LADO – Pri kumekovoj kleti

Glazba Komentari isključeni za LADO – Pri kumekovoj kleti 15

Jedini album koji vam treba za Martinje 🙂 Kolikogod da je u hrvatskoj povijesti bilo mraka i nesigurnosti, zala i opasnosti, u vremenima dobra i smirena života, naši su preci pjevali poneseni iskonskom radosti vlastita bitka.


U tim se razdobljima i oblikovala tradicija društvenog zabavljanja uz vino s brojnim finesama u pravilima ponašanja. Druženja uz piće bile su zgode za otkrivanje osobnosti, životnih potreba, poriva i skrivenih želja, pokretale su se ponekad zajedničke neke akcije, donosile odluke, usklađivala mišljenja, dogovarala se izmjena dobara… Iako je povoda za takva druženja bilo u običajnom naslijeđu napretek (brojne svetkovine i proslave, imendani, rođendani, krstitke, firmanja, odlasci u vojsku, povratci iz stranog svijeta, prošnje, zaruke, svadbe, bratimljenja, pomirbe…), ovdje mislimo na one gdje je baš vino bilo glavni motiv sastajanja što se odavna, gotovo kultno, njegovalo u vinorodnim krajevima Hrvatske.
Iz emocija koje bi potaknulo vino, u nekom sretnom i logičnom slijedu druženja, nastajale su i vrlo osmišljene pjesme koje su sadržajem poticale na domoljublje, zajedništvo, prijateljstvo (pajdaštvo), kumstvo, bratimstvo, ili su pak isticale univerzalnu ljubav, toleranciju i druge ljudske vrijednosti. U izboru popijevaka za ovaj Compact disk zadržali smo se uglavnom na sadržajima koji su – bilo tekstom, bilo melodijom, svoje korijene imali u gradovima kajkavske Hrvatske. No kako “vinski krug” započinje u goricama, na selu, pod rukama seljaka, uključili smo i tri popijevke koje su nastale u ruralnim krajevima sjeverozapadne Hrvatske.
Tradicija nije osobito uvažavala pojedince koji bi zazirali od vina ali se s više odbojnosti odnosila prema onima koji, pri piću, svojim ponašanjem, ne bi znali održati svima prihvatljivu mjeru. “Vinsko” druženje bilo je uglavnom pravo muških, dok su žene, iako nezaobilazne u društvu, bile u drugom redu važnosti. Pjesme su pokretali muški počimatelji (popevači). Govornici, nazdravičari, aktivni hijerarhijski sudionici takvih zabava (“govorači”), bili su isključivo muški. Ipak – treba to naglasiti – pjevalo se domaćicama, hvalilo njihovu dražest i ljepotu, susretljivost i, dakako, odličnu hranu. Delikatnost je vinskog druženja u činjenici da se ljudska ćud te pojedinačna i kolektivna svijest otvara na specifičan način, razgrću se ljudske osobine a osnažuju fiktivni ili stvarni potencijali. Bar nakratko čovjek je u piću onakav kakav doista jest ili pak – kakav bi želio biti. “U vinu je istina” uzviknuo je antički pisac prije dva milenija i to još uvijek odzvanja svijetom a naša je tradicija nadovezala: “Što trijezan misli, pijan govori”.
Nije, dakako, ovdje riječ o pijanstvu ali je svu složenost duhovnog stanja u piću narodna mudrost ugradila u svoja pravila da bi zajednica imala i korist ali i ljepotu doživljaja. Većina ljudi ta je pravila i uvažavala. Kajkavske gradske “vinske” popijevke u novijoj su tradiciji sadržajno vezane s pajdaštvom (pajtás – mađ. padaş – tur. păydăš – perz.), i domoljubljem (…horvatske šege i adeti…) a seoska se vinska tradicija nastavljala na širi smisao radne godine i brojnih rituala koji su je pratili od davnina, od “vinske trte” do zimskih svetkovina. (“…dečki ju obrejžejo a deklice povejžejo…”).
U ovom izboru našlo se popijevaka kojih su melodije zaboravljene pa ih nema ni u zapisima ni u sjećanjima. Ostalo je nešto stihova u križevačkoj tradiciji koje sam uglazbio s velikim respektom u želji da povežem prekinute niti tradicije u ovoj pučko-glazbenoj vrsti kojoj nismo posvećivali dovoljno pažnje. Namjera mi je bila popijevke učiniti prihvatljivima novijim generacijama koje pjevaju od iskonske radosti života. Skladbe su stilski utemeljene u naslijeđu šireg kajkavskog područja a neke je od njih praksa već potvrdila. Jedna između njih, “Nazdravimo, Bogu fala!” prvu je izvedbu doživjela na Festivalu kajkavske popevke “Krapina” u izvedbi prvih “Ladarica” i ansambla “Kužiš stari moj”. Pjesmu sam skladao na prelijepi tekst nenadmašnog Drage Britvića. Sigurno bismo pogriješili ako bismo vinskom pajdaškom iživljavanju pridavali veću važnost nego što mu po zdravoj i trijeznoj pameti pripada ali možda još i više ako bismo ignorirali te specifične stvaralačke impulse koji su obogaćivali naše tradicijsko tkivo. Želimo tek proviriti u onaj bolji, plemenitiji dio ljudske prirode iz koje su – s vinom u duši, smijehom i ponekom suzom – procurile i tople ljudske misli u riječi i pjesmi.
Želimo ponuditi svim mlađima i starijima koji su skloni zajedništvu i prepuštanju pjesmi, nešto naše, domaće, kajkavsko, prepoznatljivo hrvatsko, za opuštanje i uživanje.
NOVO U PRODAJI
Popis pjesama:
01. Pri kumekovoj kleti
02. Dobrodošlica
03. Nikaj na svietu lepšeg ni
04. Lepa ti je vinska trta
05. Domoljubna pajdašija
06. Svud na svetu
07. Išel budem f kleticu
08. Bilikum
09. Gverc poljka
10. Zdravica starešini
11. Starešina, diko naša
12. Došel jesi, bratec dragi
13. Pohvala gazdarici
14. Bog poživi gazdaricu
15. Pet je kumi v jeni kleti
16. Okoli mize zagorske
17. Trinka
18. Zahvala pajdašima
19. Nij na svetu lepšega
20. Kolko kaplic, tolko let
21. Nazdravimo, Bogu fala!
Božo Potočnik
CD "Pri kumekovoj kleti" potražite u AQUARIUS MUSIC SHOPOVIMA (Varšavska 13, Vlaška 44 i Maksimirska 16, Zagreb) ili na www.cedeterija.hr !

Pretraži

Back to Top