Intervju: Zlatko Meglaj, vlasnik Smit Commerce d.o.o.

Dom, Gradnja, Vrt Komentari isključeni za Intervju: Zlatko Meglaj, vlasnik Smit Commerce d.o.o. 58

„Za uspjeh u poslu potrebne su poštene namjere!”
Naša vizija su zadovoljni kupci kojima je Smit Commerce prvi izbor u kupnji, zaposlenicima poželjan poslodavac, a poslovnim subjektima pouzdan i lojalan partner.


Gospodin Zlatko Meglaj je davne 1990. godine s napunjenih 27 godina, stečenim znanjem i iskustvom na komercijalnim poslovima u tri poduzeća različitih djelatnosti zaplovio u privatno poduzetništvo i osnovao poduzeće Smit Commerce d.o.o.
Kako je tekao razvojni put od skromnog početka u unajmljenom prostoru od 80-ak m² i troje zaposlenih do vodećeg poduzeća na području prodaje građevinskog i instalacijskog materijala potrebnog za gradnju i opremanje kuće, stana i ostalih investicijskih poslova u industriji i građevinarstvu, ispričao nam je vlasnik Zlatko Meglaj. Neprestano ulaganje u sva područja dovelo je poduzeće na visokopozicionirano mjesto na tržištu; naime Smit Commerce je prema Zavodu za poslovna istraživanja svrstan među 1% najvećih poduzeća u svojoj branši. Poduzeće danas broji 115 zaposlenika sa sjedištem u Gornjem Stupniku.
PG: Gospodine Meglaj, predstavite nam razvoj svoga poduzeća od osnutka, kada ste započeli s tri djelatnika u unajmljenom prostoru do danas kada slovite za renomirano poduzeće za trgovinu, konzalting, inženjering i investicije stambeno–poslovnih objekata.
Poduzeće Smit Commerce otvorilo je svoja vrata 1993. godine na svega 80 m² unajmljenog prostora, kao trgovina instalacijskog materijala za vodovod i grijanje, da bi se kasnije ponuda proširila na elektromaterijal, alate, okove i dio crne metalurgije. Postupno se poduzeće sve više razvijalo, širilo prodajni i skladišni prostor, povećavao izbor proizvoda, osvajalo nove kupce i zadobivalo povjerenje sve većeg broja domaćih i stranih dobavljača. Trošak najma za poslovni prostor bio je težak teret za daljnje poslovanje, pa je 1995. godine kupljeno zemljište na sadašnjoj lokaciji. Danas Smit Commerce raspolaže s 40.000 m² vlastitog zemljišta i skladišnog prostora. Tu je 1996. godine sagrađeno 600 m² prodajno–skladišnog prostora; 2003. godine još 4.500 m² izložbeno–prodajnog te upravno–poslovnog i skladišnog prostora. Novi je prostor omogućio kvalitetnije predstavljanje sada već doista široke ponude.
PG: Što sve obuhvaća Vaš prodajni program te koliko artikala nudite svojim kupcima i u kojim poslovnicama?
Smit Commerce d.o.o. može ponuditi kupcima preko 40.000 artikala iz deset temeljnih programa: vodovod i kanalizacija, grijanje, alati, elektromaterijal, vijčana roba i okovi, boje i lakovi, crna i obojena metalurgija, keramičke pločice, sanitarije i kupaonski namještaj, te cjelokupni građevinski materijal. Želite li postati jedan od mnogobrojnih zadovoljnih kupaca, možete nas posjetiti u Gornjem Stupniku, Gornjostupnička 9b; u Zagrebu ZG velesajam, Avenija Dubrovnik 15, paviljon 10 i u Petrinji, Slavka Kolara bb.
PG: Što Smit Commerce čini posebno prepoznatljivim među konkurentima i kolike napore ulažete da biste se održali pri vrhu?
Osnova našeg uspjeha je u kvalitetnoj usluzi, ali i u kvaliteti robe koje nudimo. U trenutku kada se na tržištu pojavljuje roba skromnije kvalitete, nije nam u interesu prodavati takvu robu. U svojoj ponudi nudimo robu srednje i visoke klase s osnovnom namjerom da zadovoljimo potrebe kupaca. Uspjeh neće izostati ukoliko imate poštenu namjeru u poslu i razvijate korektan odnos sa svojim zaposlenicima, kupcima i dobavljačima. Bit svakog posla počiva u poštenoj namjeri i korektnoj procjeni vlastite mogućnosti.
Fluktuacija ljudi u našem poduzeću je minimalna i za mene djelatnici nisu samo broj. Stalno sam uz njih da ih ohrabrim i potaknem, pa i kada im je najteže. Mladog čovjeka treba naučiti misliti i razmišljati. Nažalost naš sustav obrazovanja je loš i uništen te ne pruža mogućnost tehničkog obrazovanja kao prije. Stoga mi u poduzeću vodimo brigu za pripremu kvalitetnog kadra za obavljanje poslova u prodaji. Nije dovoljno samo prodati robu kupcu nego mu treba dati dobar savjet, uputiti ga u ono što je za njega najpovoljnije. Osim prezentacija koje organiziraju naši dobavljači, internim edukacijama nastojimo dodatno obrazovati djelatnike. Pri izboru kadrova nam koriste iskustva koje smo stekli u višegodišnjem radu. U samoj prodaji potrebni su kadrovi usko specijalizirani koji dobro poznaju određeni asortiman robe radi bolje prezentacije.
No svi skupa moramo težiti tome da budemo konkurentni, brži i efikasniji, educiraniji i tada većini kupaca neće biti presudna samo cijena. Naša vizija su zadovoljni kupci kojima je Smit Commerce prvi izbor u kupnji, zaposlenicima poželjan poslodavac, a poslovnim subjektima pouzdan i lojalan partner.
PG: Koliko stalnih kupaca danas imate i možete li nam izdvojiti neke od najpoznatijih među njima?
Broj kupaca se svakodnevno povećava kao i obrtnika te malih, srednjih i velikih poduzetnika vjernih Smit Commerce-u, dok se u u maloprodaji godišnje registrira preko 150.000 kupaca. Smit Commerce danas je renomirano poduzeće, vrlo prepoznatljivog imena i kvalitete te se ističe i mnogim ugovorenim poslovnim suradnjama u izvedbi građevinskih i obrtničkih radova. Mogu istaknuti sljedeće: Hoto Businss Tower, Castelum, Hoto Vile, Kika Zagreb, Lidl Hrvatska, Kaufland, Grawe osiguranje, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (stambeno zbrinjavanje i obnova) vlastiti stambeni objekt na Kajzerici, stambeni objekat POS-a Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, Biološki pročišćivač otpadnih voda grada Karlovca i Vodosprema Cerje, Granični prijelazi Bregana i Bajakovo, Dječji vrtić Šumska jagoda, Vile Giznik – Samobor i mnogi drugi.
PG: Koji su vam poslovni planovi?
Sve što smo do sada ulagali u razvoj, gradnju i opremanje poslovnih prostora te nabavu novih vozila ostvarili smo bez kredita banaka. Višegodišnja povezanost s obrtnicima i poduzetnicima koji su na ime kupljene robe izveli većinu radova na objektima, pomogla nam je da bez većih zaduživanja uđemo u te investicije. U pripremi je novo drive-in skladište kako bi našim kupcima olakšali kupnju. Nedostaje nam program robe široke potrošnje tako da ćemo svakako proširiti ponudu u tom segmentu.
U Petrinji smo prije nekoliko godina kupili prostor od 11 000 m2 na javnom natječaju i otvorili novu poslovnu zonu. Projekt je napravljen, dobili smo građevinsku dozvolu, ali zbog trenutne gospodarske situacije stali smo sa investicijom.
PG: Što može, prema vlastitom mišljenju, najviše pomoći poduzetnicima da zadrže glavu iznad vode u ovim recesijskim vremenima?
Kod nas javno mnijenje ima prevelik utjecaj na raspoloženje ljudi, potrebno nam je pozitivno poslovno okruženje te konsenzus tehnološkog razvoja kako bi stvorili pozitivni duh jer možete dobiti utakmicu i sa lošijim igračima ako imaju motiva dok je sa puno nedovoljno motiviranih teško pobijediti. Mi poduzetnici smo prepušteni sami sebi, nemamo podrške i od nas se očekuje samostalno snalaženje na tržištu.
SMIT COMMERCE
CENTAR STUPNIK: Gornjostupnička 9b, 10255 Stupnik, Tel: 01 6598 500, Fax; 01 6598 520
POSLOVNICA 1 – PETRINJA: Slavka Kolara bb, 44250 Petrinja; Tel: 044 815 010; 044 815 804
POSLOVNICA 2 – ZG VELESAJAM: Avenija Dubrovnik 15, Paviljon 10, 10000 Zagreb; Tel: 01 6535 606; Fax: 01 6535 494
www.smit-commerce.hr

Izvor: PROMOGRADNJA

Pretraži

Back to Top