Ignesco Vaš partner na putu uspjeha

Dom Komentari isključeni za Ignesco Vaš partner na putu uspjeha 26

Intervju: Renata Ivka, direktorica i vlasnica Ignesco d.o.o.


Poštovana gospođo Ivka, za početak razgovora molimo Vas da nam predstavite ukratko tvrtku Ignesco i sebe, odnosno da nam kažete nešto više o vašem dosadašnjem profesionalnom putu?
R.I.: Obiteljska tvrtka Ignesco uspješno djeluje od 2004. godine. Osnovne djelatnosti su knjigovodstveno-računovodstveni servis, poslovno i porezno savjetovanje, izrada investicijskih i poslovnih planova, pomoć tvrtkama u prilagođavanju na nove tržišne i zakonske odredbe i uvjete, izrada i provedba projekata financiranih iz EU fondova, projekata za samozapošljavanje (HZZ), izrada projekata za bespovratna sredstva Ministarstva poduzetnišva i obrta, savjetovanje i pomoć pri osiguranju osoba imovine i rizika.Moj profesionalni put ide u potpunosti ukorak sa razvojem tvrtke, tako da sam nakon opće gimnazije završila stručni studij ekonomije (VERN), usavršila poslovni engleski jezik (ESOL Examinations) te se usavršavala na dodatnim doškolovanjima za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU programa.
Koji su osnovni problemi na koje nailaze tvrtke, mali i srednji poduzetnici?
R.I.: Prilagođavanje smjernicama i uvjetima koje postavlja pristup HR u EU u velikoj mjeri nisu na adekvatan način i jednostavnim jezikom objašnjeni poduzetnicima. Prečeste promjene zakona i odredbi izazivaju paniku i nerazumijevanje. Poduzetnici premalo znaju koje prednosti i koje načine financiranja i izvore sredstava mogu koristiti za unapređenje svog položaja te pripremu na uvjete tržišne utakmice koja će nastati ulaskom u EU. Prvenstveno smatram da je nepoznavanje mogućnosti i strah od novih poslovnih uvjeta najveći problem kojega poduzetnici imaju!Na koje točno mogućnosti finanicranja i izvora sredstava mislite?
Koji su fondovi sada otvoreni za poduzetnike?
R.I.: Trenutno je otvoren natječaj za MJERU 101. i MJERU 103. u sklopu IPARD programa; odnosno natječaj za ostvarivanje bespovratnih sredstava Europske unije, zatim Poduzetnički impuls, bespovratna sredstva Ministarstva poduzetništva i obrta. Možemo još dodati i poticaje HZZ za zapošljavanje novih radnika ali i za samozapošljavanje.
Pokušajte nam ukratko približiti svaki od otvorenih programa našim poduzetnicima.
R.I.: IPARD MJERE 101 i 103 namjenjene su obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, pravnim osobama i obrtima, pod uvjetom da su obveznici PDV-a. Prihvatljivi sektori ulaganja su mljekarstvo, govedarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, sektor jaja, voća i povrća te sektor žitarica i uljarica, a sve u svrhu rekonstruiranja obiteljskih gospodarstva. Prema petim izmjenama IPARD-a, dopušteno je i ulaganje u traktore, kombajne, poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. Radi se o programima pomoći do čak 75% ukupnog prihvatljivog ulaganja po projektu ovisno o korisniku. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava seže čak do 6.570.000,00 kn.
Poduzetnički impuls, je pak s druge strane namijenjen svim mikro gospodarskim subjektima, osim onima koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo. Zanimljiva je činjenica da u sklopu ovog programa, i poduzetnici početnici imaju na raspolaganju sredstva u iznosu do 5.746,066 kn, dok je za mikropoduzetništvo i obrt određen budget u iznosu od 11.576.600,00 kn.
Prihvatljiva su ulaganja u proizvode/usluge, proširenje ponude proizvoda, nabavu strojeva, postrojenja, opreme, računalnih programa, certificiranje sustava, marketinške aktivnosti i sl., a najviši iznos potpore koji se može dodijeliti iznosi 250.000,00 kn.I ove poslovne godine nastavlja se provođenje postojećih mjera za zapošljavanje HZZ- a uz redefinirane kriterije. Potpore za samozapošljavanje više nisu namijenjene za pokrivanje troškova za otvaranje obrta ili trgovačkog društva. Uvjet više nije ni godina dana "staža" na burzi. Potporu mogu koristiti svi nezaposleni bez ograničenja vezanog uz trajanje statusa nezaposlene osobe, radno iskustvo te bez obzira na zanimanje ili kvalifikacije.
Novost je i da se osobe mogu udruživati kao suvlasnici poslovnog subjekta i aplicirati za sredstva zajedno. No, poticaje više nije moguće ostvariti samo na osnovu ispunjenog zahtjeva. Od presudne je važnosti dobra ideja, koja se predstavlja i finacijski opravdava u poslovnom planu, a procjenjuju je stručnjaci na Zavodu uz potporu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske obrtničke komore (HOK), razvojnih agencija i poduzetničkih centara. Upravo iz tih razloga, nažalost previše dobrih ideja i projekata bude odbijeno. Nedostatak stručnosti i informacija dovodi do proceduralnih i administrativnih grešaka a time i do gubitka sredstava, stoga je neophodno potrebna pomoć koju mi dajemo u tom segmentu našim poduzetnicima
Na koje bi još probleme ukazali s kojima se susreću poduzetnici i u kojima im je neophodno potrebna pomoć?
R.I.: Zakonske odredbe koje vlada donosi, financijski pritisak koji je sve veći zbog nedostatka obrtnog kapitala kod naših poduzetnika zahtijeva i adekvatnu reakciju. Potrebno je uz dobre investicijske planove i povlaćenje novca iz fondova napraviti promjene i na planu i organizaciji rada. Moraju se ubrzati poslovni procesi i donošenje odluka, restrukturirati ili ukinuti procesi u radu koji ili nisu potrebni ili nisu više u skladu sa tržišnim uvjetima. Ukratko, modernizacija i prihvaćanje novih načina rada, "rezanje" administrativnih procesa i spriječavanje pogrešaka je izuzetno povezano sa financijskim uspjehom poduzetnika.
Tko i na koji način može u tome pomoći našim poduzetnicima?
R.I.: Poduzetnici na raspolaganju imaju mogućnost savjetovanja i pomoći u tvrtkama kao sto je Ignesco i druge koje rade u tome sektoru, Gospodarsku komoru grada Karlovca, banke i osiguranja. Prečesto se poduzetnici u tome cijelom procesu i administrativnim šumama ne snađu te preporučam angažiranje tvrtki koje mogu cijeli posao od planiranja financiranja, provedbe programa, praćenje investicija, zakonskih i tržišnih odrednica u potpunosti obaviti za poduzetnika. U konačnici je to uvijek i brži i jeftiniji postupak, a nerijetko i jedini efikasni.
Koji su vaši poslovni planovi?
R.I.: Nakon što smo uspješno i kvalitetno zaključili 2012. godinu s prolaskom našeg projekta na prvom otvorenom natječaju za EU bespovratna sredstva IPA programa, III c, te poslovnog plana samozapošljavanja partnera u j.d.o.o. građevinske djelatnosti u pripremi je IPARD projekt za mjeru 101. za nabavku poljoprivredne opreme te projekat za nabavu nove proizvodne linije i edukaciju radnika u sklopu Poduzetničkog impulsa za stolarski obrt.Ostajemo i dalje podrška malim i srednjim tvrtkama, obrtima i obiteljskim gospodarstvima. Zaokružili smo našu ponudu usavršavanjem znanja i poslovnim rezultatima i pružat ćemo i nadalje kompletnu uslugu u svim sektorima o kojima smo danas s vama i razgovarali.
Prije svega ostat ćemo i dalje otvoreni za naše klijente i trudit se da na obostrano zadovoljstvo krenemo krupnim koracima prema poboljšanju stanja u privredi.
Kako se najbolje pripremiti za povlačenje novca?
R.I.: Prvenstveno je potrebno informirati poduzetnike o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, ali i o realnim opasnostima koje dolaze ako nespremni dočekaju tržišne uvjete EU-a. Novac je tu i krajnje je vrijeme za realiziranje poslovnih ideja i restrukturiranje poslovanja. Ne treba se bojati svoje ideje prezentirati i realizirati, jer inovativne stvari danas i rade razliku izmedu uspjeha i neuspjeha. Tradicija spojena s inovacijom je garancija uspjeha i stoga vidim veliki potencijal upravo u malim tvrtkama i obrtima da za sebe stvore stabilno i unosno tržište. Nadamo se da će to, uz našu pomoć i iskoristiti.
Zahvaljujemo na razgovoru.

Ignesco d.o.o.
Ivana Banjavčića 18, Karlovac
Tel.: 047 638 132, Mob: 099 373 62 82, Fax: 047 638 131
e-mail: [email protected]

Pretraži

Back to Top