LCHF/PALEO – SMRŠAVITE I UNAPRIJEDITE SVOJE ZDRAVLJE!

Hrana Komentari isključeni za LCHF/PALEO – SMRŠAVITE I UNAPRIJEDITE SVOJE ZDRAVLJE! 28

LCHF (low carb high fat) i Paleo različiti su nazivi za vrlo sličan način prehrane koji se bazira na izvornoj, prastaroj ljudskoj prehrani, prije masovnog uzgoja i industrijske prerade, dok se hrana uzgajala i pripremala lokalno i organski, na prirodan način, bez otrovnih kemikalija.

To je prehrana bogata mesom, ribom, jajima, povrćem i prirodnim masnoćama, a na uštrb škroba i šećera i rafiniranih biljnih masnoća.
Izbacivanjem žitarica i mahunarki iz prehrane, znači namirnica bogatih škrobom i šećerima dolazi do stabilizacije šećera u krvi, a time i inzulina pa se oslobađaju masne naslage i troše za energiju. Zbog toga spontano dolazi do mršavljenja, ali i do oporavka mnogih tegoba do kojih dolazi zbog konzumiranja procesirane hrane bogate škrobom i šećerima.
Kao što i samo ime LCHF govori smanjeni unos ugljikohidrata ne znači povećani unos proteina nego povećani unos kalorija iz masnoća. Pri tome treba naglasiti da osim smanjenja ugljikohidrata treba voditi računa o kvaliteti i porijeklu namirnica pa tako treba izbjegavati industrijska ulja, hidrogenizirane masti i druge industrijske prerađevine koje su prepune umjetnih dodataka i štetnih kemikalija. Prehranu treba bazirati na izvornim namirnicama, koliko je moguće iz domaćeg ili organskog uzgoja.
Iako se ovakav način prehrane suprotstavlja ustaljenim preporukama o standardnoj zdravoj prehrani dokazani su brojni benefiti ovakve prehrane kod metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i pretilosti uz smanjenje većine faktora rizika srčano-krvožilnih bolesti.
Ovakva prehrana može se prilagoditi vašim afinitetima i svatko može u tom okviru naći namirnice i jela koja njemu odgovaraju. Danas je lako dostupno mnoštvo čak i tradicionalnih recepata koji su prilagođeni ovakvoj prehrani tako da čovjek koji se odluči ovako hraniti jede raznovrsno, jede zdravo i ukusno, osjeća se odlično i na jedan drugi način uživa u hrani, te mršavi bez gladi.
RECEPT
Žemlje bez brašna
> 4 vrhom pune kuhače sezamovog brašna
> 4 vrhom pune kuhače aru praha
> 1 kuhača psillyum ljuskica (ne brašna)
> 2 jaja
> pola žličice sodabikarbone (isto toliko jabučnog octa, koji se nalije na sodabikarbonu dok ne zapjeni)
> 1 žličica soli
> 1 žlica kokosovog ulja
Sve sastojke izmiješati uz dodavanje vode dok se dobije smjesa gusta kao tijesto za palačinku. Smjesu rasporediti u silikonske kalupe za muffine i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, dok vrh tijesta ne postane hrskav. To traje cca. 23-25 minuta. Kako se tijesto hladi, tako će omekšati.

PHARMA&BIO
Vladimira Nazora 4, Karlovac,
Tel.: 047 649 921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14
Pharma&Bio Facebook

Pretraži

Back to Top