Izložba Vatroslava Kuliša

Događanja, Kultura Komentari isključeni za Izložba Vatroslava Kuliša 18

U galeriji Vjekoslav Karas do 30. studenog možete pogledati izložbu „Radovi na papiru akademskog slikara Vatroslava Kuliša. Ne propustite ovu umjetničku poslasticu!


Vatroslav Kuliš (1951.) je ostvario vrijedan i pozamašan umjetnički opus prezentiran kroz brojne izložbe i kataloge te interpretiran u monografiji autora Igora Zidića u izdanju Školske knjige (2010.). Svojevrsna kruna njegova opusa bila je prošlogodišnja izložba Slike 1980. – 2012. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.
„Izložba u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu predstavlja najnovije radove na papiru. Riječ je o galerijskim formatima horizontalno polegnutog kadra unutar kojeg se odigravaju ekspresivne likovne kompozicije naglašene geste i žestokog kolorizma. Inventivnim korištenjem slikarskog pribora i tehnika ostvario je izuzetno uzbudljive i svježe detalje, koji su međusobno skladno povezani u zaokružene kompozicijske cjeline. Kuliševe vatrene kugle, sunca i zvijezde, gibaju se znanim i neznanim kozmičkim stazama. Ritam njihovog rasprskavajućeg kolorizma širi prostor slike u beskraj, a oslobođena energija transcendira fizičku pojavnost slike. Ovi radovi su plodovi raskošno zaigrane slikarske imaginacije i stalnog Kuliševog dijaloga s umjetničkim srodnicima, velikanima koji su svoje umjetničko izražavanje hranili osobnim životnim iskustvom i na taj način ostvarili velike i vrijedne umjetničke opuse.“ (Antonija Škrtić, iz predgovora izložbi)
Izložbu prati dvojezični katalog na 24 stranice u boji s tekstovima likovnog kritičara Feđe Gavrilovića i kustosice izložbe i urednice kataloga Antonije Škrtić. Fotografije je snimio Goran Vranić, za oblikovanje tiskanog materijala zaslužni su Sanja Bachrach i Mario Krištofić.
Tijekom trajanja izložbe provodit će se edukativni program za djecu i mlade posvećen istraživanju boje i utvrđivanju znanja o boji kao likovnom elementu. Program su osmislili likovni pedagog Ivana Maradin i muzejski pedagog Marinko Pleskina.
Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture RH, a ostaje otvorena do 30. studenog 2013. godine.

Pretraži

Back to Top