Ivanjski krijes 2012

Događanja Komentari isključeni za Ivanjski krijes 2012 3

Tisuće posjetitelja večer uoči Ivanja, 23. lipnja, željno iščekuju nizvodno od Kupskog mosta trenutak paljenja dvaju velikih krijesova na suprotnim obalama rijeke Kupe.


Svakako najstarija karlovačka, ali i jedna od najstarijih hrvatskih tradicionalnih manifestacija Ivanjski su krijesovi, kojima Karlovac u ugodnom i veselom raspoloženju dočekuje ljeto. Prvi puta vatre su na obali Kupe gorjele 1779. godine s gažanske strane, a oko 120 godina krijesovi su i svojevrsno natjecanje gradskih četvrti – Banije na lijevoj i Gaze na desnoj obali Kupe.
Praiskonska je to privlačnost vreline plamena i igre svjetlosti buktinja na riječnim brzacima. Spoj vatre i vode, dva temeljna i, naoko, proturječna počela života, daje karlovačkim krijesovima osobit i neponovljiv čar i ugođaj. Krijesom se oponaša Sunce i najavljuje ljeto kao najplodnije godišnje doba, prizivajući dobar urod zrelog žita. Krijesovi tako postaju i znamen karlovačkih lađara koji su stoljećima Kupom razvijali žitnu trgovinu.
Nekoliko tisuća Karlovčana i sve brojniji gosti iz drugih gradova, 23. lipnja okupljaju se na obalama Kupe i uživaju u bogatom programu – očekuju ih pjesma, ples, nogometna utakmica i potezanje konopca između Banije i Gaze, vožnja čamcima, letovi balona i zmajeva, bogata ugostiteljska i gastronomska ponuda i još mnogo toga. Program je na dvije obale uvijek različit, na jednoj u veselju prednjače folklorne skupine, a na drugoj se rock koncertima, uličnim plesovima i performerima, slavi urbana kultura. Vrhunac je u 22 sata, kada se na obje obale pale krijesovi i počinje spektakularni vatromet.

IVANJSKI KRIJES 2012. – PROGRAM
18.00 h
Nogometna utakmica Banija – Gaza (NK Radnik)
20.00 h
POTEZANJE UŽETA NA BANIJANSKOM MOSTU
21.00 h
ŠAFL
22.00 h
PALJENJE KRIJESA
VATROMET
22.30
LOLLOBRIGIDA

Ivanjski krijes 2012

Događanja Komentari isključeni za Ivanjski krijes 2012 0

Tisuće posjetitelja večer uoči Ivanja, 23. lipnja, željno iščekuju nizvodno od Kupskog mosta trenutak paljenja dvaju velikih krijesova na suprotnim obalama rijeke Kupe.

(više…)

Pretraži

Back to Top