Jamstvo za siguran krov

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Jamstvo za siguran krov 28

Hrvatska udruga krovopokrivača (HUK) je strukovno udruženje koje okuplja 155 odabranih krovopokrivača-izvođača radova koji imaju zajednički cilj – izvođenje radova po europskim standardima profesionalnosti i efikasnosti.


Sugovornik nam je predsjednik HUK-a, Vladimir Makoter, ing. građ. koji nam je pružio odgovore na nekoliko pitanja vezanih o radu udruge kao i o aktualnom stanju u graditeljstvu.

Poštovani gospodine Makoter, za početak razgovora molimo Vas da nam se ukratko predstavite, odnosno da nam kažete nešto više o vašem dosadašnjem profesionalnom putu?
V.M.: Odrastao sam u obitelji obrtnika, moj djed je bio majstor krovopokrivač s položenim majstorskim ispitom daleke 1938. godine. Kao dijete bio sam okružen pričama o krovovima i igrao se u dvorištu obiteljske kuće različitim građevinskim materijalom. Kasnije je moj otac nastavio voditi posao, a ja sam mu se već za vrijeme studiranja na Građevinskom fakultetu u Zagrebu pridružio pomažući mu u sastavljanju ponuda na prvim računalima i kućnim pisačima koja su se tada pojavila.

S obzirom na iskustvo iz prakse, za diplomski rad sam izabrao teme ventiliranih krovova te vodoupojnost i čvrstoću crijepa. Dobar dio vremena na izradi diplome proveo sam u laboratorijama Instituta građevinarstva Hrvatske na pripremanju uzoraka i ispitivanju crijepa.
Nastavio sam obiteljsku tradiciju i danas vodim svoj krovopokrivački obrt, uz veliku nesebičnu pomoć moga oca koji uvijek pomaže kada treba.

Predsjednik ste Hrvatske udruge krovopokrivača, što je bila glavna motivacija za osnivanje udruge?
V.M.: Hrvatska udruga krovopokrivača je osnovana 1999. godine, a uzori su nam bile slične udruge u Austriji i Njemačkoj. Želje i planovi su bili sljedeći: zaštititi struku, unaprijediti kvalitetu izrade krovova i krovopokrivanja u svim segmentima, proširiti i koristiti stručno znanje, poboljšati međusobnu suradnju krovopokrivača unutar RH. Zatim surađivati sa svim firmama iz područja izrade krovova, tu mislim na proizvođače krovnih pokrova, krovnih prozora, hidroizolacija, toplinskih izolacija, proizvođače i distributere drvene građe, alata, spojnog pribora i svih onih koji su zainteresirani za suradnju s udrugom.
Na kraju ono najvažnije, pružiti najbolju uslugu našim naručiteljima radova – napraviti krovove koji traju najdulje i koji izgledaju najljepše.

Tko su sve članovi HUK-a? Kako se može postati član HUK-a?
V.M.: Članovi HUK-a su registrirane tvrtke i obrti u RH koji se pretežno ili potpuno bave izgradnjama i obnavljanjima kosih i ravnih krovova. Kada govorimo o struci, tu su zastupljeni tesari, krovopokrivači, izolateri, limari i građevinski inženjeri.

Želite li postati član HUK-a potrebno je sljedeće:
a) na web stranicama HUK-a pronađete sve potrebne dokumente, postoje i upute za pristupanje

b) popunite pristupnicu, pridodate izvod iz obrtnog ili sudskog registra i domovnicu i sve to pošaljete ili poštom na adresu HUK-a: Hrvatska udruga krovopokrivača, Bisačka 21, 10000 Zagreb ili skenirano na email: [email protected] ili na faks 01 3664246.

Ako su svi uvjeti zadovoljeni, na prvom sljedećem sastanku predsjedništva odlučuje se o primanju novih članova.
Plaća se i članarina koja na godišnjoj razini iznosi 600 kn.

Što HUK nudi obrtnicima i tvrtkama, a što krajnjim korisnicima?
V.M.: HUK je na dugom putu pozicioniranja kao najtraženijeg partnera u izgradnji ili sanaciji krovova. Drugim rječima, želimo postići to da ako netko u Hrvatskoj želi sanirati postojeći krov ili izgraditi novi – nađe svog izvođača među članovima HUK-a. Kada to postignemo, svaki član HUK-a će imati veliku motivaciju, a to je stalnost poslova.
Istovremeno, krajnji korisnici moraju dobiti najbolju moguću uslugu koju propisuju Hrvatske i Europske norme. HUK stoji iza svakog svoga člana i jamči za kvalitetu radova. Tko ne bude mogao pratiti visoku uslugu i kvalitetu radova, neće biti član HUK-a.

Na ovaj način krajnjim korisnicima – naručiteljima radova pružamo sigurnost kao najveću vrijednost. Uzajamnost ovih odnosa će rezultirati konstatnom potražnjom za našim članovima, a to će s vremenom smanjiti i potražnju za krajnje nesigurnim radom na crno.

U kojoj je mjeri domaće tržište informirano o radu vaše udruge i koja je uloga i misija HUK-a? Nedavno ste objavili i novu brošuru HUK-a u kojoj ste obradili neke osnovne teme vezane uz krovove, recite nam nešto više o tome?
V.M.: Usluga izgradnje ili sanacije krova nije nešto što vam treba svaki dan. Svaki dan kupujete kruh u vašoj omiljenoj pekarnici jer ste se osvjedočili da je tamo kruh jako ukusan. U jednom ljudskom životnom vijeku krov gradite ili sanirate dva puta, pod uvjetom da imate jednu kuću. U takvom slučaju mi moramo biti spremni na konstantno informiranje domaćeg tržišta da se zna da na jednom mjestu mogu naći vrhunske izvođače i dogovoriti vrhunske građevinske usluge. Posao informiranja tržišta o našoj udruzi biti će trajan, no jasno je da s vremenom očekujemo veću prepoznatljivost brenda i imena HUK.

Na tome tragu je i objava nove brošure s popisom i kontaktima svih članova HUK-a. Za početak je napravljen popis od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj na kojima ćemo nastojati biti trajno prisutni putem ovih brošura kako bi krajnji kupci – naručitelji radova što lakše mogli doći do svojih izvođača.

Kakva je suradnja s proizvođačima krovnih pokrova?

V.M.: Kratko rečeno, suradnja je dobra. No ima puno prostora za proširenje suradnje. Želimo bolju suradnju ne samo s proizvođačima krovnih pokrova, nego i sa svim drugim tvrtkama srodnima našim strukama koje sam već spominjao. U cilju proširenja ove suradnje, te boljih i češćih kontakata sa svim postojećim i budućim partnerima, Hrvatska udruga krovopokrivača zaposlila je profesionalnog tajnika koji je službeno započeo s radom 1. studenoga ove godine. Ovih dana ćemo imati i njegovo službeno predstavljanje.

Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete u svom radu?

V.M.: Što se rada udruge tiče, iskreno rečeno – ne nedostaje nam ideja, planova i želja da ostvarimo naše ciljeve. Ono što nedostaje je vrijeme da se to ostvari i financijska sredstva. To je bio još jedan razlog da se angažira profesionalni tajnik koji će prema našim zamislima i svojim osobnim doprinosom pomoći da se ideje brže realiziraju. Ja i ovim putem pozivam naše sponzore i partnere da nas i nadalje podrže u radu, i svim našim sponzorima iskreno zahvaljujem na dosadašnjoj potpori i suradnji.

Rad naših članova – tvrtki i obrta suočava se s drugim problemima, a to je smanjenje obujma građevinskih radova u RH što je rezultiralo smanjenjem cijena rada i pojavom rada na crno. Rad na crno svojom nesigurnošću stvara nered na tržištu, smanjuje cijene, a redovito smanjuje i kvalitetu radova, pa se opet suočavamo s problematičnom tezom “da su svi majstori jednaki = loši”.

Kroz svoj rad HUK će promovirati legalan i kvalitetan rad, pri čemu će svi profitirati:

a) krajnji kupci zbog kvalitete radova i sigurnosti poslovanja s legalnim izvođačima,

b) izvođači – članovi HUK-a zbog toga jer će biti stalno traženi i cijenjeni partneri kod izgradnje ili sanacije krovova i

c) proizvođači proizvoda koji se ugrađuju u krovove zbog toga jer će njihovi proizvodi biti ugrađeni na pravilan način i tako će biti pošteđeni reklamacija i negativnih komentara o svojim proizvodima.

I za kraj, možete li se ukratko osvrnuti na stanje u graditeljstvu RH… Vaše sugestije i procjene…
V.M.: Statistički pokazatelji govore nam da već četvrtu godinu zaredom pada obujam građevinskih radova, jasno je da je to utjecaj općih ekonomskih prilika u Hrvatskoj, ali i u Europi i svijetu. U graditeljstvu je uvijek bilo razdoblja rasta i uspona, razdoblja stagnacija, ali i razdoblja nazadovanja i pada. To su cikličke promjene, samo je pitanje duljine trajanja pojedinih razdoblja.

Nemamo drugog izbora nego i dalje raditi najbolje što možemo, vrijeme je za rad, kontrolu potrošnje – pri tome ne mislim na štednju, štedjeti treba kada se bolje zarađuje, danas samo treba racionalno raspoređivati sredstva kojima raspolažemo. Vrijeme je za solidarnost u smislu da susjed susjedu javi gdje se može povoljnije nabaviti određena namirnica, a kolega kolegi može pomoći u savjetima i izmjeni iskustava u poslu. Znam da pojedini kolege međusobno surađuju – posuđuju alate, ljude ili materijale s kojima se radi – to su primjeri kvalitetne suradnje do koje ne bi došlo da se nisu upoznali unutar udruge.

Hrvatskoj je potreban red i disciplina u poslovanju, počevši od usluga državne i lokalne administracije, reda u propisima i zakonima, morate se moći osjećati sigurno, to je bit svake države – da vam pruži sigurnost, pri tome mislim i na sigurnost plaćanja i zaštite u pravnom smislu. Puno stvari još treba napraviti da se stanje poboljša. Ali ne smijemo čekati da netko drugi nešto napravi umjesto nas i za nas, svatko od nas mora poći od sebe i svojim primjerom dati i drugima poticaja da učine isto.
Ja sam po prirodi realista, stalno analiziram stvari, i ako je ikome važno moje mišljenje, onda ću reći kako očekujem da se u građevinskom sektoru situacija počne okretati na bolje. Iskreno to mislim, treba nam samo strpljenja i malo optimizma. Ključna riječ je strpljenje.
Graditeljstvo je kotač zamašnjak svake privrede. Kada dođete u neku zemlju i ne znate kakvo je stanje u njenoj ekonomiji, raspitajte se kako stoji sektor građevinarstva; ako stagnira ili pada – ekonomija je u padu, ako raste – i ekonomija raste. Prvi pokazatelji izlaska iz krize pokazat će se u povećanju obujma graditeljskih radova. Bez obzira na sve, krovovi će uvijek biti važni i morat će se graditi i popravljati.

Goran Korać

Pretraži

Back to Top