Kako izabrati dječja kolica?

Djeca Komentari isključeni za Kako izabrati dječja kolica? 27

Najčešća dvojba budućih roditelja odnosi se na odabir kolica za bebu.

Kolica su sigurno najčešće korištena stvar u prvim mjesecima života djeteta. Kako na tržištu postoji mnogo različitih vrsta, za buduće roditelje je vrlo teško donijeti odluku koja kolica kupiti za njihovu bebu. Najbolja kolica za vas ne moraju biti ona koja su najbolja za vaše susjede ili prijatelje. Mjesto stanovanja, dob djeteta, broj djece u obitelji i mjesta na koja ćete ići, važni su čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja koja kolica kupiti.
Evo nekoliko karakteristika na koje obratite pažnju pa ćete možda lakše donijeti odluku
Položaj sjedala
Ako kolica koristite za prva tri mjeseca, sjedalo se mora spuštati do ležećeg položaja. Nakon toga većina djece uživa ako je smještena u poluležećem položaju. Provjerite broj položaja na kolicima koja birate i provjerite da li možete lagano mijenjati položaje.
Visina ručki
Idealna visina ručke je u visini struka ili malo niže. Većina kolica rađena je za ženu prosječne visine. Ako ste viši vi ili suprug odaberite kolica gdje se visina ručke može podešavati.
Sklapanje
Provjerite da li ćete moći sami sklopiti kolica jer sigurno će biti dosta situacija kad ste sami s djetetom. Idealno je ako ih možete sklopiti jednom rukom dok u drugoj držite dijete.
Sigurnosni pojasevi
Kopče na pojasevima moraju biti udobne, sigurne i besprijekorno funkcionirati, a pojasevi jaki i otporni kako bi spriječili starije dijete da vam iziđe iz kolica.
Jednostavno upravljanje
Provjerite da li je jednostavno gurati kolica naprijed te skretati desno i lijevo jednom rukom. Veličina kotača kao i to da li se mogu okretati u svim smjerovima utječe na bolju ili lošiju upravljivost na ravnim ili neravnim terenima, svaka kolica su namijenjena određenim uvjetima, a na vama je da odredite vaše prioritete.
Pomična ručka
Ručke koje se mogu prebacivati s prednje na stražnju stranu su vrlo praktične. Dok je dijete malo zahvalnije je ako je okrenuto prema Vama, a kad je veće zadovoljnije je ako promatra kud se vozi. Također ovisno o položaju sunca bolje je ako promjenom ručke okrenete dijete od sunca.
Veličina sklopljenih kolica
Provjerite veličinu sklopljenih kolica i da li vam odgovaraju veličini prtljažnika automobila.
Tkanina
Provjerite koji je način održavanja tkanine na kolicima, da li se jednostavno čisti vlažnom krpom, da li je predviđena za skidanje i pranje. Ako planirate imati više djece razmislite i o boji, najpraktičnije su univerzalne boje za oba spola.
Težina
Teža kolica su uglavnom sigurnija, lakša kolica su praktičnija za unošenje u auto, kuću i sl.
Tipovi kolica
Kolica s više položaja
za novorođenče koristite ležeći položaj, zatim poluležeći i na kraju sjedeći. Ova kolica su vrlo praktična i za stariju djecu jer i dijete koje savršeno sjedi, ako zaspe u šetnji, vrlo jednostavno možete poleći u vodoravni položaj da mu glava ne visi.
Kolica s košarom za novorođenče
Košara vam treba za prvih par mjeseci bebina života, potrebnija je bebama rođenim u zimskim mjesecima.
Kolica sa auto sjedalicom.
Kod ovih kolica se nosiljka pričvršćuje na kolica. To je vrlo praktična kombinacija koja omogućava da premjestite bebu iz automobila u kolica, a da je ne probudite. Postoje također i 3 u 1 sistemi kod kojih dobivate kolica, košaru za bebe od rođenja do otprilike 3 mjeseca života i auto sjedalicu/nosiljku.
”Kišobran” kolica
To su lagana kolica za veću djecu. Jednostavno se sklapaju, idealna su za putovanja, imaju manje kotače no često se ne mogu spustiti u ležeći položaj, iako neki modeli mogu pa se informirajte o tome.
Sigurnost prije svega:
Nikada ne ostavljajte dijete u kolicima bez nadzora.
Uvijek vežite dijete u kolicima, čak i novorođenče
Odmaknite djecu kad sklapate ili rasklapate kolica.
Nemojte dopustiti djeci da se igraju s kolicima.
Kad stanete, uvijek koristite kočnice.
Savjet za kraj: pogledate sve prednosti i nedostatke modela koji vam se sviđaju i uskladite ih sa svojim željama i mogućnostima. A bebici je ionako svejedno u čemu se vozi, važno joj je samo da ste vi blizu.
Više informacija: STARS, specijalizirane dječje trgovine – Banija 11, Karlovac, Tel: 648 540, Trg J.B.Tita 2, Karlovac, Tel: 638 585

Pretraži

Back to Top