IZVJEŠĆE PROGNOZNE SLUŽBE ZA ZAŠTITU BILJA – obavijest ratarima

Vrt Komentari isključeni za IZVJEŠĆE PROGNOZNE SLUŽBE ZA ZAŠTITU BILJA – obavijest ratarima 16

Ozime žitarice nalaze se u fazi busanja, a jare na početku busanja. Ovisno o spektru korova koji zakorovljuju usjev i fenofaze razvoja žitarica čim vremenske prilike dozvole potrebno je provesti zaštitu od korova.


Za suzbijanje širokolisnih korova od sredine busanja do početka vlatanja u pšenici i ječmu mogu se primijeniti hormonsi herbicidi: Deherba A, Dikocid, Dikonit, Dikopur, Dikopin (1,5-2,5 l/ha), DMA 6, Deherban A extra (1-1,2 l/ha), Dicopur E, Esteron extra 600 EC (0,6-0,8 l/ha); Deherban M (1,5-2,5 l/ha), te herbicidi na osnovi djelatne tvari florasulama: Mustang u dozi 0,4-0,6 l/ha, Lancelot 450 WG u dozi 30-33 g/h (dozvoljen i u jaroj zobi).
Od sredine busanja do stadija drugog koljenca za suzbijanje širokolisnih korova mogu se primijeniti hormonski herbicidi: Deherban fluid (4 l/ha), Astix, Optica (2 l/ha, osim u pšenici i ječmu dozvoljen i u ozimoj i jaroj zobi i ozimoj raži), Duplosan KV (2,5-3 l/ha), Duplosan DP (2-2,5 l/ha), Basagran DP-P (2,5-3 l/ha), Deherban combi MD (4 l/ha), Optica trio (1,5-2,5 l/ha).
Navedeni herbicidi dozvoljeni su u integriranoj zaštiti žitarica.
Podsjećamo na obvezu vođenja evidencijskog lista o tretiranjima i na obvezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja..
Herbicide primijeniti sukladno pismenoj uputi proizvođača.

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA
PODRUČNI ODJEL KARLOVAČKE ŽUPANIJE
ISPOSTAVA OGULIN
dr.sc. Mirna Ceranić- Sertić


Pretraži

Back to Top