Kako se hraniti ljeti

Hrana, Zdrav život Komentari isključeni za Kako se hraniti ljeti 14

Stiglo nam je ljeto, a s njim i vrućine. Tijelo se ljeti pojačano znoji i na taj način gubimo dosta tekućine iz tijela stoga nam je hidratacija u ljetnim mjesecima vrlo važna.


Znojenje je normalni tjelesni proces kojim se ljudsko tijelo hladi i regulira tjelesnu temperaturu. Znoj je kemijski u najvećem dijelu voda i sol natrijevog klorida, a sadrži i elektrolite koji pomažu u regulaciji ravnoteže tekućina koje se nalaze u organizmu. Izgubljenu tekućinu treba nadoknaditi kako u metabolizmu ne bi došlo do većih poremećaja, obično sa 8 čaša vode na dan u normalnim uvjetima, a kada su vani vrućine treba i više (o važnosti vode u našem organizmu čitajte na http://www.pharma-bio.hr/tijelo-duh
Osim vode vrlo je bitna i prehrana koja treba biti lako probavljiva i bogata nutrijentima koji će nam dati dovoljno energije, a bez osjećaja težine. Iz tog je razloga vrlo bitno jesti što više voća i povrća, laganih salata i svježe cijeđenih sokova.
Preporuča se jesti češće, manje obroke kvalitetnih sezonskih namirnica. Krastavci, zelena salata, rajčice, lubenice i dinje sadrže veliku količinu vode, ali i visoko iskoristive elektrolite. Izbjegavajte prerađene ugljikohidrate, jedite ugljikohidrate s većom količinom vlakana i hranjivih tvari odn. integralne žitarice, tjesteninu i brašno. Pijte i biljne čajeve, u većim količinama. Ako vas muči pretjerano znojenje indijska biljka neem je vrlo učinkovita u reduciranju znoja, a od domaćih biljki svakodnevno popijte čaj od kadulje.
U ljetnjim mjesecima često smo izloženi sunčevim zrakama koje mogu štetno djelovati na našu kožu, ali i na cijeli organizam. Za sunce se trebamo pravilno pripremiti i poštovati njegovu snagu (o djelovanju sunca na našu kožu pročitajte na http://www.pharma-bio.hr/zdrava-prehrana/tijelo-duh/130-sunce-na-mojoj-kozi
U zaštiti od sunca važnu ulogu imaju karotenoidi posebno široko rasprostranjeni biljni pigment beta-karoten koji potiče stvaranje zaštitnog pigmenta melanina u našoj koži. Prirodni izvori su mrkve, dinje, lubenice, marelice, špinat, brokula i blitva te posebno alge.
Alga spirulina bogata je beta-karotenom koji koži daje izvornu elastičnost i prirodan, zdravi sjaj. Cjeloviti je i prirodni dodatak prehrani koji sadrži izvanrednu kombinaciju beta-karotena, klorofila, vitamine skupine B (B1, B2, B12) cjelovite proteine te mnoštvo minerala i enzima važnih za ljudsko zdravlje. Spirulina sadrži i karotene zeaksantin i beta kriptoksantin koji također imaju snažno antioksidativno i zaštitno djelovanje.
Još jedan antioksidans sa snažnim zaštitnim djelovanjem na kožu je astaksantin, karotenoid koji štiti stanice od preranog starenja i oštećivanja. Astaksantin pomaže koži da regenerira UV zrakama oštećena kolagenska vlakna, a osim toga pomaže podizanju razine vlažnosti i elastičnosti kože i tako djeluje i na smanjenje bora. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.
Uz ove karotenoide važnu antioksidativnu ulogu za našu kožu imaju i likopen, lutein te vitamini C i E. Od minerala ljeti trebamo paziti i na magnezij i kalij jer se pojačano gube znojenjem. Moram još spomenuti i važnost selena koji može smanjiti rizik od nastanka crvenila kože i opeklina pri izlaganju suncu i cink koji je kao dodatak prehrani djelotvoran kod opeklina, ekcema i osipa.

Irena Penić, mr.pharm.

Više na:
www.pharma-bio.hr ili Facebook: Pharma&Bio

Vladimira Nazora 4, Karlovac, Tel.: 047/649-921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14

Pretraži

Back to Top