Konoplja

Hrana, Zdrav život Komentari isključeni za Konoplja 15

Konopljina ljekovitost poznata je tisućljećima. U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko ljekovito djelovanje.

Prošlost…
Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovjek ikad zasadio.
Konoplja (Cannabis sativa L.) je korištena u Kini prije najmanje 10 000 godina.
Konopljina ljekovitost poznata je tisućljećima. U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko ljekovito djelovanje.
No bilo je poznato i djelovanje kolačića s konopljom koji izazivaju "opuštenost i veselje" (grčki liječnik Galen, 200. godina).
Plinije Stariji kao i još neki autori spominju korištenje konoplje za suzbijanje bolova.

Sadašnjost:
Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, ulje konoplje djeluje blagotvorno i ljekovito na tijelo te pomaže u uspostavljanju normalne tjelesne ravnoteže. Moglo bi se reći da – čini čuda.Ulje konoplje sadrži kiseline omega 3, omega 6 i GLA. Gamalinolenska masna kiselina (GLA) u ovom ulju predstavlja oko 3 % svih višestruko nezasićenih masnih kiselina. Gamalinolenska kiselina (GLA) spada meðu nužno potrebne ili esencijalne masne kiseline (EFA = essential fatty acid) koje se primarno nalaze u biljnim uljima. Iako su EFA nužno potrebne za naše zdravlje, tijelo ih samo ne može proizvoditi pa ih zato moramo proizvoditi sami, putem hrane.
Ima savršen omjer omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti.
Konopljino sjeme je najbogatiji poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina.
Sjemenke konoplje jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol i štite krvne žile.
Konopljino sjeme je bogat izvor fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne žile, stanice, kožu i mnoge organe. Vrlo lako je probavljivo i ne uzrokuje nadutost i plinove.
Konopljino ulje je orašastog okusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vrijedni sastojci.
Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS, liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga.
Zbog njegovih nutritivnih svojstava, konopljino ulje je savršeno za njegu kose i kože.
Redovito konzumiranje ulja konoplje pomaže u poboljšanju ili otklanjanju sljedećih zdravstvenih tegoba:
– neurodermitis
– predmenstrualni sindrom
– reumatični artritis
– dijabetička neuropatija
– bolesti srca i krvnih žila
– sprječava zgrušavanje krvi
– reumatoidni artritis
– kronična upala mjehura
– psorijaza
– ulcerozni kolitis

Ulje možete koristiti u salatama, juhama, bilo kojim jelima po želji, također i u frapeima, ili omiljenim desertima. Preporučena doza je do 2 žlice na dan.
Skladištenje: na hladnom, tamnom i suhom mjestu (omega kiseline se uništavaju na svjetlosti i toplini). Ovo ulje je najbolje čuvati u hladnjaku nakon otvaranja, te iskoristiti u roku od 6 mjeseci.

Biljna ljekarna i trgovina zdrave hrane PHARMA&BIO
Vladimira Nazora 4, Karlovac
Tel.: 047 649 921,
www.pharma-bio.hr
https://www.facebook.com/pharmabio123

Pretraži

Back to Top