Ivanjski krijes 2013

Događanja Komentari isključeni za Ivanjski krijes 2013 12

Tisuće posjetitelja večer uoči Ivanja, 23. lipnja, željno iščekuju nizvodno od Kupskog mosta trenutak paljenja dvaju velikih krijesova na suprotnim obalama rijeke Kupe.


Da je Karlovac grad na četiri rijeke vjerojatno znaju svi, no jeste li znali kako je ovaj grad, smješten u samom srcu Hrvatske, jedan od samo pet svjetskih gradova s ovom iznimnom osobitošću (osim Karlovca četiri rijeke imaju talijanski Torino, španjoska Girona, mađarski Gyor i ekvadorska Cuenca) te pritom i svojevrsni svjetski rekorder kao najmanji od njih? A, gdje su rijeke, tu je i bezbroj mogućnosti za kupanje, sunčanje, ili jednostavno odmor u hladu gustih krošanja na obalama svih gradskih rijeka.
U protekle tri godine mnogima je najpoznatija Korana i Foginovo kupalište, prvo i zasad jedino registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj, koje svojim raznovrsnim sadržajem privlači sve više kupača iz Zagreba i okolice, ali i iz udaljenijih destinacija pa i stranaca koji zastaju kako bi se osvježili na putu prema Jadranu te rado ostaju u ugodnoj atmosferi koranskog kupališta.
Dakako, grad koji živi uz rijeke na njihovim obalama organizira i mnogobrojne manifestacije. Karlovčanima, ali u posljednje vrijeme i sve brojnijim turistima, najdraži je Ivanjski krijeskarlovački pozdrav ljetu na obali Kupe, koji se kontinuirano održava još od 1779. godine! U 20. stoljeću tradicija je prerasla u zabavnu i sadržajnu gradsku manifestaciju, s natjecanjem dvaju četvrti na obalama Kupe, Banije i Gaze, čiji će krijes biti veći, ljepši i duže gorjeti. Iako su oduvijek u noći 23. lipnja okupljali tisuće posjetitelja, krijesovi su poseban impuls dobili u proteklih nekoliko godina, znatnim širenjem programa na samoj obali, ali i dodatnom zabavom na obližnjim gradskim lokacijama poput rock koncerata za mlade.
S tradicijom još iz 1779. godine, svake godine u Ivanjskoj noći, 23. lipnja, na obalama Kupe u samom središtu grada okuplja se nekoliko tisuća posjetitelja koji brojnim zabavnim događanjima pozdravljaju dolazak novog ljeta. Ulični performeri, žongleri vatrom, svirači i plesači te natjecanja poput povlačenja užeta na sredini mosta, dovest će atmosferu do vrhunca u 22 sata kada počinje paljenje velikih krijesova na obalama Kupe i početak spektakularnog vatrometa nad rijekom.
Glazbena zvijezda ovogodišnjeg Ivanjskog krijesa je irska grupa The Cannons, koju predvodi legendarni Sean Cannon iz The Dublinersa, uz sinove Jamesa i Roberta.
Grad Karlovac pokrovitelj je Ivanjskog krijesa, a generalni sponzor manifestacije ove najstarije karlovačke tradicije je Karlovačko! Ovo je već peta godina kako je Karlovačka pivovara generalni sponzor Ivanjskog krijesa. Karlovačka pivovara prepoznala je značaj Ivanjskog krijesa za Karlovac i njegove građane s obzirom da događaj ima i turistički potencijal. Vjerujemo da će omiljeno Karlovačko pivo pružiti odlično osvježenje odraslim posjetiteljima ove manifestacije, te ih pozivamo da u svom omiljenom pivu uživaju odgovorno.
Zabava, ugodna atmosfera i dobro raspoloženje su zagarantirani pa rezervirajte 23. lipnja za posjet Karlovcu i – vatreni pozdrav ljetu!

Pretraži

Back to Top