Kraljevska hrana iz košnice

Hrana Komentari isključeni za Kraljevska hrana iz košnice 26

Matična mliječ, poznata i kao „kraljevska hrana“, najdragocjeniji je proizvod pčela. Smjesa je to brojnih sastojaka, od kojih neki nisu nađeni nigdje drugdje u prirodi a i ne mogu se proizvesti u laboratoriju. S razlogom, sve je veće zanimanje za matičnu mliječ kao tvar koja jača imunitet, ubrzava oporavak i obnavlja vitalnost organizma.


Matična mliječ je izlučevina posebnih pčelinjih žlijezda, a proizvode je mlade pčele radilice kao hranu za matice i ličinke. Ni matica ni trutovi nemaju te žlijezde. Pčele koje prozvode mliječ i hrane ličinke zovu se dadilje ili hranilice. Da bi mogle lučiti dovoljne količine mliječi, pčele hranilice moraju imati dovoljno peludi, meda i vode, kao i odgovarajuću temperaturu. Samo se matica cijeli život hrani s mliječi, dok ostale pčele dobivaju samo pelud i med. Smatra se da upravo mliječ omogućava matici da živi oko dvadeset puta dulje od pčele radilice. U ljetnom periodu pčele radilice intenzivno sakupljaju nektar, pelud i propolis s biljaka što im skraćuje životni vijek na samo par mjeseci.
Matica se također iznimno iscrpljuje polaganjem jajašaca, posebno tokom ljeta kada dnevno položi između 2000 i 4000 jajašca koja premašuju njenu dvostruku težinu, a ipak živi oko 5 godina. Mliječ je bijele do blijedožućkaste boje, koja potječe od pigmenta cvjetnog praška. Karakteristične je konzistencije (poput vrhnje), arome i okusa (kiselkasta – pH 3,5-4,5 i blago slatkasta). Kemijski sastav čini 65-70 % vode, 15-20 % bjelačevina, 10-18 % šećera, do 8 % lipida te do 3 % mineralnih tvari, vitamina, enzima i hormona. U mliječi se nalaze gotovo svi vitamini, posebno vitamini B skupine. Sarži acetilkolin i kolin koji sudjeluju u prijenosu impulsa između živčanih stanica. Znanstvenici najveći doprinos učinka matične mliječi pripisuju 10-HDA, nezasićenoj masnoj kiselini karakterističnoj samo matičnoj mliječi koja pokazuje antibakerijska, antioksidativna i protutumorska svojstva, te poboljšava proizvodnju kolagena u koži.
Iz sastava je vidljivo da je matična mliječ vrlo hranjiv i visokoenergetski proizvod koji osigurava brz rast stanica matice. Dokazano je da zaustavlja razvoj bakterija, povećava otpornost na stres i bolesti, pomaže u regeneraciji stanica i tkiva, održava vitalnost mozga i poboljšava pamćenje, ima pozitivan učinak na krvožilni sustav, smanjuje razinu kolesterola te stimulira imunološki sustav. Matična mliječ pospješuje razmjenu tvari u tijelu i poboljšava krvnu sliku. Jedno je od najboljih i najbrže djelujućih sredstava kod proljetnog umora i opće iscrpljenosti. Posebno se preporuča djeci, mladima u fazi intenzivnog rasta, kao pomoć za bolje podnošenje kemoterapije te kod svih koji se oporavljaju nakon bolesti.
Matična mliječ je iznimno nestabilna, lako mijenja izgled i svojstva. Izvornu matičnu mlječ potrebno je skladištiti na hladnom i tamnom mjestu. Na tržištu se može naći u obliku alkoholne tinkture, kao liofilizat (od kojeg se spravljaju tablete i kapsule), te kao dodatak u sirupu i medu. Smatra se da su u liofiliziranom ekstraktu sačuvane sve vrijedne tvari kao i u svježoj matičnoj mliječi, uz mogućnost duljeg roka trajanja. 10-HDA služi za potvrdu kvalitete i eventualno patvorenje matične mliječi jer nije nije pronađena niti u jednoj drugoj prirodnoj tvari i za sada ju nije moguće proizvesti sintetski.
Ako u nekom proizvodu nema 10-HDA, ili se nalazi u tragovima, može se zaključiti da je matična mliječ zamjenjena nekom drugom supstancijom ili je loš proces izoliranja, skladištenja i pakiranja uništio djelatne komponente.Predivna i besprijekorna organizacija pčela i košnice zadivljuje čovjeka i njegov nesavršeni um. Matična mliječ je proizvod tog predivnog svijeta pčela. Svjedoci smo sve šire i maštovitije upotrebe (vrlo često i nepotrebne) insekticida i drugih sredstava u poljoprivredi koji uništavaju pčele i smanjuju njihov broj. Krajnje je vrijeme da se zapitamo vrijedi li uništiti njihov savršeni svijet i pritom sebi trovati hranu…
Anamaria Petančić, mag.pharm., fitoaromaterapeut
Preporučujemo : Matična mliječ u eko medu Krnić , Vitarojal ampule – matična mliječ Api Pharm
Više na: Biljna ljekarna i trgovina zdrave hrane
www.pharma-bio.hr ili Facebook: Pharma&Bio

Vladimira Nazora 4, Karlovac, Tel.: 047/649-921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14

Pretraži

Back to Top