Međunarodni dan glazbe / Inicijativa za Nacionalno natjecanje glazbenih umjetnika

Događanja, Glazba Komentari isključeni za Međunarodni dan glazbe / Inicijativa za Nacionalno natjecanje glazbenih umjetnika 7

Kratak razgovor s povodom: Goran Končar, 1. listopad – MEĐUNARODNI DAN GLAZBE


Prvi listopad u svijetu se od 1975. slavi kao Međunarodni dan glazbe. Zahvaljujući Yehudiju Menuhinu, jednom od najvećih violinističkih virtuoza svih vremena i tadašnjem predsjedniku UNESCO-vog glazbenog odjeljka (IMC), ideali mira i razmjena iskustava i kulturalnih osobitosti posebno se obilježavaju i u polju glazbene umjetnosti.
Promatrajući Zagreb kao jedan veliki glazbeni centar u kojem tradicionalno djeluju brojni ansambli i glazbeni pisci te koji ugošćuje mnoge i raznorodne izvođače iz čitavog svijeta, postavlja se pitanje osmišljavanja i kvalitetnog obilježavanja Međunarodnog dana glazbe i u nas.
Violinist Goran Končar, član Zagrebačkog kvarteta i redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, otkriva kako se nešto ipak događa: ”Kujemo planove kako bismo sljedeće godine na ovaj dan imali nacionalno natjecanje glazbenih umjetnika, a to je nešto što do sad u Hrvatskoj nismo imali!”
Ističući važnost uključivanja u obilježavanje Međunarodnog dana glazbe, čime bi se Hrvatska dodatno učvrstila na svjetskoj kulturnoj karti, Končar dodatno naglašava vrijednost brige za naše mlade autore i izvođače, ”naš kulturni proizvod”, koji bi nacionalno natjecanje trebalo lansirati u smjeru velikih svjetskih priredbi.
Studenti Muzičke akademije i učenici zagrebačkih glazbenih škola, u iščekivanju svog natjecanja, Međunarodni će dan glazbe ove godine obilježiti nastupima u okviru programa koji će se održavati u knjižnicama i nekim manjim dvoranama.
Zagrebački pak kvartet, u kojem djeluje Končar, pripremio je seriju koncerata koju će otpočeti u nedjelju u Slavonskom Brodu, a nastaviti u ponedjeljak u Vinkovcima, u utorak u Zagrebu, u srijedu u Virovitici i u četvrtak u Slatini gdje će otvoriti dane našeg međunarodno priznatog skladatelja Milka Kelemena.
Zagrebački koncert Kvarteta prvi je u nizu koji će taj višestruko nagrađivani, najstariji aktivni komorni ansambl u svijetu, izvesti u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sezoni 2010./2011. Tom prilikom biti će održana i promocija treće po redu monografije kvarteta, u izdanju Matice hrvatske, a iz pera Jagode Martinčević: Zagrebački kvartet 1919-2009.
U mnoštvu planova proizašlih iz novoskovane suradnje 91-godišnjeg kvarteta i 6-godišnje diskografske agencije Spona, izdvajamo izdavanje albuma s Kvartetom u F- duru Antonina Dvoraka, djelom od osobite važnosti za sastav, budući da ga je Zagrebački kvartet izveo na svom prvom koncertu s osnivačem, Vaclavom Humlom, daleke 1919. godine…
Sretan vam Međunarodni dan glazbe!

Pretraži

Back to Top