I dalje uz vas bez obzira na događaje…

Dom Komentari isključeni za I dalje uz vas bez obzira na događaje… 75

Intervju: Zoran Salopek, direktor i vlasnik RIPS-a.Već je godinama RIPS jedan od najpoznatijih proizvođača svijeća i srodnih proizvoda u Hrvatskoj


Utemeljitelj svjećarske radionice bio je gospodin Nikola Salopek, davne 1966. godine. Protekom vremena proizvodnja se usavršavala i modernizirala, a posao je preuzeo sin Zoran Salopek, koji nam je bio ugodni sugovornik.
PI: Predstavite nam razvoj svoje tvrtke od osnutka malog obrta do danas kada slovite za jednog od vodećih proizvođača svijeća i srodnih proizvoda u Hrvatskoj?

Z.S.: Moj otac Nikola u Križevcima se školovao za svjećara i medičara, da bi nakon završenog školovanja osnovao u Karlovcu 1966. godine svjećarsku radionicu čime započinje današnji put samostalne proizvodnje i prodaje svijeća u vlastitom obrtu. U to vrijeme radile su se samo obične ravne svijeće raznih dimenzija.
Proizvodilo se isključivo ručno uz pomoć oruđa koja je moj otac sam izradio po receptu i tehnologiji izučenoj za vrijeme naukovanja. Proizvodi su se prodavali na sajmovima, u crkvama i u vlastitom dućanu. U obrtu mu od početka pomažu supruga Ljubica i otac.

Tijekom vremena pojavila se potreba za novim vrstama svijeća. Tada je moj otac pokazao sve svoje vrline i prvi počeo izrađivati svijeće u bojama, svijeće sa slikama, svijeće motane u celofan (preteča današnjih lampiona), svijeće lijevane u gipsane kalupe, slagane svijeće (panjeve) i sl. Radionica i dućan bili su u kući u kojoj smo živjeli, tako da sam ja uz djetinjstvo, igru, školovanje i pomaganje ocu, naučio i zavolio taj posao. Završio sam kemijsku školu koja je u to vrijeme imala program najsličniji mom budućem zanimanju. Po dolasku iz vojske 1984. godine, otac me upitao želim li dalje ići u školu ili raditi u obrtu. Moj izbor je bio proizvodnja svijeća, na što mi je otac rekao da je od toga dana on – moj radnik! Tada nisam u potpunosti mogao shvatiti puno značenje tih riječi. Zaposlili smo radnike i uz postojeću proizvodnju i maloprodaju počeli raditi i veleprodaju.

Tada je obrt dobio ime RIPS (radionica i prodavaonica svijeća). Povećanjem potražnje morali smo polako dokidati ručnu proizvodnju i uvoditi strojnu, i dugo vremena "voziti na dva kolosijeka". Naime, zna se da ručni rad daje kvalitetu, a strojna proizvodnja količinu. Dugo vremena sam morao strojno izrađene svijeće vraćati u kotao jer nisu dobile potvrdu moga oca da kvalitetom ne zaostaju za njegovim ručnim radom. Tek kada sam to uspio, svijeće su mogle u prodaju. Između oca i mene stalno se vodila “borba” za dokazivanjem, za veći i kvalitetniji učinak u radionici. Rat je zaustavio normalan razvoj; morali smo obraniti svoje. Po završetku rata nastavili smo po starom receptu – kvaliteta prije svega – uz prilagodbu na nove uvjete rada koje je donijela tržišna ekonomija.
Siguran sam da upravo ustrajnost na kvaliteti i brza prilagodba situaciji na tržištu daju garanciju opstanka i uspjeha na tržištu. Nažalost, nakon kratke i teške bolesti ostajem bez oca i učitelja. Uz puno emocija naslijedio sam obrt i uz pomoć obitelji i djelatnika uspio prebroditi sve poteškoće. Tek sada shvaćam što je otac htio reći onoga dana kada sam odlučio početi raditi u obrtu. Rekavši da je od toga trenutka on moj radnik, počeo me pripremati za samostalno vođenje posla. Sada i ja imam sina, Karla, i imam neskrivenu želju da on ide mojim stopama, a na njemu je da odabere svoj put.

Daljnjom modernizacijom obrta i povećanjem proizvodnje, prostor u obiteljskoj kući postao je premalen za normalno obavljanje kompletnog poslovanja. Kupnjom poslovnog prostora obrt posluje na dvije lokacije od ukupno 2000 m2. Na jednoj lokaciji smještena je maloprodaja, a na drugoj je sjedište, proizvodnja i veleprodaja s dostavom. U stalnom radnom odnosu zaposleno je 20 djelatnika. Naši se proizvodi mogu kupiti u svim dijelovima Hrvatske, zahvaljujući suradnji s velikim trgovačkim lancima, marketima, malim trgovcima, cvjećarima i sl. Poslovanje s nama znači potpunu sigurnost u isporuku naručenih proizvoda točno prema Vašim potrebama. Godine 2008. uveli smo sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001, a godine 2010. obrt je dobio status "Obrt s tradicijom" od strane HGK.

PI: U srpnju ove godine vatrena stihija je progutala cijeli proizvodni pogon i dio skladišta, no vi ste u vrlo kratkom periodu uspijeli opet pokrenuti proizvodnju?

Z.S.: Naš kompleks je velik 900 četvornih metara, a u požaru je nestalo 800 kvadrata i svih 40 – ak različitih strojeva za proizvodnju. Uz sve te probleme uložili smo ogromne napore i u samo 25 dana nakon požara uspjeli smo nastaviti proizvodnju iste kvalitete na ručni način. Receptura izrade svijeća nije izgubljena, sve je ostalo u glavi.

Uskoro ćemo se vratiti i na strojnu proizvodnju. Korištenjem najkvalitetnijih repromaterijala, stalnim ulaganjem u tehnološki proces proizvodnje, dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji i poznavanjem potreba domaćeg tržišta, uspjeli smo proizvesti kvalitetan proizvod. Kažem kvalitetan proizvod jer ste Vi, kao krajnji korisnik ili kupac, znali prepoznati i nagraditi naš rad tijekom svih ovih 46 godina. Pozivam vas da posjetite našu maloprodaju na Dubovcu i uvjerite se u kvalitetu našeg asortimana uz najpristupačnije cijene!

Hvala svima koji su nam dali podršku tijekom tragedije i iz ovoga smo izišli još jači, stoga Vam i dalje sa zadovoljstvom stojimo na usluzi. I dalje budite sigurni u proizvod koji kupujete!
Svijećarsko trgovački obrt, Zoran Salopek
Vatrogasna cesta 7, Karlovac

Sjedište tvrtke, proizvodnja i veleprodaja
Tel.: 047/ 416-777, Fax: 047/ 416-999
Maloprodaja, Primorska 37e, Karlovac, Tel.: 047/ 415-333

Radno vrijeme: pon-ned: 07-20
e-mail: [email protected]
www.rips.hr

Pretraži

Back to Top