. Humus nastaje u procesu humifikacije organskih materijala. Njegova kemijska građa je vrlo složena. Humifikacija u prirodi traje veoma dugo i u tlu ostaje tek mali dio korisnog materijala.


Čisti humus – za vaše biljke nezamjenjivo prirodno organsko gnojivo
Humus kalifornijskih glista proizveden je iz kvalitetnog stajskog gnoja radom glista pri čemu se koncentriraju korisni mineralni sastojci, a organska tvar prelazi u, za biljke najpogodniji oblik. Pri tome nestaju štetne bakterije, a iznimno se umnože humusni mikroorganizmi koji čine najvredniji dio ovog humusa.
Kvalitetan humus ima sitnozrnatu, sipku strukturu i uzornu vlažnost i zato se ne smije nikada osušiti prije i u toku upotrebe – suhi humus gubi veliki dio hranidbene vrijednosti.
Upotrebom kvalitetnog humusa kalifornijskih glista postiže se rast i otpornost biljaka na gljivične i bakterijske bolesti, povećava broj cvjetova i plodova kao i njihova kvaliteta. Biljke lakše podnose sušu i vlažnost te postižu ljepši izgled.

UPOTREBA HUMUSA: Lončanice se mogu prihranjivati kroz cijelu godinu dodavanjem do 5% volumena posude (1-2 jušne žlice za lončić promjera 12 cm ili odgovarajuća količina za veće posude). Humus se umiješa u površinski sloj zemlje i dobro zalije. Kod presađivanja se na litru tresetne “zemlje za cvijeće” dodaje do 0,1 litre humusa. Za uzgoj presadnica cvijeća i povrća ne treba dodavati više od 1 – 2 jušne žlice humusa na litru pjeskovito – tresetne smjese. Prilikom presađivanja presadnica stavlja se u svaku jamicu 0,5 dl humusa, neposredno uz korijen.
Kod sadnje voćaka, vinove loze i maslina u svaku se jamu stavlja 0,5 – 2 litre humusa oko korijena, miješajući ga s usitnjenim tlom.
Prihrana voćaka i loze vrši se ukopavanjem u površinski sloj 0,5 – 1 litre humusa po m2 tla u krugu krošnje. Poželjno je zaliti poslije sadnje.
Batat
Batat je visokoenergetska kultura, iznimno zanimljiva okusa, bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se rabe sekundarna zadebljanja korijena, ali i mlado lišće, koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju,a ne pridonosi debljanju, preporučuje se dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa.
Za jelo batat se može upotrijebiti i spremati kao krumpir, kuhan, pečen, pržen, pire i sl.
Prodaja kalifornijskih glista
Pod leglom kalifornijskih glista podrazumijeva se količina humusa, poluprerađene hrane i nove hrane cca 2 m površine uz visinu od 25 do 30 cm, volumena od 500 do 600 litara. Leglo sadrži oko 100.000 do 120.000 odraslih i mladih glista te kokona (živih jedinica). Ovaj broj predstavlja optimalni broj jedinki za najekonomičniju preradu različitog otpada u humus.

Leglo za prodaju je u stvari samo gornji poluprerađeni sloj u kojemu se gliste hrane i žive i koji je njima gusto naseljen. Volumen dobrog legla za prodaju ima oko 200 litara, odnosno četiri vreće od 50 litara napunjene spomenutim gornjim slojem.
Vreće za transport moraju biti za zrak propusne, osobito kada su povišene temperature.
Malč
– malčiranje je prekrivanje tla zaštitom od biljnog pokrova što najčešće koriste vrtlari i poljoprivrednici.

Malč – bjelogorica – najčešće se malč ili nastirka stvara od pokošene trave, slame ili pak mljevene kore drveta. Malčira se dok je tlo još dovoljno vlažno, obično nakon jačeg zalijevanja ili obilne kiše.
Malč – crnogorica – nastiranje piljevinom, sjeckanom korom crnogorice ili borovih iglica preporuča se stavljati oko biljaka koje podnose kiselo tlo, poput vrijeska ili rododendrona. Ova vrsta malča zakiseljuje tlo.Više informacija: HUMUS TRBUŠČIĆ, Ivan Trbuščić
GSM: 098/684346, 099/7859937
E-mail: [email protected]
www.humus-trbuscic.com

Pretraži

Back to Top